Källa: Börsdata

Blanda portföljen rätt viktigare på en svår börs 2


Envis men rätt lokal motvind på Stockholmsbörsen. Jag kryssar vidare med nästan full exponering i portföljen. I den lite svårare börsen vi haft har blandningen i portföljen spelat större roll än på länge. Här är som vanligt planen för veckan som kommer.


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 15,0 procent (-1,2 procent). Index (SIXRX) ligger på 7,9 procent (-1,4 procent) med förändring jämfört med föregående vecka inom parentes.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 202 procent mot börsens 101 procent.
  • Jag styr portföljen så att den ska ha lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 10,0 procent mot börsens 10,0 procent.

Det var inte min plan inför sommaren att index från toppunkten den 9 juni skulle backa 7 procent. Tvärtom var mitt sommarupplägg att med vårens politiska risker avklarade och några tunga räntebeslut fattade, så skulle momentum uppåt få ny fart.

Nu beror det här främst på att kronan snabbt stärkts särskilt mot dollarn, vilket delvis leder till en valutaillusion. Den amerikan som ägt en svensk indexfond hade inte förrän precis på slutet märkt av det vi sett som en börsnedgång. Det skrev jag om i det här inlägget på min analyssida Molekylär Ekonomi.

Internationellt är det fortfarande en mycket stark marknad för placerare, där många år av stimulanser alltjämt har haft kraft kvar att knuffa priset på både aktier och obligationer vidare uppåt. Samtidigt är det ändå en utmattad uppgång som mötte den här rapportsäsongen. Det går inte att komma runt att även med hänsyn tagen till dollarns nya bana, så har det varit en rapportsäsong som inte lyckats fylla börsens värdering.

Det här handlade senaste 3 snabba om. Vloggandet blir lite glesare så här sommartid men filmerna rullar vidare som vanligt framöver, för er som undrar. I det skrivna inlägget till filmen tittar jag lite extra på hur värderingarna inom verkstad, bank och bland tillväxtbolagen egentligen utvecklats fram till nu och vad som är möjligt framöver. Det inlägget återfinns här.

En faktor till är värd att nämna. Det går trots allt bra för världsekonomin just nu. Inte minst för Europa, där Sverige fortsätter i vad som framstår som en klart överhettad ekonomisk bana. Det gäller inte minst tillgångspriser, som på aktier och bostäder.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Sommaren har ändå så långt varit lyckosam för vår familjeportfölj. Den har backat något men avståndet till indexet har drygats ut och nu över 7 procent i år. Det är jag förstås nöjd med. Det blev ett bra beslut att plocka in ett innehav, Commerzbank, vars främsta syfte i portföljen var att stiga i värde om räntorna vände uppåt.

Jag har också haft ett öga på kronans utveckling. Normalt fördelning för oss är ungefär hälften nordiskt, och en fjärdedel vardera av övriga Europa och USA. Det som räknas i riskspridningen är egentligen inte var bolagen är noterade utan var de har produktion och intäkter men som ett grovt mått ger det ändå vägledning om hur vi är exponerade. Nu på slutet har jag vridit upp Clas Ohlson och HM just för att jag trott på starkare euro och krona.

En del som inte syns men där jag ändå har haft och har en klar åsikt gäller tillväxtmarknader. Det är i vår portfölj främst representerat av Millicom men jag hade gärna haft något bolag med större exponering mot Asien utanför Kina. Jag har trott och tror även framöver på bättre utsikter för länderna utanför de mogna marknaderna. Även det som kallas för nya marknader eller frontier markets skulle kunna ha varit något just nu men det är lite för svårt min del. Klimatet med billigare dollar, fortfarande låga räntor, ok världsekonomi och låga råvarupriser är en riktigt bra mix för de växande ekonomier som inte själva exporterar råvaror.

När det gäller storleken på bolagen har vi vridit portföljen från sina långsiktiga snittnivåer. Vi har viktat upp de större bolagen i portföljen ett tag.  Skulle jag känna en större trygghet med en fortsatt uppgång så skulle jag gärna leta bland de mindre igen men kombinationen av höga värderingar och något osäkrare framtidsutsikter är svår.

Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

Ska jag sammanfatta hur jag ser på portföljens inriktningen här och nu, så är det jag försökt placera våra pengar utifrån att börsläget även här hemma stabiliseras när dollarn landar. Kronan ska dock precis som räntorna (både i Sverige och på andra ställen) fortsatt uppåt i men jag tror takten mattas av. Sedan är jag någorlunda trygg med konjunkturen och bolagens vinster. En ny period av stor global osäkerhet eller en ordentlig  konjunkturnedgång vore antagligen det allra sämsta för oss men det ser jag inte riktigt på radarn.

Av de här skälen ligger vi också strax under fullinvesterade. Jag vill ha ett visst utrymme att manövrera men i stort sett försöker jag kryssa framåt i motvinden.

 

Planen för veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Siffrorna för portföljen den gångna veckan talar förstås sitt tydliga språk. Det är 23 procentenheter mellan bästa och sämsta utfall veckan som gick. Jag har haft flera svåra beslut att ta ställning till. Ett gäller BMW. Det finns nu på båda sidor om Atlanten anklagelser om att de tyska biltillverkarna haft en kartell om teknikutveckling. De nekar inte till att de samarbetat men menar att det varit inom vad lagen tillåter. Jag har följt BMW länge och uppfattar deras inre styrning som lika högkvalitativ som säg Handelsbanken i Sverige. De har till exempel hållit sig på tryggt avstånd från dieselskandalen trots hård granskning så här långt.

Tillsammans med en allt osäkrare bilkonjunktur och osäkerheten kring hur Teslas modell 3 påverkar branschen kändes det ändå rätt att dra ned bolaget till ett minimum i portföljen. Där får den den nog ligga ett tag. I veckan är det rapport där marginalerna, investeringskostnaderna och hur finansbolaget utvecklas är intressanta punkter.

Även Infineon, som bland annat tillverkar processorer, rapporterar i veckan. Där hoppas jag mest att det underliggande caset med en fin och ordentligt långsiktig tillväxt förblir intakt. Det skulle ha kunnat störas av osäkerheten i bilindustrin. Det här är ett spännande bolag som jag hoppas mycket på men det är också ett ganska nytt innehav i portföljen, så det är alltid lite extra nervöst. Commerzbank oroar mig, just nu, mindre. Jag hoppas på och räknar med att deras omställning tickar på.

Apple då? Ja, en gissning är att intäkten per kund fortsätter stiga och att bolaget lyckas hålla uppe sina marginaler kanske med ett visst stöd av en något svagare dollar. Allt det lär dock som vanligt drunkna i försäljningssiffrorna för Iphone. De kan nog vara åt det svagare hållet nu när en ny modell börjar närma sig.

Vad mer? Cellavision har jag nog plockat upp till de nivåer där vi vill ha innehavet nu. Möjligen att det kan bli ytterligare något litet köp men annars är den rätt färdigjusterad. AstraZenecas forskningsmiss var ett helt berättigat skäl för aktien att rasa ungefär i den härad den föll. Däremot tycker jag, räknat från den nya nivån, att bolaget fortsatt ser ut som ett rimligt bra case för en långsiktig återhämtning i lönsamhet när forskningsportföljen och expansion i Kina ger nya intäkter vart efter medicin med förfallna patent träder tillbaka. Det har jag skrivit mer om här.

Även Norsk Hydro rapporterade i veckan, som jag kort kommenterade här. Det såg fortsatt bra ut men det case vi hade där är nog ganska utagerat vid det här laget. Aktien är mer kvar som en bra riskspridning än som en tänkt fortsatt kursvinnare.

Veckan som kommer kan det bli något köp på marginalen men det är inget jag planerar för närvarande. Inte heller ligger några försäljningar i korten men det kan förstås rapporterna ändra på. Höjer jag blicken något noterar jag att många av våra case nu faktiskt levererat fint till portföljen. När det skördats börjar det bli dags att så nya investeringar. Frågan är vad det är dags för då?

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.


2 tankar om “Blanda portföljen rätt viktigare på en svår börs

Kommentarer är stängda.