combination-lock-1224702_1920 (1)

Lördagskrönikan: de 14 aktier jag tänker på just nu 2


Svårspelat

Det har varit bra fart i portföljen i veckan. Vi har sänkt kontantandelen från 25 till 10 procent. Mest beror det på att jag uppfattar börsen som lite översåld just nu. Även om en seger för Donald Trump förstås skulle kunna förlänga börsoron.

Vad händer fram till nyår på börsen? Det funderade jag på i det här inlägget i veckan. En slutsats är att just nu är det räntan och inflationen som har överhanden mot företagens vinster. För övrigt en slutsats som investerarlegenden Bill Gross drog på Bloomberg ikväll. Eller för att vara mer exakt. Han påpekade att bnptillväxten i reala termer fortfarande ligger över vinsttillväxten i bolagen.

Det är oroande och ett tecken på att det kan bli svårt för börsen att orka med stigande räntor. Oavsett om de drivs av centralbankerna eller om inflationen hinner före. Mot det står att reaktionen på börsen varit sur och orolig i mer än en månad nu. Jag tror inte valet får så stora konsekvenser som en del oroar sig för – fast det bådadera får nog ses som gissningar. Särskilt om den oförutsägbare Donald Trump skulle vinna.

Så för vår del är vi inne i ett rätt svårt spel på börsen just nu. Vi gick ned i exponering inför valet. Nu har vi växlat upp och om det går bra är det möjligt att vi får bromsa igen om räntan börjar trycka uppåt.

 

 

Fyra försäljningar

Det blev alltså en hel del omöblerat i portföljen den här veckan. Häng gärna med på Shareville. Där hittar du alltid allt om vår portfölj fast förstås framför allt massor med bra diskussioner om olika aktier.

Hoist åkte ut. Jag är fortsatt positiv till att städningen av banksektorn kan ge fortsatt bra tillfällen att köpa skuldportföljer. Däremot har det inte rört sig så mycket som jag trodde den här hösten, så pengarna fick andra arbetsuppgifter.

ABB sålde vi av helt i veckan. Den här investering blev ok även om min förhoppning att ABB skulle delas upp inte lär materialiseras på länge. Jag kan ha viss sympati för ledningens tanke om elnäten som digitalt centrum i automatiserad produktion men det är ett riktigt långt case att tro på. Jag kan mycket väl hoppa in i aktien igen framöver.

Norsk Hydro minskade vi något. Det är så här långt en riktigt bra investering. Nu ser inte uppsidan i efterfrågan på aluminium lika självklar ut och som för alla råvaror finns det överkapacitet från Kina att hålla ett öga på. Aluminiumpriser rör sig även med oljan och där har det vikit nedåt igen.

Investor justerade jag något men det var mer för att vi använder aktien som portföljens plånbok. Så när jag i början av veckan tog ned exponeringen var det bland annat där jag jobbade.

 

Köpt sju aktier

Millicom justerade jag upp en aning. Jag har kollat igenom rapporten och så vitt jag kan se rullar affärsplanen med fler nätkunder och bättre lönsamhet per kund i den gruppen på. Sedan går telefoni dåligt men det uppfattade jag låg i korten. Den urstark dollarn är ett annat problem men det har vi annat i portföljen som gynnas av.

Vitrolife ökade jag lite både före (tyvärr) och efter rapporten. Bolaget ser helt stabilt ut men den höga värderingen kan förstås oroa. Det skriver jag om i det jag själv nog tycker är veckans bästa inlägg från mig. Eventuellt fyller vi på lite till om dippen känns kontrollerad men kursen ändå går ned en bit till.

Cellavision ligger ganska rätt i pris just nu. Det har gett tillfälle att fylla på innehavet men det var redan förra veckan möjligen gör vi lite till där framöver.

Novo Nordisk plockade jag upp igen av de skäl jag skrev om i veckan.

 

Hexagon hoppade vi på i veckan. Ola Rollen är ute ur bilden även om det är svårt att veta hur lång häktningen blir. I grunden är det ändå en händelse utan ytterligare anknytning till bolaget. Jag tror därför att den här nedgången kan vara obefogad.

Jag doppade också tån med två mindre köp som jag vill fundera lite kring men göra det med bolagen i portföljen. Det ena var Autoliv. Aktien har landat lite och det är ett bolag jag tror kan ha en fortsatt långsiktigt bra marknad. Egentligen både för den passiva eller aktiva säkerheten.

Sedan hoppade jag tillbaka in i Besqab. Ett bra bolag rätt långt från börsoron just nu. Det var också en av sommarens favoriter i portföljen. Beprövat kort helt enkelt.

 

Tre aktier jag tittar på i veckan som kommer

 

 

kabe-161104

 

Jag gillar husvagnstillverkaren Kabe, som vi fick en behaglig resa med i somras. En sak jag inte riktigt uppskattar, som den för övrigt har gemensamt med Besqab, är att kursen vandrat uppåt på bekostnad av direktavkastningen som dalat steg för steg. Ett klassiskt tecken på överhettning. Det visade bloggaren 4020 tydligt när jag intervjuade honom om hur man använder screeners i Börsdata bäst. Missa inte det inlägget – riktigt intressant.

Skälet att jag ändå tror det kan vara intressant är att det finns en studsmöjlighet där om volatilteten kommer ned. Vilket jag tror.

Sedan är jag nyfiken på Maersk, som jag skriver om här. Det jag gillar är att det ser ut som en hävstång på konjunkturen som inte är inprisad. Intressant för mig som följer makro. Fast jag är inte helt säker vad jag tycker.

Slutligen tycker jag det är intressant att göra något i USA. Mina favoriter i Nordnets kampanj med gratis courtage skriver jag om här. Närmast affär där är att jag säljer JP Morgan och går tillbaka till min favorit Markel.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser  Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

Reklam: Missa inte heller det vettiga tillfället att köpa eller sälja aktier i USA courtagefritt hos min partner Nordnet, som jag hade ett annonsinlägg om häromdagen.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

 

 


2 tankar om “Lördagskrönikan: de 14 aktier jag tänker på just nu

 • Aktiepappa

  Tack för trevlig läsning! Jag tror att köpet i Hexagon är helt rätt och att det kommer visa sig vara en bra affär på sikt. Bolaget är fortfarande ett riktigt bra bolag och de lider av negativ publicitet som snart kommer lägga sig när något annat mer smaskigt kommer upp i något annat bolag. Samma sak som hände med Swedbank i samband med Wolf mm. Dock finns det inte utrymma för Hexagon i min portfölj, annars hade jag också köpt.

  Däremot är jag inte överens med att sälja Investor, jag tänker tvärtom jag. De ser billiga ut och jag har ökat en aning i dem i veckan och kommer antagligen öka mer.

  • admin Inläggsförfattare

   Investor är ju som sagt i första hand basen i portföljens riskspridning för vår del. Ligger nu på 10 procent av hela portföljen, så det känns rätt lagom.

   Skulle jag gissa gynnas Investor om det blir en kombo med lite högre räntor och fortsatt svag svensk krona. Inte omöjligt.

Kommentarer är stängda.