brevlåda

Läsarfråga: vad tycker du om Tobii?


En läsare vill veta vad jag tycker om Tobii. Bra, antar jag, teknikbolag är kul. Som investering är jag inte lika säker, utom för den som är riktigt bra påläst. Jag kan inte bolaget men det jag bidra med är några tankar kring hur svårt och dyrt det kan bli att investera i bolags tidiga faser. 
 


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Frågan

Vad tycker du om Tobii egentligen?

David Hallström

 

Svar

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det var kort och koncist. Det blir mitt svar också. Jag har ingen annan uppfattning om Tobii än de flesta andra. Det vill säga att det är ett spännande svenskt teknikbolag, vilket är kul. Det jag kan bidra med i diskussionen är bara ovanstående utdrag ur Börsdata. Det är fortfarande långt till Tobii är ett stabilt lönsamt bolag.

Det gör det inte till en dålig investering men det gör det till en särskilt krävande investering. Det går inte att placera aktiebrevet i byrålådan precis. Utan det gäller att hålla sig uppdaterad och våga titta med öppna ögon på bolagets olika utmaningar. För att ta den andra extremen – det kräver inte så mycket av ägaren att ha investera i, säg, Investor eller Handelsbanken. Det tickar på och läser du om bolagen då och då så räcker det.

Tobii är något helt annat. Jag brukar tänka på bolag i faserna förhoppning, genombrott, tillväxt och utdelning. I bästa fall kan mogna bolag få nya tillväxtryck men i viss utsträckning rör det sig stegvis uppåt som i en trappa med ganska stora steg följda av mer lugna steg. För Tobii skulle jag för det första vilja veta hur säkert det är att det stora genombrottet faktiskt kommer.

För så här långt har bolaget sedan 2013 kostat aktieägarna 750 miljoner i investeringar och verksamheten genom det operativa kassaflödet dragit in 230 miljoner. Det är inte några hållbara siffror. Det gör också en värdering av bolaget baserad på historiska siffror mycket svår. Är det billigt att p/s-talet är 3,9? Det skrämmer åtminstone inte men det säger inte så mycket heller.

Vad är en realistisk försäljning på sikt, vad kan marginalerna tänkas vara då, när kan Tobii nå dit och hur stor är risken för att hinder på vägen sätter stopp för bolaget? Det är svåra frågor att ta sig an men frågor som investeraren bör ha koll på. Det är därför jag sällan är inne i bolag innan de fått sitt genombrott. Det är oftast för svårt helt enkelt. Min gissning utan att ha läst på om Tobii är att det gäller även här.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook här och Twitter här.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här