Källa: Börsdata

Lite snurrigt gör ingen börsoro


Orosrubrikerna vinner mark och visst gungar det en aning på börsen. Så långt är det dock mer en intressant tendens till rotation än en verklig korrektion. Med det som bas kör portföljen på med full kraft. Här är planen för veckan.


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

  • Portföljens årsavkastning ligger nu på 17,0 procent (-1,9 procent). Index (SIXRX) ligger på 6,6 procent (-2,6 procent) med förändring jämfört med föregående vecka inom parentes.
  • Sedan vi gick över till aktiv från passiv förvaltning den 1 oktober 2012 har portföljen stigit 207 procent mot börsens 99 procent.
  • Jag styr portföljen så att den ska ha lägre volatilitet än Stockholmsbörsen. Senaste året ligger den på 10,0 procent mot börsens 9,8 procent.

Börsen backade i veckan och visst är 2,6 procent en hyggligt stor siffra för en enskild vecka. För vår del gick det aningen bättre mycket tack vare en stark rapport i Novo Nordisk (som det kommer några rader om så småningom). Veckan som kommer är det dags för de sista bolagen i vår portfölj att rapportera men redan nu går det att konstatera att både portföljens viktning och sammansättning blev lyckad första halvåret. Över 10 procentenheter över index är riktigt bra. Det är roligt med medvind.

Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

För att den med nuvarande inriktning på portföljen ska hålla i sig andra halvåret är det viktigaste att det inte blir en börsnedgång driven av ökad oro om politik eller konjunktur. Skulle det däremot vara valutor eller ränta som pressar på nedåt, så skulle vi nog klara den sektorrotation det ger rätt hyggligt. Det är åtminstone tanken.

Något som är ett ännu mer marginellt problem är att vi legat i överkant av vår restriktion för volatilitet i nästan en månad nu. Jag har den regeln bland annat för att risken i förvaltningen ska vara ordentligt kontrollerad, både för min egen skull men också mycket för att det här är en gemensam familjeportfölj. Så jag vill inte ta alltför hög risk. När då volatiliteten är så extremt låg som den varit känner jag att det inte gjort så mycket att ligga i överkanten men jag noterar att vi inte riktigt klarar den restriktionen just nu.

Personligen tror jag knappt alls på att det är Nordkorea som pressar börserna just nu. Det är för övrigt fler än jag som tvivlar, som det artikeln ovan från Wall Street Journal visar. Visst kan det ha fungerat som en trigger för en korrigering på börsen men det uppenbara för mig är att om ett kärnvapenkrig eller ens en mer begränsad men verklig militär konflikt på Koreahalvön var en risk på allvar, då skulle vi inte tala om börsreaktioner på någon procent hit eller dit.


Jag tolkar det snarare som en fortsättning på det vi sett i Sverige under sommaren. Börsen har haft för höga vinstförväntningar och många har satsat alldeles för hårt på en lugn börshöst. När det då kommer en signal, en trigger, för lite osäkrare förutsättningar så blir det många som ska ställa om samtidigt. Det blir trångt i dörren helt enkelt.

Dessutom ligger räntor och valutaspel i bakgrunden och påverkar investeringsklimatet. Min gissning, för det är det vi talar om, är helt enkelt att det är för mycket pengar runtom i världen som sitter fel för närvarande. Vad jag menar med det utvecklade jag häromdagen i det här inlägget.

Det som sticker ut mest i den analysen är kanske att jag tolkar det som hänt den senaste tiden mer som en rotation än som en flykt från risk. Med det menar jag att investerare mer flyttar runt kapital mellan olika tillgångar och aktier än flyr allt som på något sätt utgör en risk. Jämfört med vad vi sett vid hårdare nedgångar de senaste åren har det inte varit någon rusning till tillgångar som guld och inte heller något ras i en konjunkturkänslig metall som koppar.

Nivåerna på rörelserna har också varit rätt modesta. Det kanske inte känns så men att börsen backar 2,6 procent på en vecka och därmed tar sig under nollan för månaden är inget ras precis. Över sommaren, från juni och framåt, summerar Stockholmsbörsens nedgång till 5,7 procent mätt i kronor. Med en dollar som tappat 6,5 procent samma period mot vår valuta är faktiskt en amerikan som investerat hos oss fortfarande plus på vår sommarbörs.

