logga-lasarfragor

Läsarfrågan: varför är valutaväxling så dyrt i ISK & KF?

Varför är det så dyrt att växla valutor på ditt investeringssparkonto eller i din kapitalförsäkring. En bra fråga med en viktig uppföljning – hur ska sparare tänka när det nu ser ut som det gör?

Läsaren Alfred undrar hur nätbankerna tänker kring det sina investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar (KF)

a) Varför finns det inte valutakonton på ISK/KF?

b) Varför är växlingsavgiften högre inom ISK/KF (en halv procent)?

Rakt på sak där! Alfred har bidragit till min insamling till SOS Barnbyar vid flera tillfällen – så först ett stort tack för det! Det gör verkligen skillnad, på många sätt. Jag kontaktade Nordnet för att höra hur de resonerar. Först deras svar, sedan mina egna reflektioner.

Nordnets svar

När kollade med Nordnet svarade de att ännu så länge inte har möjligheten att erbjuda valutakonton även inom ISK/KF. Det är valutakontot som kan hålla ned priset på växlingen till en spread på 0,15 procent. Skälet till att den lösningen inte erbjuds till ISK/KF är att det inte är helt klart hur beskattningen slår. Nordnet hälsar också att de gärna skulle pressa Skatteverket och försöka komma vidare i frågan. Det är dock mycket annat som rullat ut som swish, bolån, robosave m.m.

Mina egna tankar i ämnet

Lite om mina egna tankar i den här frågan. Jag har ju ett samarbete med Nordnet, så jag undviker att när de inte uttalat är reklam kommentera deras produkter, priser och avgifter (jag skrev inte om aktien heller). Det skulle inte kännas trovärdigt mot er som läser. Däremot kan jag ju skriva om själva sparandet.

Min reflektion där är att man, från spararens perspektiv, kan se växlingsavgiften lite som en köp-/säljavgift i fonder. Det gör för min del att våra utländska innehav försöker jag ha på några års sikt. Annars blir precis som med dyra fonder den till synes lilla kostnaden rätt dyr. Minimum ett år helst några kan jag tycka bör vara placeringshorisonten för utländska innehav i en ISK/KF. Annars är det aktiedepå och valutakonto jag skulle välja.

Som vanligt vill jag puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

För övrigt gäller normalt samma sak för de populära ETF-fonderna. Där är det den s.k. spreaden mellan din köp- och säljkurs som spökar. I och med att handeln ofta sker med utställaren av produkten (som garanterar likviditeten) kan tiondelarna ticka iväg i skillnad mellan vad köpare betalar och säljare får. Det bara som en randnotering. Det enkla rådet för produkter som i övrigt är bra men har de avgiftsstrukturerna är alltså att vara mer långsiktig. Det är hur som helst ingen dålig idé. För även om du vill spekulera fungerar det oftast bäst att ha den spekulativa delen närmast sin egen kunskap och överblick med andra ord på hemmaplan.

Missa inte heller kalkylatorn för växlings- och valutaavgifter på Stefan Thelenius fina sida (rekommenderas!). Kolla gärna in twittertråden också, bra diskussion där.

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.