Källa: Börsdata

Portföljen tar dippen som ett köpläge


Det är rörigt på börsen för närvarande men det ser jag mer som ett intressant läge än något att oroa sig för. Åtminstone till jag ser mer konkreta problem på horisonten. Utan dem i sikte blir strategin mer aktiv för att plocka upp de möjligheter som bjuds snarare än som ett skydd mot fortsatta nedgångar.

 

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

Den senaste osäkerheten på börsen oroar mig inte särskilt. Det är en del av en mer normal och därmed rörigare börs. Tvärtom ser jag i den en del möjligheter. Fast som med alla övertygelser är det extra viktigt att hålla ett öga på att jag inte är fel ute – för fallet är hårdare när man är oförberedd. Jag ser ändå att portföljen beter sig ungefär som jag tänkt mig givet den marknadsutveckling den är konstruerad för att möta. Det syns inte minst i att volatiliteten i portföljen nu i princip är nere på samma nivå som börsen igen, vilket var det jag räknade med när börsen började röra sig igen. Däremot har vi en portfölj inriktad på en stigande men volatil börs, så där kan vi hamna fel om jag bedömt marknaden fel. På marginalen har jag under året börjat göra en viss förskjutning mot en snarare volatil och kanske stigande börs. Lite försiktigare således.

 

Inriktning

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

För allt är förstås inte bra när börsen är ned och vi ligger nära fullinvesterad. Om jag påstod det vore det investerarens variant av läkaren som utbrister att operationen var en framgång men patienten dog. Börsen är nu på samma nivå som 20 april förra året. Ungefär då gjorde jag bedömningen att det var en bra bit kvar på konjunkturen och att därför borde uppgången fortsätta. Det har stämt bra för ekonomin och synts i stigande bolagsvinster. Däremot har inte aktier hängt med.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Ett bra exempel är SKF, som vi nu plockat tillbaka en liten post i. Förra året steg försäljningen 7 procent och i år väntas den öka 3 procent. Vinsten per aktie 2018 förväntas med hjälp av främst stigande priser stiga drygt 5 procent till 12,67 kronor i år. En sund tillväxt där bolagets guidning för en gångs skull ligger högre än marknadens förväntningar. Börsen har svarat med att värdera SKF till lägre multiplar än för ett år sedan.

Tack alla ni som nu bidragit! Hjälp mig ta steget över 50 tusen kronor insamlat. Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

Den här patienten, börsen alltså, tror jag dock är ändå är på bättringsvägen även om den redan i förväg som ett slags fantomsmärtor saknar stimulanserna centralbankerna antytt att de nu kommer att dra ned. Det är således med gott mod jag går in i nästa börsvecka och för den delen börsvåren. Det mesta följer fortfarande vår game plan för portföljen. Nu ska bara casen sitta också. Det blir extra viktigt på en börs som blir alltmer stockpicking för varje dag som går. Konkret innebär det här att jag ser framför mig att mer tid går till att arbeta med en kassa och så att våga köra swingtrading i fler innehav än hittills (förra året körde vi det nästan enbart i Cellavision och Vitrolife).

Det blev en ordentligt genomkörare av allt som pågår kring börsen i veckans nyhetskrönika. Det jag tar med mig från den är att det visserligen finns både en del signaler att oroa sig för, som att realräntorna stiger och att de på kort sikt stiger snabbare än de på lite längre sikt. En del signaler från Kina ser också aningen otäcka ut. Sedan är det förstås amerikanska räntehöjningar och så ett möjligt handelskrig som ligger och stör bilden. Italienska valet har nog även en större kortsiktig effekt än vad som diskuterats (många av oss är nog så less på politiska teman att vi inte riktigt tar till oss dem).

Det sagt, landar min genomgång av nuläget ändå i att för närvarande är börsen men även andra marknader som valutor och räntor mer styrd av kapitalflöden än av fundamenta. Jag gillar begreppet reflexivitet – vilket ungefär kan beskrivas som att börsen nu mer tar intryck av det som händer på börsen än omvärlden. Den där situationen uppträder när det blir rörigt med många motstridiga signaler och brukar pågå till situationen klarnar. Där var vi senast i början av 2016. Nu tror jag inte vi kommer känna trygghet i vart börsen är på väg på ett tag.

Det finns inga riktigt starka kända signaler om ekonomin på ingång. Vi vet redan ungefär vad sådant som amerikanska jobbsiffror och räntebesked kommer att landa eller hur inköpscehfsindex faller ut på kort sikt. Det senare har ju mer eller mindre blivit tydligt genom bolagens positiva guidningar och växande investeringsbudgetar. Längre fram i vår kommer vi nog få se om konjunkturen faktiskt växlat vidare till också i handling stigande investeringar, inflation och fortsatt stigande vinster för bolagen. Även takten i räntehöjningarna vet vi mer om då.

 

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Så ska jag sammanfatta allt det jag vrider och vänder på i veckans fördjupning, så blir min slutsats att nu agerar många utan att känna sig säkra på vad som kommer härnäst. Det är ett läge som gjort för stockpicking och swingtrading. Förutsatt förstås att du vågar. För visst finns risken för den där större korrektionen som oroande lågtryck vid horisonten.

