winter-1367153_1920

Några alternativ för årets första aktieköp


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

Rätt aktier för öppningen 2017

Jaha, så var börsåret igång eller egentligen inte riktigt. Det är först imorgon när USA-börserna drar igång och årets första viktiga data kommer. Den första checken på hur 2017 formar sig blir humöret från kinesiska inköpschefer. Just nu speglar jag de stora internationella affärstidningarnas bedömning och är positiv till börsåret men inte riktigt övertygad om vart börs, räntor och annat ska på kort sikt. Så jag följer med intresse utvecklingen under tisdagen. Det här skriver jag mer om i senaste veckokrönikan till Nordnet.

Det här har gjort att vi öppnar året med en normal nivå på kassan, vilket för oss är 10 procent. Jag är dock relativt benägen att gå tillbaka till fullinvesterad om jag inte ser några oroande signaler de närmaste dagarna. Vad kan det då bli för aktier jag tar in? Det har jag som vanligt funderat kring på Shareville. Inte minst för att få in funderingar från andra. Här är några av tankarna därifrån.

Hetast är nog en ganska svår affär jag varit på hela hösten. Vi har har en hel del finans i portföljen sedan ett drygt halvår tillbaka. Det har blivit bra men jag har mest hållit mig till just nu tryggare finansmarknader som Sverige och USA (som vi nu lämnat). Hela perioden sedan dess har jag surrat kring de svårare investeringarna som kontinentala banker och försäkringsbolag utgör. Högre risk men också högre uppsida.

Främst har jag skrivit om Deutsche Bank, som gått som tåget. Lite kan jag gråta över spilld mjölk men jag är ändå medveten om att risken också varit mycket hög. Det är ju därför jag avstått. Jag brukar tänka på Swedbank 2008 eller Danske Bank några år senare. Även SSAB det gångna året är ett bra exempel. När går en svår investering från lottsedel till chansaktie till värdeinvestering? Jag vill helst inte vara med i den första fasen men kan tänka mig att haka på i de båda senare.

Nu är det Commerzbank jag tittar extra på. Med ett p/b-tal på 0,3 är det fortfarande en hårt pressad aktie i ett bolag med tydliga lönsamhetsproblem. Kanske är dock det värsta över? Åtminstone om vi kan ta oss igenom 2017 utan en ny bank- eller eurokris. Vågat? Javisst men kanske att trenden nu är så stark att det inte är en ren lottsedel längre. Poängen för mig vore att stärka upp portföljen mot en möjlig uppgång i europeiska räntor. Ett av mina huvudscenarier för 2017.

storebrand

Källa: Börsdata

Intressanta alternativ till bankerna är något försäkringsbolag. Sampo eller Storebrand vore möjliga. Där kanske dock tåget ha åkt för den här gången, särskilt i den senare. Sedan tittar jag nyfiket på mina tankar om svenska kassaflöden och kanske till och med importbolag. Där är ju den svenska konjunkturen och kronkursen viktiga signaler. Den första håller nog ett tag till, åtminstone för konsumenterna. Kronan däremot är ju svårt att veta tajmingen för en vändning.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det jag funderar närmast på är att ta in Clas Ohlson i portföljen igen. Bolaget påminner lite om HM med en fin affärsmodell men allt svagare tillväxt och lönsamhet. Dollarpressen har de också gemensamt. Behovet att se över sina butiksnät likaså. Vändningen kanske däremot skiljer sig åt. För Clas Ohlson handlar mycket om att hitta nya marknader att växa på, närmast den tyska. För HM är det mer en fråga om att få till lönsamheten när digital distribution så här långt inneburit ökade, inte minskade, kostnader och framför allt prispress. Jag tror inte Clas Ohlsons nisch att lösa vardagens små problem är lika pressad där. Kanske kan de bägge bolagen därför komplettera varandra.

Sedan tittar jag på Mekonomen. Här är det istället de senaste årens snabba bilförsäljning som lockar tillsammans med en iakttagelse Affärsvärlden gjorde. Bolaget ser ut som en möjlig uppköpskandidat det kommande året.

Källa: StockPiper

Källa: StockPiper

Jag skrev även lite om AstraZeneca i senaste krönikan till Nordnets veckobrev. Det är ett inte helt ointressant läge. I år kommer mer nyheter om Durvalumab. Det som drev upp kursen i december. Kanske finns det mer att hämta inför det? Visst lite chansaktie just nu men ändå. Möjligt att den får plats den med.

 

Följa eller inte följa portföljer?

Jag får en del frågor om att inte bara följa utan även kopiera min portfölj. Det är inget jag rekommenderar. Jag uppskattar förstås förtroendet men som investeringsstrategi är det vanskligt att ligga sovande aktiv. Med det menar jag portföljer som inte skuggar index men där ägaren inte själv har satt sig in i de aktiva valen. Det är samma invändning jag har mot exempelvis aktiva fonder.

Grundregeln är dina pengar – dina beslut och att aktiv förvaltning kräver en aktiv ägare av portföljen. I mitt fall bör man även väga in att jag är en visserligen mycket intresserad privatperson men något proffs är jag inte. Får jag vara lite tråkig? Alla portföljer med bra riskspridning är i grund och botten ok. Runt 15 aktier, färre om man har något investmentbolag eller någon indexfond funkar.

Sedan är det smart att hämta inspiration från personer som man tycker har något vettigt att tillföra. Det gäller de modellportföljer som finns i tidningar eller intressanta portföljer på Shareville. Det svåraste är när de här portföljerna handlar i eller rekommenderar mindre bolag. Då påverkar de kursen rätt mycket och det kan vara svårt att komma in och ut till rätt pris.

Så för inspiration tycker jag det är bra men att utan egna beslut kopiera är åtminstone inte min melodi.

 

Några andra nyheter inför 2017

Jag jobbar på med formatet på bloggarna. Nytt är att vår aktietävling, där sex olika investerare möts, flyttar in här på Sparskolan. Det är ännu ett steg i att göra Molekylär Ekonomi ännu mer renodlad som en sida för analyser och nyheter. Filmande fortsätter även om det blir lite mer glest med 3 snabba när jag fördelar tiden mer jämnt mellan kanalerna. Här på Sparskolan blir det förutom fokus på vår portfölj även mer av de bästa resurserna och länkarna för investeringarna samt läsarfrågor.

Slutligen ser det ut som att jag kanske har ett nytt roligt filmprojekt på gång. Mer om det utifall det blir aktuellt.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här