Källa: Börsdata

Analytikerna visar vägen för portföljen


Portföljen har haft en bra period de senaste veckorna. Roligt eftersom börsen haft det tufft. Det har gett lite tillfälle att blicka framåt. Var ska pengarna härnäst? Kollar både på den stora ekonomin och vilka bolag i portföljen som ligger närmast en ökning. Till min hjälp tar jag en ny variant genom att analysera analytikernas bedömningar för några bolag.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Portföljen i veckan

tabellen

En bra vecka för portföljen och faktiskt nog för börsen, trots en liten nedgång, läggs till handlingarna. Särskilt glädjande i november har det nog ändå varit att det gått såpass bra för portföljen i en nedgångsperiod. Jag har som jag skrivit om tidigare irriterat noterat att vår volatilitet legat för högt jämfört med mitt mål att våra investeringar ska ha lika eller lägre risk än Stockholmsbörsen.

Nu är historisk volatilitet bara ett mått på risk. Ett annat är förstås hur bra portföljen klarar nedgångar. Där verkar det fortsatt se bra ut. Sedan starten för drygt fem år sedan (vi körde ju index innan det), så har portföljen faktiskt slagit börsen med över en procent varje nedgångsmånad. En av de siffror jag är mest stolt över.

En titt på resultatet i veckan visar att portföljen har en del medvind när bolag som Vitrolife, Cellavision och AQ Group bottnat medan flera av de internationella bolagens aktier går bra. Inte minst mätt i den fascinerande svaga svenska kronan. Det här ger mig faktiskt även hopp om börsen på kort sikt. För nu har de något heta värderingarna bottnat samtidigt som det i stort sett är positiva utsikter framåt. Sedan finns det som vanligt undantag, främst inom handeln, där Sverige nu helt ut smittats av den globala oron i den traditionella handeln. I stort sett ser det dock relativt färdigsålt ut på börsen för den här gången.

 

Inriktningen

För mig är det självklart att i första hand titta på de fundamentala signalerna om ekonomin men i och med att den med några undantag som jagt tänkte komma in på nedan är såpass stabila så känns det rimligt att flöden in och ut ur börsen är det som styr på kort sikt. Lite spekulativt men så blir det alltid med mer kortsiktiga gissningar. Ska jag höja blicken lite så går det att vända på resonemanget. Vad finns det för skäl att dra ned på exponeringen just nu? Inte särskilt många för den kortsiktige är min slutsats.

Vi har ju vinstförväntningarna från rapporterna nu och de såg positiva ut (oavsett om det visar sig bli rätt eller fel, så är det förväntningarna som investerare kommer att titta på de närmaste månaderna). Medianbolaget på storlbolagslistan kommer enligt Börsdata växa 3,8 procent nästa år. Det är visserligen mindre än den återhämtning från låga nivåer som gällt ett år bakåt – där ligger medianbolaget på en ökad försäljning med 7,5 procent. Det är ändå en helt sund nivå – väl i linje med stark BNP-tillväxt. Kommer inflationen igång finns det nog mer att hämta där.

Samtidigt förväntar sig exempelvis tyska ekonomer i det s.k. ZEW-index en fortsatt stark marknad och signaler från inköpschefer och andra är överlag mycket positiva för närvarande. Tillsammans ger det här rätt förutsättningar för den som vill öka sin exponering mot risk för att få upp avkastningen. Där tror jag fortfarande många sitter.

Fast allt det där kan väl likaväl vara fel, går det förstås att invända. Jo, visst, så är det. Det är min bedömning utifrån de data jag ser men på kort sikt tror jag en annan faktor är viktigare. Det är just nu ingen som på allvar tror att ovanstående är fel. Det framstår inte riktigt som läge att spela mot en marknad där alltfler fortfarande blir mer optimistiska. Det skulle i så fall vara om värderingarna sprungit iväg för långt. Där häder dock inte heller så mycket. Medianbolaget bland börsens har för det gångna året ett p/e-ta på 18 och det faller om det går som analytikerna tror till 17 för 2018. Det skrämmer inte i en ekonomi med fortsatt stora stimulanser.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Några saker oroar ändå.

På min risklista toppar att det är tydligt att Kina bromsat in under hösten. Stramare krediter och inte lika mycket investeringar är sådant som europeiska bolag inte tagit höjd för i sin planering. Det är lätt att se några kallduschar när exportbolagen ska rapportera sina fjärde kvartal.

