logga-lasarfragor

Läsarfrågan: jag missade aktietåget, vad gör jag nu?


Du chansade på en nedgång som inte kom. Ska du vänta längre på raset eller köpa in dig dyrare? Ett vanligt men svårt beslut. Svaret kan egentligen vara ganska enkelt men det kräver en del av dig.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Frågan

Jag gillar interaktion med er som läser eller tittar och bidrar gärna när jag kan. Nu har det inte varit så många läsarfrågor på sistone. Skälet är förstås att det är fullt upp med annat. Så det finns en hög att beta av. Vi får se när tillfälle ges.

Hej.

Först vill jag tacka dig för ditt engagemang att sprida kunskap om hur aktier och investeringsvärlden fungerar. Jag har fått mycket ny och intressant kunskap genom att följa dina inlägg!

Själv har jag tidigare fungerat som de flesta andra med att köpa hej vilt när börsen står som högst och bli livrädd och sälja när den står som lägst…

Har nu försökt lära mig av mina tidigare misstag och samla på mig kunskap genom att lyssna på de som kan. Känner att det är på tiden att jag tar ett ordentligt ansvar och ser till att kapitalet kommer i arbete.

Jag gick ur börsen redan för 3 år sedan med tanken att den var högt värderad och för att vara beredd att gå in för fullt vid en förväntad kraftig nedgång. Som vi kan konstatera så kom inte den förväntade nedgången som jag väntade på och i nuläget så ser det inte ut som den är på gång i en nära framtid heller.

Kapitalet har under åren varit utspritt på ett gäng mindre banker med en sparränta på 0,7-1,0 %.

Jag har nu så smått börjat ta rygg på dig via Shareville med små poster bara för att känna lite på det igen. Min fundering är om du skulle kunna tänka dig att ge mig lite åsikter på hur jag ska tänka? Tycker du att jag ska hålla fast vid min taktik fullt ut och fortsätta vänta ut en nedgång på börsen för att då gå in med hela kapitalet eller ska jag redan nu börja att bygga upp en portfölj med stabila bolag? Tanken är att bygga upp en stabil portfölj där jag inte kommer att behöva plocka ut pengar på regelbunden bas utan att de får en funktion som en pengamaskin för framtiden.

Ha en bra dag!

Anders

 

En fråga med många bottnar

3-ar

Källa: Nasdaq

Börsen efter finanskrisen har varit en bra påminnelse om priset för att avstå risk. Det är ett mindre diskuterat problem än motsatsen – oron för att vara med i en krasch. Fast det är ändå inte helt sant. Visst oroar vi oss för att missa börsuppgångar. Det märks inte minst nu när börsen överlevt flera skakningar och precis när detta skrivs är inne i ännu en om än liten. Det vi däremot inte gör, åtminstone inte i allmänhet, är att se börsens normalläge som stigande. Det lär den vara så länge det finns någon inflation och världsekonomin växer om än mindre än förr i tiden.

Spekulationen för en långsiktig portfölj är därför i snitt större i att avstå risk än att ta den. Det kan vara rimligt för den som på genomtänkta grunder antingen faktiskt föredrar ett säkrare men lägre resultat eller för den som bedömer att marknaden är felprissatt. Dessutom är de flesta börsnedgångar betydligt mindre än vår upplevelse av dem. Det pratade jag om när jag var med i Nordnet Talks för ett tag sedan. Dina tre år vid sidlinjen innehåller faktiskt en helt rimlig och normal börsnedgång. Den är nu lagd till historien och marknaden har tuffat på uppåt.

För vår del ser jag inga stora fall i närtid men som alltid – vem vet? En sak jag tycker är viktig är att ställa minst lika stora krav på beslutet att avstå som du gör på beslutet att äga aktier i en långsiktig portfölj. Vad, konkret, får dig att vilja spekulera i en nedgång? Missförstå mig inte. Det kan komma en nedgång snart. Inte minst om räntorna tar lite fart och vinsterna bromsar in. Problemet är att det lika gärna går att peka på mer uppsida. Har du goda medvetna skäl – kör på din övertygelse. Om inte och om du är långsiktig investera som du vill ha din portfölj på sikt.

Tack alla ni som nu bidragit med en bra bit över 30 tusen kronor! Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

Det innebär inte att det inte kommer större vågor upp eller fall ned med ojämna mellanrum. Det innebär däremot att i en långsiktig portfölj är det egentligen för det mesta rationellt att helt enkelt äga aktier. Något t.ex. Småspararguiden skrivit om. Helt hyperrationellt och utan spekulation om börsen är alltså svaret på frågan att köpa in sig på börsen direkt, även om du stått utanför.

Ett sätt att göra det för en portfölj, som likt din på sikt ska ha aktiva inslag, är att till en början köpa breda placeringar som investmentbolag eller indexfonder. Sedan kan du stegvis aktivera din portfölj genom att skifta delar till olika egna val i portföljen.

Det här är alltså ett alternativ till den vanliga strategin att köpa stegvis. Det går för all del det med men då har du avstått en viss avkastning i vad du, eftersom du köper, tror är en stigande börs. Det blir lite konstigt. Det kan försvaras, som en av livets psykologiska försvar, främst utifrån att mångas sparande knäcks av att hamna fel. En mixvariant mer för din sinnesros skull är att köpa vid en 3-4 tillfällen under hösten och början av nästa år och då främst köpa investmentbolag eller indexfonder. Det är ärligt talat rätt små beslut. För antagligen kommer det inte göra så stor skillnad åt någotdera hållet.

Sedan funderar du på att inspireras av vår portfölj. Jag väljer den formuleringen hellre än följa eller ta rygg på. Det av flera skäl. Ett är att aktiv förvaltning är svårt och jag vill absolut inte ge sken av att vårt bra resultat så här långt garanterar någon överavkastning framåt. Forskarna fnyser ju åt sådant. Mer konkret tror jag dock du kan få ett problem om du mer än inspireras av vår portfölj. Jag kör ganska hårt om än med genomtänkt risk. När det nu blev ett fall på börsen var min bedömning att satsa på att leta köplägen, eftersom jag tror på börsen ett tag till. Hur skulle du reagera om du satt fullinvesterad och börsen backade några procent till från de senaste dagarnas nivå?

Tänk igenom det och fundera på hur du vill inspireras av min och kanske andra portföljer samt om du vill lägga på något eget till mixen. En bra metod jag tycker är vettig är att kolla varför jag eller den du hakar på agerar på ett visst sätt, vill du sedan fatta ett eget liknande beslut så kör. Det låter kanske självklart men det är värt så mycket när kurserna rör sig att ha säkerställt att du fattar egna beslut om än med andras underlag.

Din plan att köpa stabila bolag löpande låter bra. Främst för att det låter som den bottnar i hur du vill investera. Då blir det sällan helt fel. Det svåra med den gruppen bolag i den här marknaden är att de ofta redan har höga värderingar. Därav kanske att jag ändå vill puffa för att bygga basen med investmentbolagen först.

Hoppas svaret gav lite vägledning.

Jacob Henriksson, Gottodix

 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.