logga-lasarfragor

Läsarfrågan: bra spridning i min fondportfölj?


Får fler frågor än jag hinner med, vilket är kul. Här är en vanlig om mixen i fondportföljen blivit bra. Förutom att undvika onödiga avgifter är det mycket en fråga om vilken nivå och inriktning man vill ha på den risk som ska ge portföljen en fin avkastning.

 

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville . Här min lilla modellportfölj för ett roligt, enkelt och billigt fondsparande.

 

Läsarfrågan

Hej!

Har en fråga kring sparande. Har öppnat ett isk på Nordnet och har hittat 3 fonder. Och undrar om det är något jag skulle kunna komplettera med för att sprida riskerna? Har dessa: Nordnet superfonden, Nordnet offensiv, spp aktiefond Japan. Tänkte månadsspara ca.700:-/mån långsiktigt. Tack på förhand!

Med vänlig hälsning

Susanna

 

Hur specialiserad vill du vara?

Det korta svaret är att det ser bra ut.Innan jag utvecklar lite är det väl bra att påminna om att jag har ett samarbete med Nordnet, som det går att läsa mer om här. I och med att jag inte är opartisk uttalar jag mig ogärna alltför detaljerat om deras produkter och tjänster. Det sagt här kommer lite tankar kring ditt val – framför allt med avsikten att synliggöra vad du valt.

Nordnet offensiv är en fond-i-fond vilket jag normalt är lite skeptisk till (du betalar ju både för fonderna som ingår och så för att få dem samlade). Avgiften var dock bara 0,49%, så det är väl inget att säga om. Superfonden är förstås toppen. Notera att du får en ganska stor andel Europa med de två fonderna som bas. Det behöver inte vara fel om det är ett medvetet val.

Om du vill uppmuntra mitt bloggande och vloggande är det bästa sättet att ge ett bidrag till min insamling till SOS Barnbyar. Börja med att läsa mer här.

SPP Japan verkade billig och vettig. Samma sak där. Det är väl bra om du har tänkt ut att det är så här du vill ha det när det gäller viktningen. Du ska tro mer på Japan och Europa för att välja som du nu gjort. Tänk på att om du börjar bredda ännu mer, så blir det nästan bättre att ha en globalfond som LF:s billiga indexfond (som Småspararguiden brukar rekommendera).

Ska jag bidra med tre frågor att fundera kring så är det vad tycker du om USA och deras i och för sig högt värderade tekniksektor? Vad tycker du om mindre bolag? Vad tycker du om tillväxtmarknader m.fl. Skälet att jag frågar är inte att jag vill knuffa i någon särskild riktning utan bara att det är sådant du har lite mindre av med din nuvarande blandning. Hoppas det bidrog till lite tankar. Men generellt alltså – helt klart ett sparande som nog de flesta förståsigpåare skulle tycka var helt ok!

/Jacob Henriksson, Gottodix