Källa: Börsdata

Håll balansen, portföljen!


Det går inte som jag vill trots att det går som jag trodde. Det är en obekväm känsla när portföljen inte rör sig som väntat på väntade nyheter. Nu stiger räntan och kronan stärks. Det kan komma att prägla rapportsäsongen men vi verkar inte vara riktigt rätt förberedda. Läge för lite aktiv planering inför börsveckan som kommer.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Det är med bekymmer i bagaget jag tar mig an veckans planering. Mindre så för att BillerudKorsnäs föll på en sänkt rekommendation från Handelsbanken direkt efter att vi köpt vår första post. Mer om det ämnet i bolagsgenomgången.  Det är inte heller enbart för att portföljen tappade nästan hela årets ledning mot index på några dagar. Fast det är ändå närmare pudelns kärna.

För det jag kunde notera i veckan är att ekonomin rör sig i en riktning som inte förvånar. Räntorna stiger med mer tryck i de korta än de långa räntorna och kronan stärks.  Kruxet är att portföljen inte reagerar riktigt som jag vill. Problemet blir inte enklare av att bolagen jag tänkt balansera upp det jag tror ingår årets ekonomiska trender i flera fall är de svagaste korten i leken för närvarande.

Krångligt läge som kräver en del funderande.

 

Inriktning

Nu är vi på väg in i en rapportperiod som jag tror kommer att formas av vilka bolag som kan bibehålla en aura av medvind kring sin verksamhet genom 2018 och helst in i 2019. Det kräver till en början att resultaten för 2017 inte ska landa för lågt. Den risken är nog rätt begränsad – även om undantag finns. Till exempel skulle banksektorn kunna få svårt att matcha de tradingresultat de hade sista kvartalet förra året. När alla skulle försvara sina placeringar efter Donald Trumps överraskande seger.

Sedan finns alltid diverse bolag som snubblat alldeles på egen hand. Störst är riskerna den här gången nog för dem som snabbt ska skala upp sin kapacitet för att möta växande efterfrågan. Där kan kostsamma kvalitetsbrister lätt uppstå. Slutligen blir det förstås en utmaning att hålla takten för alla de nu ganska många bolag där värderingarna redan sprungit iväg.

Det sagt så oroar resultaten för 2017 mig inte särskilt. Konjunkturen är helt enkelt för stark. Snarare ligger det i korten att det blir kanske till och med en hel del förväntningar som slås.

Guidningarna framåt kommer tolkas i den närmast överdrivet spridda uppfattningen att det är 2019 som är problemet. Det kommer göra att alla letar med ljus och lykta efter tecknen på om bolagen klarar sig ett tag till eller om det blivit dags att oroa sig. Det skriver jag om i ett aktuellt inlägg på Molekylär Ekonomi.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det jag landar i är att trenderna marknaden just nu tar till sig är stigande räntor och starkare euro och krona. Det knäcker inte börsen men det rör runt en del. Det är här vår portfölj verkar ha hamnat lite fel.

Jag har i ett drygt år balanserat stigande räntor och den effekt det kan få på innehav som till exempel högt värderade Vitrolife med att ligga rätt tungt i Commerzbank. Det eftersom den pressade tyska banken värderas upp om räntorna, särskilt de långa, stiger. Det här blev tydligt i veckan som gick när banken precis som planerat steg tillsammans med stigande räntor.

Det gav mig lite huvudvärk, eftersom jag tänkt använda en del av den nu rätt stora vinsten där till annat. Det jag fått inse är dock att i det här fallet är försvaret av portföljen viktigare än pengarna i det enskilda innehavet. Så det blir till att snällt sitta kvar i den båten, trots att jag tror att deras rapport kanske inte imponerar denna gång.

En mer problematiskt är det med valutan. Nu stärks kronan och det finns ett scenario där det skulle kunna gå fort. Vi har varit här några gånger tidigare och jag har varit inne på det här med starkare krona vid ett antal tillfällen och fått fel. Nu finns dock inte så många hinder kvar. Riksbanken har inflationen med sig och blir inte ensam om räntorna stiger över hela världen. Det är lite upplagt för en vändning.

Vi har en stark övervikt dels på export från Sverige, dels från Europa vidare ut i världen. Gynnas av svagare dollar gör Millicom, som går bra men där jag inte planerar att öka samt detaljhandelsbolagen. Där blir det riktigt krångligt. Vi har haft rätt stora innehav både i HM och Clas Ohlson, bland annat med baktanken att det balanserar valutaexponeringen. Nu återstår bara en liten post i klädkedjan. Där är bolagsriskerna som bekant hela caset för närvarande, så det är inte ens säkert att de längre skulle gynnas av en starkare krona. Det kanske bara skulle slå igenom i priskrig om importen blev billigare.

Dessutom satsar vi mer på konjunkturkänsliga bolag, som senast BillerudKorsnäs. Jag har landat i att köra det caset. Det jag tror på är att högre priser och få upp kapacitetsutnyttjande kan överraska bolaget. Det som oroar är att jag underskattat kostnader bolaget redan dragit på sig eller att valutan spelar ett spratt. Det ökar hur som helst behovet av att väga upp det med valutavinnare åt andra hållet. Annars finns risken att en snabb kronförstärkning skulle kunna slå på ett obehagligt sätt mot portföljen. Hur det här problemet ska lösas behöver jag fundera på men jag vet att jag vill lösa det.

De flesta småsparare bryr sig inte om sådant som valutor och knappt ens hur hela portföljen är exponerad. I min investerarstil är dock det där rätt viktigt. Mycket av det som blivit lyckat för oss genom åren har kommit av att jag hamnat rätt i börsrörelserna. Vi har haft flyt med att välja bolag som är dit bollen är på väg skulle man kunna säga. Det vet jag inte om vi gjort den här gången.

 

Planen för veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Nåja. På bolagsnivå gjorde jag en liten vinsthemtagning i Vitrolife. I och med att bolaget fortsatt är överviktat mot de fem procent som jag ser som normal nivå i våra olika innehav, så skulle en försäljning till vara möjlig. Kanske runt 700 kronor om aktien orkar så högt före rapporten. Sedan får man ta ställning till vad som händer i den. Logiken är den samma i Cellavision men där är det längre till nivåer där det lockar att sälja och vårt innehav är mindre.

Pengarna skulle dock behövas för vi har precis gått in i BillerudKorsnäs, som jag skrivit om här. Där började det med en kurssmäll när Handelsbanken på tvärs med min bedömning tyckte aktien såg för dyr ut. Det gör inte mig så mycket som just håller på att bygga upp ett, kanske, ettårigt case. Så där skulle jag gärna kompletteringsköpa.

Det skulle underlättas om vi fick sålt innehavet i Midway. Det ser som väntat lite bättre ut vart efter rapporten kommer närmare. Kanske att det går att få ut åtminstone en del av det innehavet på 19-20 kronor de närmaste veckorna. Det är i alla fall vad jag hoppas. Sedan har jag rannsakat vad mer som skulle kunna skruvas om. BMW skulle vi möjligen kunna sälja men jag är inte riktigt där ännu. Skrapa lite på AstraZeneca känns inte heller helt omöjligt. Däremot har jag tagit bort Castellum från säljlistan efter en artikel i Dagens Industri som jag tycker gav lite siffror till det resonemang om att vinsterna inte riktigt värderats som det borde ännu. Jag kan nog ändra mig igen där men argumenten höll för att sitta ett tag på aktien.

Så med en något obekväm känsla av att sitta fel utan att helt veta hur det ska åtgärdas går jag in i nästa börsvecka.

Jacob Henriksson, Gottodix

 Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.