logga-lasarfragor

Läsarfråga: vad ska jag sälja när jag vill öka kassan?


En läsare vill ha torrt krut i bössan om det kommer mer börsoro. Frågan är vad ska han sälja i portföljen? Jag försöker reda ut olika sätt att tänka och illustrerar med hjälp av Börsdata vad det innebär i Fredriks portfölj.

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Frågan

Källa: Börsdata

Fredriks portfölj Källa: Börsdata

Tjena Jacob!

Läste ditt inlägg om portföljen och vore ju trevligt med lite torrt krut i bössan, har du någon uppfattning av vad du skulle minskat/gjort dig av med utifrån vår portfölj?

På förhand stort tack!!

Fredrik

 

Några tankar om att hantera kassan i en portfölj

Användning av kontanter är ett underskattat ämne i en aktiv portfölj. För det är aktiva investeringar vi talar om i den här frågan.

Den passive spararen har ingen anledning att göra annat än att investera det belopp som ska förvaltas och sedan låta tiden göra jobbet. Det är bra att månadsspara även för den passive spararen men som Småspararguiden skrivit om är det kopplat till dina intäkter egentligen inte till att försöka tajma investeringen rätt. Är du passiv spekulerar du inte i aktuella aktiekurser utan du accepterar marknadens prissättning, med det antagandet är det i princip alltid fel även med hänsyn tagen till volatilitet att avstå förväntad avkastning genom att ha pengar vid sidlinjen. In med det du vill investera när du har pengarna är det enkla rådet. Blir risken då för hög givet din sparhorisont och dina preferenser är det den du ska justera inte tajmingen.

Så långt klart och tydligt. Investerar du aktivt blir kassan ditt sätt att vrida upp och ned exponeringen mot hela börsen. Det kan sedan förstärkas med olika derivat och hävstångsprodukter om du är en erfaren investerare. Även för den gruppen skulle jag dock säga att på lite längre sikt är kontanter nästan alltid det enklaste att hantera när du reglerar risken. Det är faktiskt därtill ofta enklare än att försöka reglera risken med typen av aktier eller mixen av tillgångsslag. En bra blandning av tillgångar är däremot bra av ett annat skäl – ju bättre du blandar desto bättre betalt får du för den risk du tar.

Jag fick för ett tag sedan en annan fråga, som jag tog direkt via mail. Det var en läsare vars mamma ville dra ned risken inför sin pension. Vad skulle hon investera i? Till en mer avancerad sparare hade obligationer i någon form kunnat vara ett intressant alternativ men för enkelhetens skull var mitt tips antingen amorteringar (om möjligt) eller att välja ett eller flera bundna och obundna sparkonton med någon liten ränta samt att sedan behålla en del av aktiefonder.

Lite liknande tycker jag den långsiktiga aktiva investeraren ska tänka. Är du aktiv och har en bra blandning i portföljen, fundera på om du vill att exponeringsgraden mot börsen ska vara en del i din strategi. Det är som sagt att spekulera i hela marknadens utveckling. Det passar ju mig och vår portfölj men det passar till exempel inte lika självklart en långsiktig värdeinvesterare som har hittat case att investera i.

 

Investmentbolagsmetoden

Ok, om vi antar du är aktiv och nu ser att börsen kommer att röra sig upp eller ned eller bara mer än vanligt men du har ingen särskild uppfattning om hur. I den situationen brukar jag spela med våra breda innehav – investmentbolagen. Just när detta skrivs har vi Investor och Kinnevik, som allmänna blandare i portföljen. Det jag gör då är att jag ökar i investmentbolagen och minskar kassan när jag blir mer positiv och vice versa när jag blir mer negativ. Enkelt och snabbt. Alternativet för Fredrik vore att sälja lite i alla eller åtminstone flera av innehaven. Det är lite meckigare men går det med.

