4 år

153 procent, 79 aktier och 4 år – portföljen fyller år


Investera aktivt i akter?

Portföljen fyller år! Hur är det att köra aktivt? Det har vi gjort de senaste fyra åren.

För innan det sparade vi faktiskt enbart i indexfonder. Ännu längre tillbaka hände det att vi köpte aktiva fonder men det har vi slutat med. Undantaget vore möjligen något på tillväxtmarknader.

Så hur är det att förvalta ett familjesparande i aktier? Förutom att det är kul och tidskrävande förstås. Ja, det kokar ned till vad det egentligen är man förvaltar.

När jag tittar tillbaka på de här fyra åren kan jag konstatera att jag skött riskspridningen bra och att en del djuplodade bolagsanalyser blivit bra liksom konjunkturbedömningarna.

Misstag, tur och kanske skicklighet?

Dåligt då? En hel del faktiskt. Framför allt har duttandet med mer ytliga spekulationer inte gett så mycket. Faktiskt inget alls. Det är nog så att en skomakare ska bli vid sin läst och min verkar vara småbolag och makroanalyser, gärna i kombination. Eller kanske bara att ha tur?

Just det – en sak är jag riktigt nöjd med. Vi har på fyra år kryssat förbi alla riktiga genomklappningar. Ibland genom att kliva av när det sved istället för när det verkligen brände. Det var bra gjort. Så var det sagt.

Läs hela inlägget med mina tankar om portföljen och framtiden i det här inlägget på Molekylär Ekonomi.

 

4 år