euro-1517318_1920

Läsarfråga: hur skulle en starkare krona påverka portföljen? 2


Läsarfrågan

Jag fick en fråga på Shareville om hur jag tänker kring relationen mellan svenska och danska kronan vid en investering i Novo Nordisk. Det ger ett bra tillfälle att lite bredare plocka upp det där med valutor och investeringar. Ett ämne jag får en del frågor om från läsare och tittare.

 

Hur påverkas bolag av valutarörelser?

Den viktiga effekten valutor har på bolag är när intäkterna har en valutasammansättning och kostnaderna en annan. Det är svårt att anpassa både priser till kunder och exempelvis löner till anställda när valutor ändras.

Det klassiska exemplet är ett exportbolag som producerar i Sverige och säljer till USA. När kronan försvagas men priset till kunderna inte ändras ökar företagets vinst. Om kronan stärks minskar vinsten.

I stor utsträckning fungerar alltså valutarörelser som en omfördelning mellan å ena sida bolag och å andra sidan löntagare och andra som har tillgångar i den aktuella valutan. Det är alltså en konstig slutsats att säga att Brexitomröstningen inte haft några negativa konsekvenser för britterna. Löntagares köpkraft har minskat med 15-20 procent i de flesta valutor. I de fall tillgångspriserna inte hängt med uppåt har samma sak hänt för den som ägde kapital – exempelvis i form av fastigheter i London.

En annan ofta underskattad effekt är avvägningen mellan att behålla marknadsandel eller lönsamhet. Ofta kan bolag som har valutamedvind utnyttja det till att öka försäljningen. De kan ju gå ned något i pris och ändå öka lönsamheten. På samma sätt riskerar ett bolag i valutamotvind att få se sina marknadsandelar minska när priserna måste justeras uppåt.

 

Effekter på branscher och ekonomier

Det här kan leda till bittra konflikter mellan stater som upplever att det andra landets bolag får orättvisa chanser att slå ut det egna landets producenter. Samtidigt är det där ett lite knepigt argument för det är ju det importerande landet som får varor och tjänster billigare. Vem har i längden varit vinnaren och förloraren i handelsrelationen mellan USA och Japan det senaste halvseklet?

Ändrade valutakurser påverkar sammansättningen av vad som lönsamt kan produceras i ekonomin. Tjänster har åtminstone historiskt varit svårare att producera utomlands. Genom digital distribution av exempelvis musik har det delvis ändrats men det är fortfarande svårt att åka utomlands för att klippa sig, gå till läkaren eller få omsorg när man blir äldre. Notera dock att många brittiska pensionärer som dragit sig tillbaka till Spanien nu fått planera om sin ålderdom.

Ekonomin har inte bara exportörer utan även importörer, som exempelvis HM. De tjänar på att den egna valutan stärks, eftersom inköpen då blir billigare.

 

Exemplet Novo Nordisk

Källa: Novo Nordisk

Källa: Novo Nordisk

Novo Nordisk har försäljning och produktion spridd runt världen. De arbetar även med att försäkra sig mot valutarörelser det kommande året. Valutahedgen minskar volatiliteten men i längden slår förändringar ändå igenom.

Källa: Novo Nordisk

Källa: Novo Nordisk

Nettot för Novo Nordisk framgår i tabellen ovan. Rörelsevinsten senast var 37,2 miljarder danska kronor. Hade dollarn stigit 5 procent hade det blivit 2 miljarder till och effekten hade slagit lika mycket åt andra hållet om dollarn försvagats mot danska kronan. Det här är alltså den viktiga valutan för investeraren att fundera på vid en investering i Novo Nordisk.

 

 

Effekterna på aktier och börser

De tydliga effekterna av valutaförändringar finns således i den reala ekonomi där de slår igenom på bolag och ekonomier. Det spelar normalt ingen roll i vilken valuta och var en aktie är noterad.

Valutarörelser kan dock påverka även den finansiella delen av ekonomin. Den lilla Svenska kronan sjunker exempelvis normalt i värde när oron i världen ökar, även om vår ekonomi kanske snarare borde ses som en säker hamn numera.

Räntor, inflation och framtida förväntningar om växelkursen spelar in när investerare beslutar hur de ska fördela sitt kapital mellan olika länder. Det går alltså att spekulera i felprissatta valutor. Oftast görs detta via obligationsmarknaden men egentligen fungerar det med allt där priset inte helt anpassats till den förväntade valutaeffekten.

Få skulle säga emot att exportbolags aktiekurser stiger när kronan försvagas, även om det varit förväntat. I någon utsträckning finns det här fenomenet för hela börser. För att gå tillbaka till läsarfrågan går det inte att utesluta att en förändring i valutakursen mellan svenska och danska kronor ger en nettoeffekt på aktiepriset i svenska kronor. Särskilt om den svenska kronan i någon mening är felprissatt just nu.

 

Vad ska en investerare bry sig om?

Många anser att valutor är ett för svårt och obskyrt ämne för åtminstone småsparare att bry sig om. Det är jag inte helt säker på att jag håller med om. Däremot kan en bra hantering av det här genuint svåra området vara att ha bra riskspridning i portföljen. Den som har en välblandad och, hyggligt, globalt exponerad aktieportfölj jämnar ut effekterna av valutarörelser. Det går att få exponeringen både genom att äga svenska exportbolag och att äga utländska bolag.