 

Makrometoden

modell-for-krishantering-160417

Nästa alternativ, som jag också använder, är att förhålla sig aktivt till det som styr marknaden. Det vill säga inte bara till tron att det kommer att röra sig. Där kan ovanstående bild vara ett alternativ. Om du tror dig veta vad som kommer att röra sig så ska du förstås agera utifrån det. Kommer det en ränterörelse, så påverkas till exempel fastighetsbolagen. Vill du spekulera i stigande ränta, så kan du minska i fastighetsbolagen och sedan om du tror det är tillfälligt köpa tillbaka när rörelsen kommer. Notera att det här verkligen är att spekulera – inte för alla som jag brukar vara noga med att påpeka.

Om rörelsen redan har kommit, kan det vara en tankemodell att fundera på vad som med rätta påverkats av förändringen och vad som bara dragits med. Blir det börsoro i Kina påverkar det antagligen inte alltid på lång sikt svenska småbolag som säljer konsumentvaror i Sverige till exempel. Metoden blir då att styra portföljen mot de delar där det varit en överreaktion.

I Fredriks portfölj är det en tydlig uppdelning mellan flera olika sektorer och branscher, vilket är mycket bra. Ett (svårt) alternativ är att nu fundera på vilket slags börsvår vi får och sedan minska i branscher med högre risk eller i branscher där Fredrik tror att kurserna rusat före. Ett problem med att vara så här aktiv, som jag själv ofta är, är att det stör blandningen i portföljen. Det blir lätt rörligt. En annan risk är förstås att man har fel och då börjar agera ogenomtänkt.

 

Tradingmetoden

Nästa metod är att, på marginalen, sälja de aktier som tekniskt ser dyra ut. Jag har illustrerat det här ovan med några mått ur börsdata. Kortsiktigt brukar relativt styrkeindex (RSI) ses som en indikator. Låga tal, under 30, ses då som att en aktie är översåld medan nivåer över 70 kan indikera att aktien är överköpt. Mer långsiktigt kan, även den bara marginellt insatte,  titta på trendlinjer jämfört med aktiens nuvarande kurs och hur trender på olika tidsperspektiv hänger ihop. I Fredriks fall har jag färgmarkerat vilka aktier som faller ut på vilket sätt.

Alternativet här är att släppa eller minska i investeringar som inte har medvind. Förstås inte heller ett problemfritt sätt att förhålla sig till sina investeringar. Inte minst är det ett problem för många att dras in i en analysmetod där man antagligen inte bottnar. Trading är nämligen allt annat än enkelt och beror på många svårlästa faktorer – inte minst vad som styr flöden i respektive aktie och på hela marknaden. Varningen här är att inte ge sig in i ett svårt spel där du som inte är insatt kan bli sist på bollen. Det sagt kan det ändå vara en möjlig enkel tumregel att plocka bort eller ned de trendmässigt svagare innehaven.

 

Städningsmetoden

Slutligen är det ett utmärkt alternativ att aldrig förälska sig i sina innehav. Jag brukar tänka på det som en fotbollstabell. De som i min egen ranking ligger sämst till hamnar på nedflyttningsplats medan de som toppar är kandidater för uppflyttning av sina andelar i portföljen. Det här är, igen för den som är aktiv, ett bra sätt att agera rätt på svaga nyheter. Det var exempelvis tack vare det synsättet som vår, ändå rätt stora förlust, i HM kunnat minimeras. Jag drog ned i princip hela vägen ned från det aktien stod som högst till nuvarande nivåer, där vi börjat öka igen.

Det Fredrik skulle göra i den här modellen vore att helt enkelt titta på vilka bolag (snarare än aktier) som utvecklats enligt plan och vilka som inte gjort det. Sedan kan man i steg två titta på priset. Finns det innehav där det är läge att sälja? Jag har alltid 2-3 säljkandidater och lika många köpkandidater i bakhuvudet. Så det kan också vara en enkel metod.

Slutligen vill jag återanknyta till inledningen. Ska du spela med kassan? Antagligen blir det då bäst med den enklaste metoden. För min och vår del tycker jag det är investmentbolagsmetoden. Fast alla sätt man som gör att man känner sig förberedd och som inte hittas på mitt i stridens hetta tycker jag är ok.

Jacob Henriksson, Gottodix

Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.