logga-lasarfragor

Läsasfråga: hur räknar jag ut avkastningen på min portfölj


Det är som vanligt fullt i brevlådan. Jättekul men trist att många får vänta på svar. Jag betar av så gott jag kan. Idag två frågor från en haj om hur man räknar ut avkastning och vad som händer med en köporder du lagt på börsen fredag kväll.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Frågan

Jag har via YouTube fått två frågor från signaturen Brugden från Göta Älv. Brugd, fick jag slå upp är den näst största hajen efter valhajen. Den lever på plankton och får väl på det sättet sägas vara en riktigt sympatisk figur även om jag oroar mig för tillgången på mat i Göta Älv. Hur som helst här är frågorna

Om jag skickar en order på stängd börs, en fredagkväll till en kurs på 100kr. Om priset går upp under helgen till 150kr, kommer jag då att få igenom den ? Bör jag höja mitt pris och gå ner på antal aktier för att få igenom den ?

Hade även gärna velat se en video hur man räknar ut en avkastning och vad det blir kvar baserat på ett viss summa, till exemplen 100.000

 

Om att lägga order

Jag kan inte alla detaljer kring orderläggning men det normala är att din order stryks efter börsens stängning. En ny order måste sedan läggas samma dag före att börsen öppnar igen. Det finns en del handel utanför börsen med aktier i det som kallas för Dark Pools, då kommer säljare och köpare överens om att överlåta aktier utanför börsens system. Den handeln kan äga rum när som helst men i övrigt är det bara affärer som görs med giltiga order under börsens öppettider som räknas. Så utanför öppettiderna kan både du och den som är på andra sidan av affären ändra sig.

 

Om att räkna ut avkastning

Det viktigaste med investeringar är att spara. Det näst viktigaste är att göra det klokt. Resultatet är faktiskt bara en redovisning, så lägg inte för mycket tid på hur avkastningen beräknas. Nöj dig med redovisningen du får via din banktjänst är mitt tips. Även om du börjar räkna själv så fortsätt jämföra med den redovisning du får från banken. Det smyger sig lätt in små fel när man gör det själv. Jag kan det här rätt bra (det ingår ju i ekonomiutbildningen) men trots händer det att någon detalj blir fel. Så att räkna ut din avkastning rätt är ganska mycket jobb som inte gör dig rikare men det kan ju vara kul. Jag tänkte ta hjälp av ett exempel.

 

 

Dag 1 – din portfölj steg

Du har en portfölj vars värde ökar från 100 till 110 kronor
Avkastningen är 110/100-1=10%
För den lite mer avancerade matematiken som en exakt beräkning kräver sparar vi också talat 110/100=1,1

Dag 2 – utdelningen

Nu får du en utdelning på 5 kronor men det går bra på börsen och kursen sjunker bara 3 kronor. Kursen du ser på skärmen står nu 107 kronor
För portföljen ska du alltid räkna på totalavkastning och alltid jämföra dig med index inklusive utdelningar. Proffs, blogggare och tidningar som inte gör det, gör fel.  Till exempel kommer OMXS30 utan utdelningar upp som förstaval på Shareville vilket är dumt. Där går det dock att ändra men tråkigt nog inte i widgeten jag har här på sidan. Jag jämför vårt sparande med indexet SIXRX. För enskilda aktier är det fortfarande fel men mindre så att jämföra utan utdelningar, eftersom i det fallet har oftast både aktien och index påverkats av utdelningar över tid.
Skälet att man väljer att jämföra utan utdelningar är att det bara kräver den enkla första beräkningen från dag 1. Sedan kan det nog förekomma att en del vill försköna sina resultat.
Det du har tjänat ihop efter dag två blir 107 kronor plus 5 kronor lika med 112 kronor. Du låter utdelningen stå kvar på kontot.
Avkastningen jämfört med dagen innan är 112/110-1=1,8%
För den lite mer avancerade matematiken som en exakt beräkning kräver sparar vi också talat 112/110=1,01818
En viktig detalj tycker jag är att ta hänsyn till hela ditt sparande inte bara det som är investerat i aktier. Det kostar avkastning att ha kontanter eller bara ha pengarna på bankboken. Hur hög andel av ditt sparande du ska ha i aktier är också ett investeringsbeslut. Därför blir det missvisande att inte räkna med utdelningen som du tänker fortsätta investera bara för att den tillfälligt ligger i kontanter.

