Källa: Börsdata

Där satt den, portföljen! 2


Portföljen har kryssat bra och ligger nu i medvind. Vad blir nästa steg? Kanske en investering i Serneke? Bolaget jag vridit och vänt på hela veckan.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

 • Portföljens årsavkastning ligger nu på 20,1 procent (+3,1 procent). Index (SIXRX) ligger på 8,9 procent (+1,9 procent) med förändring jämfört med föregående vecka inom parentes.
 • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 215 procent mot börsens 103 procent.
 • Jag styr portföljen så att den ska ha lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 10,3 procent mot börsens 9,9 procent.

Stark vecka för portföljen som är på god väg att få till ett riktigt bra 2017. Det här senaste lilla rycket mot index verkar bero på att börsen till slut prickade in den typen av uppgång driven av fundamenta i ekonomin, inflation och låga realräntor som jag fiskat efter ända sedan i somras.  Den enda plumpen i protokollet är väl att volatiliteten glidit över börsens, vilket jag inte gillar. Där räknar jag dock kallt med att det är börsen som ligger orimligt lågt snarare än vi högt.

Fast vem vet. En upplevelse jag har av att läsa en hel del både media och från andra i bloggosfären är att alla alltid är så himla säkra på sin sak. Det är värdeinvestering för hela slanten, säkra utsagor om starkt momentum uppåt eller att börsen ska krascha och värderingar av bolag som skriker sälj eller köp (ta gärna HM som exempel). Världen och aktievärdering framstår som något enkelt och entydigt.

Jag för min del är osäker för det mesta. I allt faktiskt. Från investeringsstrategi där jag inte riktigt vet hur mycket av vår framgång som egentligen beror på risktagande och ren bonntur. Till var ekonomin är på väg och hur börsen ska tolkas, där jag konstant ligger och stämmer av signaler både upp och ned i båda och ändrar mig ofta. Sedan ska vi inte tala om alla funderingar jag har kring våra bolag och möjliga nya investeringar. Det är å ena sidan och å andra sidan till en punkt där jag nästan kan vara svår att umgås med.

Precis så här var jag för övrigt även när jag spelade schack på elitnivå. Samtidigt måste man ju bestämma sig om det ska bli något och inte vara kvar i det gamla alltför länge eftersom det hela tiden svämmar in nya fakta.

Det där kan vara en utmaning i den löpande beskrivning av våra investeringsbeslut som mitt bloggande och vloggande handlar om. Iakttagelserna och slutsatserna kan bölja rätt friskt fram och tillbaka. Det jag brukar försöka förmedla är att det viktigaste sällan är om texter landar i helt rätt slutsats som är det viktiga. Det är om de handlar om rätt ämnen och förstås om besluten funkar eller inte funkar.

Det här blev väldigt tydligt den här veckan. Riskviljan har lossnat igen på börsen, vilket är lätt att tolka som att nu har de stora kapitalflödena satts i arbete igen. Den tidiga hösten och inte minst semestermånaden augusti brukar vara en omställningens tid och tycks ha blivit det i år igen. Några frågor verkar också ha besvarats.

FED kommer inte att höja räntan vid sitt möte i veckan som kommer men ta något steg mot att dra ned sin stora balansräkning. Konjunkturen ser stabil ut och inflationen finns där men ingen har någon större brådska att strama åt. Kina ser också helt ok ut även om riskerna finns där i bakgrunden.

Med det finns inte den miljö som sticker hål på en möjligen lite för självbelåten börs. Därför tror jag inte det blir en sättning som den 1987, som annars är den jämförelse som nog ligger närmast till hands. Fast tror är ordet. För det finns andra faktorer också att ta hänsyn till – exempelvis att det finns mycket pengar från exempelvis pensionsförvaltare som länge längtat bort från börsen men hamnat där på grund av minusräntorna.

 

Så det är bara att hålla ett öga på hur reaktionerna på ränterörelser i höst blir. Precis på samma sätt som valutaförändringar och för höga vinstestimat är annat att oroa sig för. Alltid är det något, kan man väl sammanfatta det. Tur det, för annars vore väl tillvaron bra tråkig!

Precis som förra året är jag med i välgörenhetsklassen av investerar-SM. Med den korta tid tävlingen pågår blir det fokus just på att tävla inte prestera i en mer hållbar mening. Då handlar det om att marknader där något kan hända och man har åtminstone hyggliga odds med sig. I år pågår det ett råvarurally, valutorna är inte helt stabila men frågan är ändå om inte en av de möjliga uppläggen är rätt enkelt – chansa på oktober blir en ordentligt bra börsmånad.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Portföljen ligger nu med en neutral exponering, vilket för oss betyder 10 procent i kassan. Tittar jag åt något håll är det mer mot att växla upp igen snarare än att dra ned risken.

