clothes-1834650_1920

Lördagskrönikan: ska jag behålla HM i portföljen? 1


Indexskugga


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

Ni vet den där lite otillfredsställda känslan – ”ja, det blev väl rätt bra eller åtminstone ok”. Den har jag om vår portfölj när året går mot sitt slut. Resultatet i år är 15,8 procent upp mot 10,5 procent för börsen inklusive utdelningar (SIXRX). Det är indexet som vi jämför oss mot och alltid håller lägre volatilitet än. Sedan vi gick över till aktiv förvaltning från indexfonder 1 oktober 2012 är resultatet 164 procent upp mot index som är upp 88 procent.

Samtidigt verkar det här börsåret för vår del kunna sammanfattas med index större delen av tiden, en fullträff före och efter Brexit samt en miss när Trump vann valet. Någon vidare stock picking eller att pricka långa trender har det inte varit mig i år. Fast visst, glaset kan ses som halvfullt också.

 

Kryssa i motvind

Självklart är jag nöjd med att vi slår index, även om det nog mest varit tur i år. Ska jag istället lyfta fram något jag är mer genuint nöjd med är det att jag styrt hyggligt framåt trots motvind i många innehav. Inför året var vårt största innehav HM, som då låg på 9 procent av portföljen. Med en nedgång på 12 procent, inklusive utdelning, har det sänkt vårt resultat med en procentenhet.

Tyvärr har vi haft några andra innehav som också gått segt, exempelvis Millicom. Så kraven andra innehav att kompensera för att nå börsens uppgång har varit höga.  Motvinden har dämpats av att jag med ok resultat swingtradat aktier som HM en del under året.

Metoden att handla på marginalen i bolagen man tycker sig behärska bäst tycker jag är ett intressant alternativ för den som vill ha en riktigt aktiv portfölj. I år har vi, mätt på hur mycket vi sålt, omsatt 180 procent av portföljens värde. Det är högt och ingen strategi som har något forskningsstöd att den ska fungera.

Fast det kanske också kan få vara ett exempel på att det går att vara aktiv utan att för den skull ta överdrivna risker eller betala allt för mycket i avgifter. Portföljen har senaste året haft en volatilitet på 16 procent mot börsens 19 procent. Vi har betalt 0,14 procent i avgifter så det är inte heller så farligt. I år har vi alltså haft en ovanligt aktiv och billig indexfond helt enkelt.

 

Tålamodet i HM

Hur ser jag då på vårt innehav i HM? Det skrev jag ett längre inlägg om på Molekylär Ekonomi – ”Vad är HM värt numera?”. Min slutsats är att marknaden verkar ha förstått bolaget ganska bra och att aktien därför sannolikt ligger ganska rätt i pris givet nuvarande information. Ingen given vinnare på kort sikt.

För min del tror jag det här, på lite sikt, innebär att jag vill vikta ned HM till ett mer normalt innehav i vår portfölj. Jag har redan dragit ned vårt innehav till 8 procent av portföljen, vilket är rätt neutralt i och med att vi har runt 15 aktier som riktmärke. Ett snäpp till ned kan jag nog tänka mig.

 

Blicka framåt, inte bakåt


När det gäller teman på börsen just nu tycker jag ett är en nästan orimlig fixering vid historik. Det är oändligt mycket kurvor som visar varför marknaden ska fortsätta uppåt. När det kommer till argumenten varför blir det betydligt luftigare. Närmast en spegelbild av de negativa förväntningar som dominerade i början av året.


För min del tycker jag, nu som då, att man behöver lyssna in fakta och data innan man tar ställning till var ekonomin och börsen ska. Helt klart finns det tecken på en vändning uppåt i ekonomin men så entydigt starka är det inte ännu. Dessutom har räntorna snarare accelererat än bromsat sin färd uppåt. Det blir för eller senare tufft för börsen.

Det är också värt att notera att allt fler faktiskt tror på FED. Något jag kommenterade i det här inlägget, efter deras senaste möte.

 

Några andra tankar om veckan som kommer

Mer om min syn på börsen 2017 fick jag chansen att utveckla när jag var med i Feminvestpodden, länkad ovan. Mitt inslag börjar vid 22:30 men haka på redan från början när ämnet bland annat är vad man kan lära sig av Warren Buffet.

Annars hade jag hade en sådan där typisk ”rätt-utan-att-satsa” i veckan. Det var i Deutsche Bank, som jag bland annat nämnde i Feminvestpodden. Den fick en riktig skjuts uppåt efter FED-beskedet. Skälet att jag inte agerade på mina bedömningar var att jag är osäker på att satsa på ett så dåligt bolag som Deutsche Bank trots allt är. Även om det bara är en kortsiktig spekulation är det ändå riskfyllt. Möjligen kliver jag in där i veckan.

Sedan har jag kommit fram till att Besqab nog är lite för räntekänsligt, åt fel håll, för min del. Möjligen leder det till att jag säljer vårt innehav där. På köplistan spanar jag fortfarande på Mekonomen, där jag som sagt gillade Affärsvärldens resonemang om att bolaget har en ägare som kan vilja öka sitt innehav ytterligare.

Utöver det då? Ja, tåget har väl gått men jag skulle kunna tänka mig att vrida upp cykliskt i portföljen åtminstone kortsiktigt. Försäkringsbolag börjar också se ut som en intressant investering igen. Fast det är inte säkert att jag omvandlar det där till beslut redan den kommande veckan.

För höjer jag blicken kan jag tycka att portföljen ligger rätt bra med en för oss normal kontantandel inför det nya året.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här


 

 

 


En tanke om “Lördagskrönikan: ska jag behålla HM i portföljen?

Kommentarer är stängda.