clothes-1834650_1920

HM och mitt vägval för portföljen 4


Det kostar på att äga HM. Vi minskade på vägen ned men har under våren ökat igen. För tidigt? Hade i så fall en nätbutik varit ett alternativ eller är hela klädbranschen ungefär som oljebranschen dömd att fastna i en nedåtgående överutbudsspiral? Svåra frågor som landar i en enda spetsig – hur ska vi tänka kring ett av våra största innehav.

 


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

 • Portföljens årsavkastning ligger nu på 18,7 procent. Index (SIXRX) ligger på 14,3 procent.
 • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 212 procent mot börsens 113 procent.
 • Jag styr portföljen så att den alltid har lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 11,7 procent mot börsens 14,0 procent.

https://twitter.com/Johan_Elmquist/status/872310925231042560

Den stora diskussionen i världsekonomin just nu är vart räntorna är på väg. Det såg helt klart ut att både inflation och räntor var på väg uppåt men det är inte längre så givet. I USA svajar konjunkturen och inflationen lyfter inte. Det blir helt säkert en räntehöjning från FED nästa vecka och för min del tror jag att det lika säkert blir en rätt svävande utsaga om framtiden från banken.

Det är inte läge att binda sig vid masten. För ingen vet riktigt vilket väder världsekonomin möter de kommande månaderna. Helt klart ligger inflationsförväntningarna fortfarande under 2 procent. Det finns helt enkelt inget tryck uppåt i ekonomin. Det är oroande i sig men i och med att det inte heller finns signaler att det skulle vända nedåt så blir börsen mycket en frågan om värderingar.

Med det är vi tillbaka i den guldlocksdiskussion som börsen varit i rätt länge. Lagom är bäst skulle en svensk kunna uttrycka det. För med stabila bolag och stabilt låga räntor finns det framför allt i Europa mer att hämta på aktiemarknaden. För att förstå det kan man tänka på Sveriges bostadsmarknad. Om köparna på allvar började utgå från att räntan på 10 års sikt skulle ligga kvar på mycket låga nivåer, vilket är det som indikeras av priset på svenska obligationer, så skull låneantagandena för husköp justeras ned och priserna stiga. För min del tror jag för övrigt det för närvarande är en starkare kraft på fastighetsmarknaden än exempelvis amorteringskrav och liknande.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Hur som helst. Tillämpat på våra investeringar är det jag ser och agerar på en börs där bolagsvinsterna inte kommer imponera men troligen ticka på uppåt. Kraften i marknaden kommer istället ifrån jakten på avkastning. Det bör kunna ge ytterligare en period med stigande aktiepriser. Kanske blir det också åter en rotation mot mer värdedrivna investeringar.

Annars är det jag verkligen tror på att de framtunga och utvecklingsinriktade bolagen får en skjuts uppåt. Ungefär som teknikaktierna i USA gått verkligt bra ett tag. Kan hända blir det lite av känslan från milleniumyran Här är det viktigare att idén om omställningen och den ljusnande framtiden lever vidare snarare än att det händer så värst mycket i bolagen. Det är förstås ett kortsiktigt perspektiv men det är nog i det tänkandet börsen befinner sig för närvarande.

Konkret har vi redan ökat exponeringen igen och kassan är nu under min långsiktigt neutrala nivå som är 10 procent. Troligen justerar jag upp till fullinvesterad mot slutet av veckan, när FED-mötet som är vårens sista osäkra faktor är avklarad.

 

Planen för veckan som kommer

Det som tyngde portföljen i veckan var innehavet i HM, som sänkte hela portföljen 0,4 procent. Jag är relativt påläst i HM så jag skräms inte i sig av tunga negativa rekommendationer som från Morgan Stanley och Dagens Industri. Generellt är jag alltid skeptisk när aktier stiger eller sjunker på rekommendationer. Det har ju inget med bolaget att göra utan är bara bättre eller sämre formulerat tyckande. Precis som det jag själv håller på med. Däremot tycker jag i stora delar det är en bra diskussion som förs om bolaget och hela klädindustrin. Möjligen tycker jag de rätt stora skillnaderna mellan olika geografiska områden, valutakursens troligen betydande effekt men framför allt själva kläderna får lite för lite utrymme.

Den som tittar på många modelvloggar vet att Zara är ett extremt uppskattat märke. Långt före HM, som ändå hänger med i klungan, och ännu längre från alla nätbutiker utom brittiska Asos. För min del har jag en känsla att många investerare som tittar på modeindustrin slarvar med att hålla sig ajour om själva produkterna och varumärkena. Det skriver jag om i veckans inlägg om HM med flera på Molekylär Ekonomi.

 

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det som varit och är min utgångspunkt för vår investering är att jag noterar problemen men uppfattar att HM har en i många delar vettig strategi. Exempelvis går nätet mycket bättre än vad det verkar som i den allmänna diskussionen. Testet för mig blir när nu europeisk konjunktur stärks och särskilt konsumtionen i Tyskland kanske lyfter samt när euron och gärna kronan vänder upp mot dollarn. Nu är allt det där på plats, vilket delvis gynnat utvecklingen i ett annat innehav – Clas Ohlson. Så det är lite upp till bevis för HM i år. Kortsiktigt har jag inga planer för att röra det innehavet.

Det jag istället gjorde i veckan var att köpa en gammal favorit – Kinnevik. Det ökar exponeringen mot den åtminstone kortsiktiga vändning jag tror på för klädindustrin i år. Det ger dessutom en ytterligare breddning genom att jag får in Zalando i portföljen. Jag tänkte dock även lite bredare och funderar kring att Kinnevik skulle kunna vara vinnare om teknik går emot samma lyft i Europa som redan synts i USA. Det är också tanken bakom att jag överväger att öka i Infineon och gå in i Ericsson.

 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook här och Twitter här.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 


4 tankar om “HM och mitt vägval för portföljen

 • Andersson

  Du skriver att du ska gå mot fullinvesterad här i veckoslutet. Kommer du då öka din position i HM för att åstadkomma detta?

  • admin Inläggsförfattare

   Nej, HM ligger redan över snittvikten på 5 procent i portföljen, så det får räcka. 🙂

  • admin Inläggsförfattare

   Ja, det är ju den riktkurs Morgan Stanley satt. Hade jag trott det hade vi inte haft aktien i portföljen. Fast aktiepriset egentligen inte grundfrågan för mig.

   Antingen håller HM:s affärsmodell och framgångarna på nätet kan kompletteras med bättre försäljning i butik. Då finns uppsidan. Mer kortsiktigt är det tysk konjunktur och eurokursen som avgör.

   Eller så är det som många tvivlare vill ha det till ett djupare problem i bolaget. I så fall är det förstås ett bolag att vara mycket försiktig med.

   Hur räknade du fram den din riktkurs pä 150 kronor?

Kommentarer är stängda.