Jag är trots oron fortsatt optimist. Däremot tror jag kanske inte att det rusar iväg så där snabbt som det gjorde i januari på ett tag. Lite nervösare och ryckigare men i slutändan stillastående i närtid är min spekulation. Mot den bakgrunden vill jag gärna ha en kassa att spekulera med. För jag ser framför mig att det kommer tillfällen att köpa i många av portföljens bolag. Sedan tror jag fortsatt och oförändrat på grundtesen att vi får se flaskhalsarna vändas till en ketchupeffekt för en del bolag under våren.

Så portföljen vill jag egentligen styra tillbaka mot kanske 10 procents kassa igen. Det alltså för att köpa på nedgångar i några utvalda aktier snarare än att jag blivit mer allmänt negativ.

 

Portföljen veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

En återkomst blev det i veckan för SKF. Jag hittade inga väsentliga problem i rapporten. Det hoppas jag så småningom få tillfälle att skriva något om. Med det ser jag framför mig ett bra möjligt swingtrading-case. Kanske går det att hitta en attraktiv korridor för att äga bolaget, som bakåt väsentligt från sina högstanivåer. Jag har inte landat riktigt i mina riktkurser för den här alltså rätt kortsiktiga chansningen. Baserat på en enkel p/e-talsbedömning tror jag att mellan 160-210 kronor kan få vara våra riktmärken för spekulation i den aktien.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Sedan har jag efter vår försäljning nyligen satt upp AQ Group på bevakningslistan igen. Jag har långt ifrån bestämt mig om den som jag tror rör sig ned mot 150 kronor, så kan det vara intressant som en högriskinvestering. Där risken dels består i hur långt aktien kan falla, dels i en högre bolagsrisk en tidigare när AQ numera har både ny ledning och konstaterade problem i flera av dotterbolagens produktionskedjor. I det fallet hoppas jag på en möjlig swingtrading mellan 150-200 kronor. Där det sista skulle motsvara ett p/s-tal på runt 0,9, vilket aktien periodvis nått de senaste åren. Notera alltså att det här är ett annat, mer kortsiktigt, case än den långsiktiga investering jag hoppades på tidigare. Den skulle jag kunna komma tillbaka till men då har bolaget en hel del att bevisa.

I BMW är jag alltmer skeptisk till om bolagets strategi med långtgående samarbeten i Kina verkligen fungerar. Det är en viktig pusselbit i det caset. Andra delar är att premiummärket ska behålla sin lyster vilket ska ge fortsatt branschledande marginaler, att BMW ligger långt fram i omställningen till nya drivmedel, att bilfinansiering är oerhört lönsamt givet risken i en lågränteekonomi och att den traditionella bilindustrin med sina p/e-tal runt 7-8 är för lågt värderad. Det är inte så att jag släppt det där resonemangen. Det är mer att de på punkt efter punkt urholkats. Jag är helt enkelt inte övertygad om att caset är tillräckligt starkt för en uppvärdering till stigande vinst av BMW längre.

Det här har varit en rätt bra investering för oss de senaste fem åren, inte minst genom en del swingtrading. Nu är jag dock skeptisk. Kanske är det dags att släppa den sista delen av det här innehavet. Till vilket pris då? Ja, i BMW ser priser mellan 80-90 euro rimliga ut men det är en volatil aktie, så den kan röra sig en del runt det.

Annars var det mycket rött i portföljen denna gång. I många fall var det bara en del av en allmänt sur börs i veckan. Lite bekymrad är jag över att Commerzbank inte gått bättre i i år. Där hade jag givit temat med fortsatt stigande räntor hoppats på mer, inte minst eftersom den rapporten var bra. Det kräver nog lite mer analys. Norsk Hydro fick problem med produktionen i Brasilien så fallet där var befogat och är bara att räkna av aktiekursen. Jag har dock inte uppfattat det som ett mer långsiktigt tryck nedåt utan det ser jag mer som att kursen korrigerades. Zalando hade en rapport som bekräftar att näthandlare inte är så lönsamma som det görs gällande ibland. Jag är nöjd med innehavet vi har via Kinnevik men om det behövs kontanter kan en minskning där vara ett alternativ. I AstraZeneca och Millicom hoppas jag på att de ska komma upp lite till, vilket jag tycker det finns fundamenta för. Blir det så är det i båda fallen nivån runt 600 kronor jag hoppas plocka hem lite vinster på. I Vitrolife kryper kurser runt 550-560 kronor, där jag är beredd att öka, närmare.

Så där skulle jag kunna fortsätta, för det är som sagt mer swingtrading jag har i tankarna för närvarande. Samtidigt, som alltid, det där är vår lite hyperaktiva stil. Den är verkligen inte för alla – forskningen ifrågasätter ju om den är för någon. Mer långsiktigt är det egentligen bara BMW som eventuellt kan få lämna portföljen. Hade jag blickat mer mot horisonten och mindre mot nästa kurva, så hade vi därför egentligen inte behövt justera särskilt mycket för närvarande.

Jacob Henriksson, Gottodix

 

Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.