wave-1913559_1920

Läsarfrågan: ska jag sälja i börsoron


Läge att hoppa av när karusellen börjar snurra ordentligt eller ska man sitta kvar i en skuta som sjunker? Mitt svar på en återkommande läsarfråga är enklare än så – byt inte stil när börsen är som svårast?


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville . Här min lilla modellportfölj för ett roligt, enkelt och billigt fondsparande.

 

Frågan

 

Börsen känns lite ostabil nu, rekommenderar du att sälja eller kanske passa på att sänka gav?

Det var en rak fråga från signaturen Knegarn på Shareville.

 

Gör som du brukar

Konkreta råd tycker jag man ska akta sig från både att ge och ta. Det blir lätt galet. Tankar däremot kan man dela. Det inte sagt som något slags förnumstigt utan helt enkelt för att det ofta blir galet.

Däremot har jag fått den här frågan förut några gånger. En vinkling om att titta relativpriser på olika aktier och passa på att städa portföljen tog jag upp i det här gamla inlägget på Nordnetbloggen eller här om hur jag spekulerar i händelsefokuserade börssituationer på Molekylär Ekonomi. Det är lite överkurs. Det är det också att göra som jag nästan alltid gör och alltid i oro dra ned börsexponeringen för att ha lite handlingsutrymme. När jag inte vet vad som händer vill jag först få överblick men när jag tycker mig fått det kan jag vara rätt tuff. Det är dock min stil och verkligen inget för alla att hoppa på. Särskilt inte precis nu.

Det allra viktigaste och det jag brukar svara är mycket mer grundläggande. Jag tycker inte att man inte ska byta strategi precis när börsen är som svårast (vilken den är just nu). Inte ens proffsen har riktig koll på vad som händer och varför. Därför tycker jag det bästa är att gneta på som man brukar.

Antag att du brukar köpa och behålla aktier och så säljer du när det blir lite gungning, då lär du bli nervös om det vänder uppåt. Om du däremot i förväg bestämt dig för att ta ned risken när det blir osäkert och är medveten om att du kan förlora vid en uppgång, så gör det. Slutligen om du investerar som jag, då letar du alltid möjligheter även om det är svårt. Så rådet är att göra som du brukar.

För vår egen del har jag inte gjort några nämnvärda justeringar men jag är lite beredd på att jag kan ha felbedömt marknaden och att det finns mer nedsida än jag tror. Det är en strategi för en investerare som väljer att köra rätt hårt, bromsa sent och gasa ut ur kurvorna. Det i sin tur är för att jag har bra koll på att riskerna runt omkring vårt sparande inte är så stort. Det är långsiktigt och vi har en stabil ekonomi, så då går det att vara lite tuffare. Hade det varit ett sparande närmare basen i vår ekonomi eller som vi skulle använda i närtid hade jag tänkte annorlunda men det hade jag gjort redan innan det blev lite osäkrare på börsen.

Plus en annan aspekt, som påverkar hur vi agerar. Jag tycker det är kul med börsoro. För det är ju då det händer. Den som får ont i magen ska nog ta det lugnt och sedan på sikt ta medicinen att ha ett sparande som inte ger den känslan i nedgångar. För hur det går den här gången vet jag inte men att det kommer en nedgång så småningom det är jag lika säker på som att solen går ned. Men den brukar gå upp också.

/Jacob Henriksson, Gottodix