Dag 3 – kursfall och återinvestering

Idag faller dina innehav från 107 kronor till 102 kronor men du köper nya aktier för tio kronor. Fem kronor som var utdelningen plus fem kronor du sätter in i månadssparande. Så kontot står det nu 112 kronor.  I vår ekvation drar vi av det 5 kronor du investerat på kontot. Resultatet för dagen blir då.
Avkastningen är 107/112-1=-4,5%
För den lite mer avancerade matematiken som en exakt beräkning kräver sparar vi också talat 107/112=0,9554

Dag 4 kursen står stilla och du tar ut pengar

Idag ligger din portfölj stilla men du passar på att ta ut 50 kronor som du ska använda till konsumtion och som därför inte längre är en del av ditt sparande. Nu står det 62 kronor på kontot men i ekvationen justerar vi sparandet.
Avkastningen är 62/62-1=0%
För den lite mer avancerade matematiken som en exakt beräkning kräver sparar vi också talat 62/62=1

Avkastningen för de 4 dagarna och årsavkastningen

Nu har det hänt en del i vår portfölj. Låt oss bara titta på vad vi tjänat. Dag 1 var det 10 kronor. Dag 2 var det två kronor – utdelningen minus att kursen föll. Dag 3 förlorade du 5 kronor. Dag 4 slutligen så gick du jämt upp. Netto har du alltså tjänat sju kronor. Det är entydigt och faktiskt det viktiga. För du lever på kronor inte procent.
Det knepiga är vad ditt investerade belopp är. Det är insättningarna, utdelningarna och uttagen som gör det svårt. Vi började med 100 kronor och har satt in 5 kronor till och fick 5 kronor i utdelning. Sedan tog vi ut 50 kronor. Så jämförelsebeloppet – det vi investerat – för vad vi tjänat eller förlorat är det svåra.
Metoden är att bryta ned avkastningen över tid och räkna ut hur mycket det blir när du lägger ihop den igen. Det är därför vi sparat jämförelsetalen ovan. Avkastningen för de här fyra dagarna blir nämligen:
(1,1*1,01818*0,9554*1)-1= 7 procent
Det är periodens multiplicerade resultatet per dag. När vi går från att räkna på resultatet (som inkluderar det vi investerat) till avkastningen behöver vi dra av 1.

Överkurs – räkna ut årsavkastning

Överkurs är att du kan räkna ut avkastningen per dag genom att räkna ut det som kallas det geometriska medeltalet av ovanstående. Vi är vana att räkna ut aritmetiska medelvärden genom att plussa ihop några tal och sedan dela med antalet tal. Tre plus fem blir åtta och det aritmetiska medeltalet blir 4.
Om du däremot först tjänar 25 procent och sedan förlorar 20 procent så är nettot noll. I vår ekvation ovan skulle det vara:
1,25*0,8=1. Din genomsnittliga avkastning blir noll. Eller antag att din portfölj med värdet 100 kronor stiger först 10 procent och året efter 50 procent. Aritmetiskt är medelvärdet av 10 och 50 lika med 30 procent och summan 60 procent. Hur blir det verkliga resultatet?
1,1*1,5=1,65
Hade du multiplicerat 1,2845 två gånger hade du fått 1,65. Så avkastningen per år, det geometriska medelvärdet, blir 28,45%.  Exemplet ovan är baserat på dagar. Det är lite meckigt när det kommer till att räkna ut årsavkastning för hur många dagar är det egentligen på ett år? 365 eller 366?
Jag tar därför ett exempel taget från vår egen portfölj baserat på månader. På det sättet som jag räknar dagar ovan har vi de senaste 64 månaderna haft ett geometriskt medelvärde på vårt resultat på 1,019, dvs. en genomsnittlig månadsavkastning på 1,9 procent. Börsen inklusive utdelningar i snitt ökat 1,012 per månad och mätt som avkastning 1,2 procent.
För att räkna ut årstakten, på engelska CAGR för compund annual growth rate, tar du de geometriskt genomsnittliga månadsresultatet upphöjt i tolv för årets månader. Vår portfölj har då en årlig tillväxttakt på 25 procent medan börsen inklusive utdelningar legat på 15 procent. Båda är för övrigt fantastiska siffror som det inte går att räkna med att de består på sikt.
Jag passar också på att påminna om att forskningen hänsynslöst brukar tala om att överavkastning som den vi haft i vår portfölj över tid obönhörligt brukar trenda tillbaka mot vad hela marknaden avkastar. Enstaka fascinerande undantag, som Warren Buffet, finns förstås. Det bara som en parentes.

Jacob Henriksson, Gottodix

 Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.