combination-lock-1224702_1920 (1)

Förbereder portföljen på att börsen kommer igång igen


Slutet på lugnet anas vid horisonten. Jag tar höjd för att jag inte riktigt vet vad som väntar. Fast jag tror att jag fått ordning på vad jag ska kolla efter och hur portföljen bör förberedas. 

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 17,3 procent. Index (SIXRX) ligger på 12,6 procent.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 208 procent mot börsens 110 procent.
  • Jag styr portföljen så att den alltid har lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 11,8 procent mot börsens 14,1 procent.

https://twitter.com/Gottodix/status/868538335987412994

Det blev inte så mycket med börsoron. Den dämpades snabbt av fallande räntor och minskad oro för att FED höjer i juni. Tydliga tecken på att vi fortfarande har en stimulansstyrd marknad. Troligen var utvecklingen av räntorna och inte minst de förväntande realräntorna (det vill säga när inflationen räknats bort) viktigare för börsen än vad Trump gjort och inte gjort eller vad som händer med hans planer framöver.

Det som i grunden har saknats för att få fart på börsen är några stora obalanser. Vinsterna har kommit igång men rusar inte. Förväntningarna på räntan framåt är inte lika omdiskuterad som den varit. I den verkliga ekonomin går för all del förväntningar och data helt på tvärs men det verkar inte ha oroat det heller – kanske för att oavsett hur det går så jämnas det ut av centralbankernas policyjusteringar.

Nu däremot rör det sig till slut – inte på börsen men i sådant som oljepriser, inflationsförväntningar och räntor. Det ser inte alls lika stabilt ut som det gjort och kanske var det egentligen ett tidigt skalv av den diskussionen vi såg häromveckan. Det här analyserar jag i ett eget inlägg på Molekylär Ekonomi.

Källa: Börsdata

För vår del är jag i läget att jag vet att jag inte vet vart börsen tar vägen nu. Avtvingad en gissning tror jag det får ny fart uppåt om några veckor. På längre sikt är jag positiv och på ännu längre ser det ut som om vi är på väg in mot slutet på den här konjunkturen.

Det där är dock egentligen rätt oväsentligt. Det jag tror är jag börjar få fatt i rätt frågor för börsen just nu. Viktigast tror jag är vad som händer med den förväntade realräntan i USA. Hur attraktiv kommer börsen att vara på kort sikt? Svåra frågor men ibland är det bättre att börja där än att med för lite fakta försöka gissa svaren och lägga prognoser framåt.

I linje med det ligger vi kvar med en för oss genomsnittlig exponering mot börsen. Drygt elva procent är kassan och det kan kännas rätt ok.

Det jag däremot i det här börsklimatet känner mig ordentligt osäker till är att spekulera i det senaste årets hetaste sektorer råvaror, industri och finans. Det sistnämnda åtminstone i form av banker här hemma. Jag tycker som jag tar upp i veckans 3 snabba att nya case kanske ska sökas på andra ställe för närvarande. Det framgår av vår branschfördelning som jag i stort sett är nöjd med för närvarande.

 

Vi har inte handlat i veckan och det ligger inte i korten att det blir någon affär veckan som kommer heller. Tittar jag på några aktier är jag nöjd med det momentum som verkar kunna ta fart i HM. Bolaget har förstås mycket att bevisa, inte minst på lång sikt. I det korta perspektivet verkar det dock finns utrymme för en rekyl.

 

Planen för veckan som kommer

Lite liknande är läget i Ericsson. Ett annat bolag jag börjat snegla lite på. Inspirationen kommer bland annat från att Christer Gardell tycker sig se en värdeinvestering i bolaget. För övrigt har ju S-O Johansson sett anledning att gå in i HM utan att få något inflytande. Med andra ord även där en ren spekulation i att den befintliga aktiekursen kan lyfta utan några större förändringar i bolaget. Två intressanta signaler.

Utöver funderar jag på om norsk lax åter kan hamna på menyn – bolaget vi ägt och som jag brukar gå in och ut ur Marine Harvest. Det är åtminstone åter på radarn. I portföljen noterar jag annars att Investor verkar ha ett tryck nedåt och att Cellavision pressas varje gång det kommer ett ifrågasättande, som senast från Dagens Industri. I båda fallen tar jag gärna chansen vid en nedgång.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook här och Twitter här.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.