 

Portföljen nästa vecka

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

På bolagsnivå fick till slut släppte vi till slut Kabe. Ett bolag jag gärna kommer tillbaka till men också en typ av investering där det gärna får finnas ett tydligt gap i värderingen i förhållande till börskursen redan med befintliga data. För det kan komma rätt långa mellanperioder där både aktien och bolaget somnar in en aning. Det är mer det än oro för en större nedgång som fått oss att gå ur. Mer i detalj om det beslutet har jag utvecklat i tidigare veckoplaner.

I veckan fick jag chansen att intervjua Ola Serneke. Grundare och VD på bolaget som bär hans namn. Där framgick det rätt tydligt hur alla mynt har två sidor. När bolaget noterades var särskilt Svenska Dagbladet och Peter Benson ordentligt negativa. Faktiskt på gränsen till otrevliga med formuleringar som ”säljsnack” och liknande. Poängerna om att kontrollera risker i entreprenader var det inget fel på eller för den delen på hur svårt det är att genomlysa projektverksamheter.

Det är klart det kan vara vettigt att ”på läsarnas uppdrag” vara klar och tydlig. ”Gör så här”, ”det där ska du inte tro på men däremot det här” ger vägledning i en snårig tillvaro. Problemet är att den samtalstonen överröstar alla nyanser.

Så långt har Serneke tvärtemot Svenska Dagbladets profetior haft en hög lönsamhet i sitt byggande sedan bolaget börsnoterades. Mer spännande ändå är projektportföljen, där särskilt investeringen i Karlastaden med sin planerade signaturbyggnad i form av Sveriges högsta bostadshus. Om allt går enligt planerna det vill säga. Det har jag försökt läsa in mig på i veckan genom att plöja värderingar, kommunala plandokument och överklaganden från arkitekter. Dessutom har jag försökt hör mig runt bland kunniga inom plan- och bygglagen för att få en känsla för om projektet fortfarande kan stoppas.

Det gick som väntat. Det finns massor med argument fram och tillbaka, som jag samlat i ett eget inlägg. Inget som är värt att gapa om utan mer den typen av tankar som förtjänar att man funderar lite till och gärna lite djupare. Jag lutar åt att jag tror att det finns tillräckligt med dolda värden i Serneke för att det ska vara en bra investering. Jag tror bolaget skulle kunna vara värt 4-5 miljarder vilket ska ställas mot dagens börsvärde på 2,7 miljarder. Så det är intressant – men säker? Nej, det är jag inte.

Lite samma sak känner jag inför diskussionerna om bilindustrin och detaljhandeln. Jag läser kopiöst mycket om båda och slås av alla tvärsäkra uttalanden som kommer om framtiden för bolag som Tesla, BMW, HM, Amazon, Alibaba och Zalando. Ska jag vara en sursmurf så verkar det räcka med att ha åkt bil, varit i en butik eller surfat på nätet för att vara fullblodsexpert.

Personligen tycker jag snarare att det jag i de här fallen är helt säker på är att jag och ingen annan heller vet vad de pågående och irreversibla förändringarna slutar. I det läget vill jag inte ta händerna från ratten och trampa plattan i mattan. Jag vill titta på vägen framför mig och parera så gott jag kan.

Så för att avsluta vad som kanske blev en för gnällig veckoplanering. Min största skräck är inte att ha fel. Det är att bli en av de tvärsäkra.

/Jacob Henriksson, Gottodix
Nya Veckan är ute inom kort. Tillsvidare får ni hålla till godo med förra avsnittet.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.


2 tankar om “Där satt den, portföljen!

 • skrivarkiv

  På tal om bilindustri och ditt innehav i BMW. Har du slängt ett öga på FiatChrysler? Trots kraftig uppvärdering senaste tiden är de fortfarande lågt värderade både i absoluta tal och mot peers. Avknoppningar pågår dessutom vilket synliggör värde.

  Spelar naturligtvis inte i samma division som BMW då de sistnämnda antagligen har större motståndskraft för en mindre konjunktursvacka i sitt starka varumärke.

  • admin Inläggsförfattare

   Hej!
   Sorry att din kommentar blev hängande i cyberrymden. Jag har problem på den här sidan med att det kommer in massor med skräppost, så ibland är det svårt att hitta de riktiga kommentarerna för godkännande.

   Hur som helst – FiatChrysler är ju en lite udda mix av Europa och USA. Något som inte är helt lätt att värdera. I USA har väl Chrysler en helt ok ställning men där är ju utmaningen om bilkonjunkturen snart är slut. Fiatdelen tycker jag spontant har samma problem som PSA. De har lite för låg lönsamhet och ett inte helt optimalt modellprogram.

   Så utan att ha satt mig in i bolaget på ett tag är det väl lite ett turnaroundcase?

Kommentarer är stängda.