Med andra ord inte så ruskigt än så länge och med en tydlig ledtråd om att väldigt mycket just nu handlar om rotationer, som den här mellan import- och exportbolag på olika marknader driven valutakurser. Förstås är även räntorna och geografiska förskjutningar mellan USA, Europa, Japan, Kina och olika tillväxtmarknader också ämnen i tiden.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Med den här inställningen till börsoron så långt är det nog ingen överraskning att jag ligger kvar nära fullinvesterad. Det främsta skälet jag ser till att hålla en kassa för närvarande är att handlingsutrymme är extra värdefullt på börsen när det rör sig mer. Volatilitet är ett eget slags ränta på kontanter brukar jag tänka. Fast när det är mer rotation än risk on och risk off, så brukar det gå bra att flytta runt snarare än att hålla kassa.

Min blick ligger istället lite längre fram för närvarande. Jag är helt öppen för att dollarn försvagas ytterligare. I så fall, om konjunkturen håller i övrigt, kan det bli intressant att titta på något amerikanskt exportbolag. Särskilt om det först skulle komma en liten korrektion.

Baserat på nuvarande ränteskillnader mellan Europa och Usa så skulle i och för sig dollarn även kunna vända upp något. Marknaden kan alltså även sprungit före verkligheten. I så fall kan jag tänka mig att det istället blir en andra chansen svenska verkstadsbolag och kanske framför allt bland de många fina underleverantörerna vi har. Lite olika scenarier men på samma spelplan. Det brukar gå att hantera.

Det är svårare när man inte får fatt på vad det är som driver börsen. Där kan vi också hamna i höst för det är som sagt förändringens vindar som blåser in. Kanske skulle man t.ex. kunna tänka sig något slags större värderingsoro med snabbt fallande värderingar utan andra förklaringar än att marknaden skiftar syn på t.ex. de långsiktiga räntorna och bolagsvinsterna. Lite den malande känslan med Vad mer kan man hitta på? En negativ överraskning i Kina eller att USA är närmare konjunkturslutet än vi sett. I så fall eller om det skulle bli en bred ny verklig oro med en risk off, då lär vi hamna fel.

Den dagen den sorgen i så fall. För det finns alltid potentiella problem men antingen kör man passiv förvaltning med indexfonder eller också får man nog acceptera att aktiva investeringar betyder att man måste vara aktiv själv. För mig betyder det att mala på och göra sitt bästa med löpande bedömningar och då är mitt svar här och nu att jag inte är särskilt orolig. Det som svar på frågan varför jag inte oroar mig mer för närvarande, trots att jag förstås märker en ökande nervositet både i media och i kontakterna med er som läser.

 

Planen för veckan som kommer

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Snurren på börsen gav tillfälle till en ovanligt snabb affär i veckan. En minskning i Vitrolife i början av veckan när kursen låg runt 700 kronor följdes upp med ett återköp till 630 kronor några dagar senare. Allt enligt den långsiktiga planen jag har för att justera upp och ned runt en given riktkurs i bolaget så länge inga väsentliga nyheter kommer. Fortfarande dyr är dock min basinställning där så några ytterligare affärer är inte på gång om inte kursen rör sig ordentligt igen.

Mest tid i veckan har annars gått till bilindustrin. När jag läst och lyssnat på rapporten från BMW svängde jag jämfört med tidigare planer och bestämde mig för att låta det caset leva ett tag till. Jagt tycker bolagets genomtänkta strategi och inte minst framgångarna i Kina talar för att nuvarande p/e-tal, som bolaget delar med andra traditionella tillverkare, helt enkelt är för lågt givet den goda lönsamheten och de ok utsikterna framåt. Fast visst finns det många osäkerhetsmoment, så det är nog en investering som kan behöva lite tid.

Mer positiv redan på kortare sikt är jag till Infineon, vars rapport jag skrev om här. Den tyska tillverkaren av chipen som ska styra industrins robotar och framtidens alltmer självkörande elbilar var en sådan där leverans av kvalitet i både tillväxt och lönsamhet som det är lätt att gilla. Dollarn är ett av få hot på kort sikt.

I veckan som kommer är det dags för bland annat Midway att rapportera. Det ska bli spännande och kanske kan det med rätt förutsättningar bli en ökning där. Perfekt vore en svag reaktion på att bolaget fortsätter utvecklas i rätt riktning. Det eftersom jag fortfarande är i uppbyggnadsskedet av det caset. I Kabe är jag inte helt övertygad om att rapporten lever upp till förväntningarna. Flera insiders passade på att minska i våras och även det nog mest var vinsthemtagningar tror jag inte att de hade gjorts om bolaget satt och ruvade på en riktigt stark kvartalsrapport. Vi väljer ändå att ligga kvar så med det sagt räknar jag alltså inte med någon större smäll.

Maersk då? Där hoppas jag lite på en positiv överraskning driven av att fraktpriserna hämtat sig. Framför allt skulle kanske positiva framtidsutsikter kunna glädja börsen. Håll tummarna!

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.