brevlåda

Läsarfrågan: välja konto för fondsparande


Det svåraste med att träna är att snöra på sig skorna. Ett uttalande jag håller med om. Kontovalet är som jag skrivit tidigare lätt – ISK för de allra flesta. Bra råd är dock värda att upprepa.

Välja rätt konto


Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville. Ovan min lilla modellportfölj för fondintresserade

 

 

Frågan

Hej,

jag skulle först vilja tacka dig för ditt engagemang på sociala medier, det är väldigt kul att följa och otroligt lärorikt! Sen har jag en fråga.

Jag har tänkt att placera en ”startsumma” i blandade fonder och sedan kontinuerligt putta in mer kapital på lång sikt (10-20 år+). Jag är dock väldigt osäker på vad för kontotyp jag ska välja. Jag har läst på och tror att ett ISK skulle passa bäst, men jag blir inte riktigt klok på det hela.

Så jag undrar: hur tänker du kring kontotyp när du placerar i fonder och när du placerar på lång sikt? Jag ser att du valt att ha fonder i ett vanligt aktie- och fond-konto istället för ett ISK eller KF. Hur kommer det sig? Hoppas min fråga är någorlunda förståelig. Tack på förhand!

Sanna

 

Mitt svar

Hej,
välj ISK (som du ju redan öppnat). Det är den kontoform som är utformad för oss småsparare.

Det är en fast låg skatt på hela kapitalet istället för att beskatta vinster och dra av för förluster. Allt sköts av Nordnet och du slipper deklarera själv.

Strikt ekonomiskt blir skatten lägre med ISK än i aktiedepå om du inte tar mycket låg risk (typ bankboken) eller i vissa fall om har handlar mycket eller har obeskattade vinster eller tillgängliga förluster du vill matcha. För de allra flesta överväger dock enkelheten och att skatten för det mesta blir lägre.

Sedan finns kapitalförsäkringar. Det funkar på många sätt som ISK men du äger bara dina aktier indirekt och får t.ex. inte rösta på stämmor. En ganska oväsentlig skillnad. Du kan också utse andra förmånstagare i kapitalförsäkring. I en del fall bra. Viktigaste fördelen är annars att du i de flesta fall får bättre möjligheter att kvitta skatt på utländska utdelningar. Du får kvitta även i ISK men har du mer än runt 200 tusen kronor direkt i utländska aktier blir oftast kapitalförsäkring bättre.

Äger du fonder och de inte är specialfall där det är en utländsk fond som ger utdelning utomlands, så spelar det här ingen roll. Du kan alltså ha svenska fonder mer utländska innehav i en ISK oavsett hur stora de är utan att missa några möjliga avdrag.

Nu fick du några olika vinklar på frågan. Det korta svaret är alltså – välj ISK. Det är som sagt det konto som är skapat och utformat för vanliga sparare. Det är ju den portföljen flest följer och jag vill inte krångla till det med flera konton.

Vi har vårt familjesparande där trots att den utländska delen nu blivit lite för stor.

Fondportföljen ligger i en aktiedepå av historiska skäl. Det går inte alltid att teckna sig i nya bolag via ISK, så för det behövde jag aktiedepån (det är också det som förklarar att den utvecklingsgrafen ser konstig ut bakåt i tiden).

Sedan fick jag frågor om hur vi skulle placerat om vi använt fonder, så då la jag upp en liten modellportfölj som svar.

Du hittar mer om ISK och bra länkar under en egen flik här på Sparskolan.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!