competition-1227639_1920

Konjunktur och värde i topp i tävlingen plus portföljen efter rapporterna


Portföljen rullar på och rapporterna har gått bra. Några ommöbleringar lär det bli. Dessutom tittar jag till vår tävling. Den speglar som vanligt börsen bra för det verkar stå mellan värdeinvesteraren och konjunkturspecialisten i år.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville. Här min lilla modellportfölj för ett roligt men billigt fondsparande.

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 13,9 procent. Index (SIXRX) ligger på 12,4 procent.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 199 procent mot börsens 110 procent.
  • Jag styr portföljen så att den alltid har lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 11,9 procent mot börsens 14,3 procent.

Det är rapporter dagligen för portföljen just nu. Några av dem har jag kommenterat på Shareville och Molekylär Ekonomi men långt ifrån alla. Här är några länkar till mina tankar om våra olika bolag

Spontant var jag rimligt nöjd med den något svaga rapporten. Det är Kina som är problemet. Kanske är aktien något dyr men det ligger inte i närtid att vi justerar ned.

Skiftet över till bredband och kabelteve från SMS och telefon rullar på enligt plan. Några mindre problem syns med den svaga afrikanska ekonomin men jag har inga planer på att justera innehavet.

Lite svag utveckling i Autoliv givet hur bra bilförsäljningen har gått. Det oroar eftersom andra kvartalet började med lite svagare bilförsäljning i USA. Samtidigt är det, liksom Millicom ett bolag i förändring. Vi sålde på den svaga rapporten men jag har plockat tillbaka så att vi har en för portföljen genomsnittlig nivå det innehavet.

En av de starkaste rapporter jag sett på länge i något av våra bolag. Det såg mycket starkt ut både geografiskt och för olika produktgrupper. Aktien förtjänade helt klart en uppvärdering men det var ju dyr från början. Nu ligger mitt spann från 450-550 med mitt riktvärde i mitten. Utanför de gränserna kan vi dra upp eller ned men lämna bolaget för att aktien förblir dyr är inte aktuellt.

Det här var en rapport jag var nöjd med. Bolaget utvecklas exakt som jag tänkt mig med en fin utveckling för driftnettot. Möjligen var mottagandet lite avmätt, vilket kan tolkas som att börsen tycker aktien är åt det dyra hållet. För vår del är jag dock mer inne på att öka, kanske genom att vid någon tidpunkt sälja Besqab.

Ett bolag jag har förtroende för men nu när även de onoterade bolagen tas upp till bedömt marknadsvärde blir det rätt tydligt att många värderingar i den portföljen börjar se ansträngda ut. Med den nya marknadsvärderingen finns det nog en substansrabatt som om den försvann skulle räcka till uppåt 440 kronor. Från den nivån skulle å andra sidan fallhöjden om börsen landade bli rätt hög. Något av en tankeställare hur dyrt kvalitet är på börsen för närvarande.

Jag brukar inte fundera på vad Investor kostar, eftersom det är den breda riskspridaren i portföljen. Nu blev jag dock lite tveksam till att öka upp där som jag brukar när det blir pengar över någon annanstans.

Först ut bland våra rapporter var NetEnt. Det blev ett magplask men för min del tyckte jag börsen var lite hård. Mitt problem med för vad som för mig är ett mindre sidoinnehav är att jag tycker uppsidan i aktiepriset såg lite för tunn ut. För min del tyckte jag runt 80 kronor kunde vara befogat. Det kändes inte tillräckligt. Jag ser inte att vi plockar upp aktien i närtid men det var alltså inget bolag jag oroade mig för utan det kan nog rulla på.

 

Många jag inte hunnit skriva om

Utöver ovanstående är det lika många bolag till som rapporterat men där jag inte hunnit skriva ner mina reflektioner ännu. En liten försmak är att jag tycker att reaktionen på Handelsbankens rapport visar att värderingarna där börjar ser lite uttänjda ut. Cellavision följde upp sin omvända vinstvarning med en rapport som visade att bredden i hur bra resultatet var. Det är lite svängigt i bolagets försäljning men visst får riktkursen fortsätta krypa uppåt även för min del. Kanske uppåt 130-135 kronor någonstans men det behöver jag fundera lite mer kring.

SKF och Trelleborg var väl i stort sett det jag hoppades på men där skulle jag behöva läsa lite mer grundligt. En gissning är att vi avslutar SKF någon gång under våren, för det var mer ett inhopp än en långsiktig placering. Norsk Hydro måste jag också kolla lite mer på men spontant känner jag kanske att den lyckade placeringen är värd att avsluta. Maersk har jag precis tagit mig an, så där får kunskapen växa ett tag innan jag tar mer ordentlig ställning till vad jag vill på sikt.

Novo Nordisk var roligt, eftersom resultatet jag hoppades på nu kom med en rekyl uppåt. Vi får väl se om det caset tar sig. Astra Zeneca har jag inte fördjupat mig i men det beror på att jag följt bolaget ganska noga under kvartalet. I stort sett får väl de där två investeringarna ligga och dra ett tag nu.

Utanför rapportreflektionerna tycker jag HM är i häraden där aktien är intressant. Det utifrån tanken att euron och kronan till slut verkar peka uppåt. Där ökade vi lite i veckan. Förhoppningsvis gynnar det även Clas Ohlson.

Jag glädjer mig också att det känns som vi satt caset i Commerzbank. Aktien stiger med räntorna, helt enligt plan. BMW vet jag inte vad jag ska tro om. Det blir nog en rejäl utvärdering under våren. Det samma gäller den lilla testposten vi köpt i också tyska Infineon.

Slutligen tycker jag fortfarande Kabe ser intressant ut. Det blir en spännande rapport, särskilt efter de fina siffrorna Thule levererade.

 

Ligger kvar fullinvesterad

Förstås är franska valet en möjlig smäll men jag ligger som sagt kvar fullinvesterad men aningen mer handlingsberedd än jag brukar inför söndagskvällens rösträkning. Skulle det bli LePen är det bara att kliva in ordentligt på måndag för då lär det bli rörigt. Nu verkar det osannolikt och kanske får vi istället ett litet lättnadsrally till.

Sedan tyckte jag senaste FED-beslutet och jobbsiffrorna från USA såg bra ut för den guldlock börsen befinner sig i. Det blir räntehöjningar men de rullar på långsamt i en relativt stark ekonomi. Det brukar bli bra för börsen. Så jag kör på. Det jag däremot kan tänka mig att ta mig an efter rapporterna är att långsamt städa i den nu kanske något vildvuxna portföljen.

Framåt sommaren skulle jag också gissa att jag vill ta upp kontantandelen igen, eftersom sommarbörsen brukar leda till en del konstig prissättning i de mindre bolagen.

 

En uppdatering av tävlingen

tavlingen-170505

 

Det var ett tag sedan jag tittade till vår tävling. Den där jag möter fem andra jämfört med mig helt annorlunda investerarpersonligheter. Det är närmast lite magiskt att även i år har värdeinvesteraren Solbulle parkerat sig i toppen. Faktiskt i ledning om man som vi gör jämför platspoäng. Finessen är att gynna flera bra val på bekostnad av enstaka raketer och sänken.

Före ligger endast den alltid lika konjunkturoptimistiske Örby Industrier, min pappa som jag berättade om när jag var med i Prata Pengar. Jag lyfter på hatten och är inte så förvånad för i det här börsklimatet är han verkligen ostoppbar. Fast påminner inte delar av portföljen om vår?

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook här och Twitter här.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här