börssen i veckan

Analytikerna om veckans rapporter & en justering i portföljen


Vinsterna hann före räntan

Veckans nyhetskrönika åt Nordnet domineras förstås helt av rapporter.Det är lite spännande för nu verkar det som att förbannelsen med fallande vinster är på väg att brytas i USA.
 
Jag citerar FactSet i krönikan och där låg fortfarande svagt fallande vinster i korten. Fast sedan hörde jag att Bloombergs bedömning var att nu stiger vinsterna för första gången på sex kvartal.
 
Det är i så fall en stor nyhet för det som oroat alla den här hösten är att ränteuppgången hinner före vändningen uppåt i resultaten.

Möblerat om i portföljen

För vår del är jag nu mer positiv till börsen igen. Visst går det att peka på volatilitet kring amerikanska valet, oro inför en räntehöjning och en reaktion på att dollarn stigit så fort.
Fast i grunden tycker jag ändå att de mer än hyggliga rapporterna indikerar att det kan finnas ett utrymme uppåt framöver. Trots det var faktiskt dagens två affärer försäljningar.
Det ena var att jag hoppade den ETF vi haft med inriktning på de största brittiska bolagen. Jag måste helt enkelt konstatera att lika bra som vi träffade före omröstningen, lika dåligt har prickskytet efteråt varit.
Jag kan inte se att någon har en riktigt begåvad analys av var britternas exit kommer att innebära. Hård eller mjuk? Hel eller delvis? Nästan omöjligt att uttala sig om. Dessutom börjar de negativa effekterna av osäkerheten nu märkaska allt tydligare.
Visst kan man, som jag gjorde, spekulera i att billigare pund gynnar storbolagen på de mindresom och löntagarnas bekostnad. Problemet är att de bara fungerar om den brittiska konjunkturen är precis lagom. Nu verkar den istället vara svag men med stigande inflation.
Det blev helt enkelt en investering som var svårare än jag tänkt mig. En av mina huvudregler är att aldrig fattat beslut som leder till nya svåra beslut. Det hade nog ofrånkomligt den här investeringen gjort.

Minskade i Cellavision

Dagens andra justering var mer alldaglig. Cellavision har rapport i veckan. Jag är oförändrat positiv till bolaget men kursen har rusat före min värdering.
I samband med förra rapporten tyckte jag runt 75 kronor kunde vara rimligt med den info som då var tillgänglig. Nu hade den stuckit iväg en bit över 90 kronor. Jag gjorde som jag gjort många gånger tidigare både i Cellavision och exempelvis Vitrolife och hyvlade ned innehavet en bit.
Den här metoden med en bas och så swingtrading på toppen har gett bra utdelning. Faktiskt bättre än om jag suttit still. Det kan man antingen se som tur eller som att jag använder kunskap jag byggt upp om bolagen även för affärer på marginalen.
Jag vet inte om det är något jag skulle rekommendera men det har som sagt fungerat bra.

Siffror för massor av bolag

I övrigt är veckans krönika en orgie i vad analytikerna tror om olika bolag. Allt från Fingerprint till Apple och många fler. Läs inlägget på Nordnetbloggen
 

 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här