Källa: Börsdata

Bästa verkstadvalen till portföljen


Ett nytt case ligger och lurar i svenska verkstadsaktier. Det knixiga är att hitta rätt med valutor och en omvärld som går i lite olika riktningar. Helt omöjligt är det inte och inför nästa vecka plockar jag upp några möjliga köpkandidater.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 17,0 procent (-0,1 procent). Index (SIXRX) ligger på 7,0 procent (-0,4 procent) med förändring jämfört med föregående vecka inom parentes.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 207 procent mot börsens 100 procent.
  • Jag styr portföljen så att den ska ha lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 10,2 procent mot börsens 9,9 procent.

Inget att rapportera kring portföljens resultat denna veckan. Gradvis börjar jag få ordning på hur portföljen reagerar på det större nyhetsflödet, där mitt mål är att vi relativt index ska gynnas av högre räntor, starkare konjunktur och åtminstone inte missgynnas av en svagare dollar. Omvänt accepterar jag att vi tappar mot index om de signalerna går i andra riktningen.

Problemet häromveckan var som jag då skrev om att det jag trodde skulle hände inträffade men att vi inte fick betalt för den bedömningen. Nu ser det bättre ut, även om enskilda veckor förstås mest är brus och rörelser i enstaka innehav.

Den stora nyheten i veckan var nog lugnet som åter lägrat sig över de världsmarknaderna. Börsen följer med dollarn svagt nedåt medan en långsamt starkare euro ligger kvar som underliggande tema. Det och att den kinesiska valutan, reminbin, stärkts utan att pressen varit alltför stark varken på inköpschefernas framtidstro eller på verkstadsaktierna ser jag som att det lurar en spännande investeringsmöjlighet runt hörnet.

Det här skriver jag mer om i inlägget – ”Upplagt för värdejakt bland de mindre verkstadsbolagen” på Molekylär Ekonomi (länk kommer).

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Frågan är om det kommer ett ryck ned först eller om det börjar bli dags att växla upp igen. Valet är inte helt enkelt. Jag lutar åt att det finns mer på nedsidan, helt enkelt eftersom valutarörelserna inte verkar vara helt klara ännu. Därtill kanske det måste komma upp som ämne att valutamotvinden kan bli ett problem och att vinstförväntningar måste revideras.

Mer nyhetsuppdateringar om bland annat höjda skatten på ISK och Nordealflytten finns i veckans nyhetssvep.

 

Portföljen nästa vecka

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Inga stora justeringar i veckan. En mindre vinsthemtagning i Cellavision var den enda affären. Det har inget med bolaget att göra utan jag tycker att aktien ligger lite för högt för att vi ska vara överviktade där. Jag har satt vår neutrala nivå vid 5 procent av portföljen i ett innehav mer än så måste ha lite uppbackning av att jag även kortsiktigt tror på aktien. Nu tänker jag mig att det kan vara lagom att minska igen runt 200 kronor eller att öka runt 140.

Rapporten från Clas Ohlson bekymrade mig. Det är rätt tydligt att bolaget inte längre har varken karta eller kompass för det nya landskap e-handeln innebär på plats. Bolaget har många bra teorier om hur omnikanaler ska förädla kundmötet. Praktiken verkar dock inte finnas där ännu vilket oroar. Mer om rapporten via länken i tweeten ovan. Om något blev jag mer benägen att minska i aktien.

Källa: BörsdataKälla: Börsdata

Annars är nog veckans händelse på bolagsnivå att jag på allvar börjat leta efter intressanta verkstadsbolag med kopplingen mer mot Europa och Kina än USA, som går bra och som inte stigit alltför mycket i pris. Förstås en svår ekvation men med en riktig värdetwist. Mer om det i inlägget jag länkade längre upp.

Vad jag lutar åt? Jag har inte riktigt bestämt mig men köpkandidater är nog SKF, Hexpol och så vår gamla favorit AQ Group. Det som ligger i andra vågskålen är främst att jag inte vill dra upp exponeringen hela vägen igen ännu. Fast kanske kan vi få till något om jag enligt redan förra veckans plan säljer av de sista i Kabe.

Slutligen vad jag tycker är en god nyhet. Jag ska även i år vara med i välgörenhetsgruppen i Investerar-SM. Mer om det längre fram.

/Jacob Henriksson, Gottodix

 

 
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.