Vi har exempelvis Apple, HM och Millicom som alla gynnas av en billigare dollar men även exempelvis Cellavision som gynnas av en dyrare. Jag är ju rätt spekulativt lagd, så vi brukar spela med det här som ett av sätten att försöka få avkastning. För de flesta är det ett bättre alternativ att bara tänka på att det ska finnas en blandning.

Hur är det med de finansiella effekterna då? Alltså hur aktiepriset i svenska kronor påverkas när valutan ändras. För ett stort globalt bolag som Novo Nordisk är det svårt att argumentera för att den faktorn får mer än en marginell effekt. En viss effekt mellan våra båda länders börser är dock inte orimlig att spekulera i.

Den som däremot äger ett utländskt bolag med både kostnader och intäkter i den utländska valutan får däremot räkna med att en del av prisförändringen syns i aktiepriset. Det bästa exemplet är kanske ett utländskt fastighetsbolag eller någon av de populära REIT-fonderna. Jag skulle för min del gissa att priset i svenska kronor på dessa i stor utsträckning påverkas av växelkursen mellan kronor och dollar.

 

Nuläget

valutor-161105

Källa: Riksbanken

Den svenska kronan har försvagats knappt 10 procent mot de flesta valutor, inklusive mot den danska, i år. Undantagen är pundet där kronan istället stärkts lika mycket och norska kronan där försvagningen summerar till hela 14 procent.

Intressant att notera är också den för många exportbolag viktiga kinesiska reminbin som stärkts 3 procent mot kronan men försvagats de flesta andra länder. Svenska bolag är alltså en minoritet som faktiskt har lättare att sälja i Kina nu än vid årets början.

 

Mina reflektioner

Jag sköter vår portfölj rätt hyperaktivt, som ni som följer mig på Shareville vet. Det passar mig, som vill ha koll på vad vi äger och varför i rätt stor detalj. Det är dock, vilket jag brukar understryka, inget som har något stöd i forskningen att det skulle vara en metod att slå index. De flesta ska nog koncentrera sig på riskspridningen snarare än valutaeffekter när de bygger sin portfölj.

För vår del har jag under året växlat upp andelen av vår exponering som gynnas av en starkare krona.  Jag har också börjat snegla särskilt på om inte euron är alldeles för dyr. Den danska kronan följer euron ännu närmare en den svenska, så den är nog för dyr den med. Det tar jag hänsyn till när jag sätter ihop vår portfölj och jag tänkte på det när vi köpte Novo Nordisk.

Jag vill dock fortfarande ha en blandad portfölj och jag tror inte effekten är så stor i Novo. För danska kronan skulle nog kunna följa euron ned inte bara mot den svenska utan även mot dollarn. Det skulle ju i så fall gynna aktien. Så det är lite gungorna och karusellen. Det är alltså inte så konstigt om mindre nördiga personer än jag struntar i den här faktorn i sina investeringar.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser  Missa inte att följa mina inlägg på Youtube och Facebook!

Reklam: Missa inte heller det vettiga tillfället att köpa eller sälja aktier i USA courtagefritt hos min partner Nordnet, som jag hade ett annonsinlägg om häromdagen.

Bidra till en bättre värld och en glad bloggare
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

2 tankar om “Läsarfråga: hur skulle en starkare krona påverka portföljen?

 • dino

  hejsan, vill köpa de aktier som finns i portföljen och följa de reflektioner du har, mest för att det är intressant och lärorikt,känns nu som att valet kan ha en påverkan på ekonomin, ska man vänta till efter valet, kanske gå in i flera steg, verkar bli en skakig vecka på börsen.

  • admin Inläggsförfattare

   Hej!
   Jag tänkte skriva ett inlägg om det smarta sättet att inspireras av portföljer. Jag tror som vi (?) diskuterade på SV att det är bra att ha en armlängds avstånd till andras tankar, särskilt när det om i mitt fall rör sig om en intresserad privatperson ingen expert. (Skriver detta även till andra som läser kommentaren).

   Sedan det där med valet. Jag tror det är svårt att hävda att börsen är felvärderad just nu. Det är ju minst sagt en känd händelse som alla samtidigt kan iaktta. Den här gången till skillnad från vid Brexit så har också marknaden lagt sig kanske inte i mitten men åtminstone emellan en seger för Clinton respektive Trump. Troligtvis blir det ett lyft upp på onsdag om Clinton vinner och en justering ned om Trump vinner.

   Sedan är det helt öppet vad som händer. Jag tror för min del att det rätt snabbt kommer att bli fokus på räntan och andra ämnen. Kanske skulle svaret kunna vara att den här gången är det ännu mer än alltid upp till dig själv hur du vill ha det. Det kommer sannolikt en rejäl bump på onsdag. Vill du vara med i det lotteriet eller invänta resultatet?

   För vår del är jag på väg att fylla på portföljen just nu. För jag tycker det ser ut som om Clinton trots allt vinner. Sedan tror jag ändå bara Trumps kortsiktiga effekt skulle vara en störning inte ett ras. Räntan oroar jag mig däremot för men det ligger ju lite längre fram.

Kommentarer är stängda.