Det andra är att många bolag verkar ha kapacitetsbrist men fortfarande svårt att höja priserna. Det betyder pressade marginaler. Det syntes redan på sina håll under det här kvartalet (som i våra AQ Group). Risken finns för att fler sitter i samma rävsax under avslutningen på året.

Det tredje och kanske kortsiktigt allvarligaste är att räntor med olika löptider har börjat närma sig varandra. En flackare s.k. yieldkurva är ett av de klassiska tecknen på att festen är över. Det är den nog inte men risken finns att många sneglar på den signalen och fortsätter vara avvaktande till börsen. Lite som nedgången på bostadsmarknaden under en period blir självförstärkande till dess fundamenta kickar in i prissättningen igen.

Trots de här riskerna landar jag i att vi ska vara fortsatt fullinvesterade framöver. På min önskelista står fortfarande att dra ned exponeringen i Sverige något men det har varit svårt givet hur svag den svenska kronan  blivit.

 

Portföljen nästa vecka

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Jag kommer skriva en hel del den närmaste tiden om Börsdatas nya och lika roliga som nyttiga estimattjänst med data från SME. Det här tycker jag öppnar upp många spännande resonemang kring vad det egentligen är för förväntningar som ligger i kursen på olika bolag. Det är så lätt att tro att man är den ende i världen som ser värdet i eller riskerna i ett visst bolag.

Ett av våra bolag som jag varit alltmer försiktig med under det senaste året är HM. Nu ser det fortsatt dystert ut för aktien, något jag har stor respekt för. Däremot kan jag tycka att allt kring bolaget seglat iväg lite. Det kommer bli en ordentligt tuff butiksomställning – inte tu tal om annat men det sagt är förväntningarna nu rätt nedpressade. Lite extra intressant då att analytikerna tror på ok resultat fram emot slutet av nästa år men inte räknar med att det avspeglar sig i priset.

Det är ett typiskt läge som det går att leta investeringscase i men den stora och svåra frågorna är förstås hur djupt bolaget ska falla och med likaledes hur långt raset i aktien kan nå. Det jag skulle vilja se är något som bekräftar att bolaget har ordning på sina affärer. I det läget om aktien då studsar upp en bit från en ännu lägre nivå en dagens, så tycker jag HM skulle kunna vara något igen. Lite som med WalMarts rusning nyligen när bolaget kunde visa bra tillväxt på nätet.

Ett annat bolag jag blir alltmer intresserad av är SKF. Även här är det att jag tycker att analytikerna är för negativa och delvis inkonsekventa som är lite spännande. Om konjunkturen går så bra som förväntningarna på Volvo indikerar, då kan jag inte se att inte även SKF skulle kunna lyckas helt ok de närmaste åren. I det här fallet är jag inte lika orolig för nedsidan som jag är i HM så vi ökade lite i veckan. Nu blev posten rätt bra men jag skulle absolut kunna tänka mig ett köp till både där och av liknande skäl i AQ Group. Kanske om det mot mitt huvudscenario skulle dippa lite till.

Sedan var jag inte alls nöjd med utvecklingen i Midway. De bytte med en kort motivering ut VD:n för Haki, som säljer byggnadsställningar. Det är den delen av den deras portfölj som helt styr hur det går för aktien. När Haki dessutom hade en del problem senast måste man bli lite nervös. Vad är det som pågår bakom kulisserna där? Jag är inte där ännu men eventuellt får jag lov att ge upp i förtid i den investeringen. Kursen är i och för sig såpass låg, så att den där riktiga nedsidan finns inte med mindre än att Haki verkligen ställt till det för sig.

Sedan ska väl avslutningsvis nämna det jag inledde med. Särskilt i Vitrolife men även i Cellavision ser aktierna nu betydligt stabilare ut. Det gör att skulle tillfälligt uppenbara sig så kanske vi ökar något i den senare. Den förstnämnda har vi redan proppat portföljen full med. Där är det mer att hoppas på att den kan nå de 660 kronor som jag hoppas få chansen att skruva ned innehavet igen i vår eviga swingtrading i den aktien.

Jag får lite frågor om vad som hänt med nya avsnittet av Veckan!. Svaret är att jag dubblerar för en sjuk kollega på mitt ordinarie arbete. Det har blivit lite mycket att hinna med men jag siktar på att nästa avsnitt ska vara ute den 4 december. Missa nu inte att att anmäla er till Börsbaren i Malmö, Göteborg eller Stockholm – info via länken ovan – jag tror det blir riktigt bra!

Jacob Henriksson, Gottodix

I väntan på nästa Veckan! Här är senaste Gottodix Grafer från Nordnet Talks.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.