logga-lasarfragor

Läsarfråga: sälja på svaga rapporter eller börsoro?


Varför säljer jag alltid på dåliga rapporter och är det någon idé att hålla på och försöka försvara portföljen när börsen gungar. Två relevanta frågor kring mitt agerande i veckan. Svaret blir förstås rätt subjektivt. Dessutom vad ska spararen som köpte bull gånger 19 i morse göra nu?

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Hur aktiv ska man vara?

Jag fick två intressanta frågor kring vårt agerande på börsen i veckan. Den ena kommer från en god Sharevillevän, signaturen Mica, vars egna tankar om investeringar jag vill passa på att tipsa er om att följa. Så här skrev hon angående att jag sålde av i Vitrolife efter dagens svaga rapport.
Intressant taktik. Hur mycket brukar du minska som standard? Ser fram emot dina kommenterar om rapporten sen. Har inte hunnit sätta mig in i rapporten än.
Det kommer en rapportkommentar så fort jag får tillfälle, då på Molekylär Ekonomi där jag lägger alla analyser och mer fördjupande texter. Det jag svara Mica var att mitt riktmärke är tillräckligt mycket för att det på kort sikt ska vara det samma för mig om aktien fortsätter ned eller vänder upp. Det är det jag alltid vill uppnå när jag inte har överblick. Oavsett om det är en enskild aktie eller som det varit på börsen i veckan hela portföljen. Vad det innebär kan skilja beroende på läge och aktie. Idag var det en fjärdedel av innehavet.
Det där kan man och ska man tänka olika om utifrån sin egen syn på investeringar. Det jag dock tycker man ska vara mycket försiktig med är att öka sina innehav på dåliga nyheter. Särskilt om de som en dålig rapport handlar exakt om det du investerat i.
Nästa fråga kom från en sparare som inför idag köpt ett bullcertifilat som ger 19 gånger i hävstång. Både upp och ned. Vad göra när börsdagen slutade på minus två procent?

Den första frågan du måste ställa dig är vilken typ av investerare du är. Börsen är när den är i rörelse styrd av likviditet snarare än fundamenta eller värderingar. Det där är inget som är så lätt att förstå. Jag gör det inte. Syftet med min handel i börsturbulens är dra ned risken för att få rådrum när saker och ting klarnar.

Du bör vara en erfaren trader för att spekulera på en svår börs. Är du inte det så tycker jag du ska se det du förlorade som läropengar. Det är för den delen ingen dålig skola. För alla som vill vara aktiva på börsen behöver nog ha upplevt känslan när flöden sopar i vägen portföljen helt utanför ens egen kontroll. Jämförelsen med verklighetens flodvågor är faktiskt inte helt dum.

Är du däremot erfaren och vet vad du satsar på varför, så kör på. Till oss som vill vara i den gruppen (oavsett om vi platsar där eller ej) är rådet ett annat. Bind dig inte vid masten. Det är aldrig vinna eller försvinna som gäller om den skicklige ska lyckas i längden. Snarare då att försöka fortsätta göra ditt bästa och inte ta risker din portfölj inte klarar. Det är en dag imorgon också.

Slutligen – bara så du vet. Alla åker på tjottablängare ibland.

Sedan fick jag en fråga eller närmast ett påstående om vår strategi denna vecka att arbeta med derivat för att skydda portföljen i börsnedgången.
Är det verkligen värt för dig att hålla på och trixa med certifikat ”för att hamna rätt”?
Det är alltid svårt att utvärdera. Om du menar i betydelsen att olika derivat varit lönsamma eller inte så vet jag inte. Ibland som vid Brexit, var det en stor succé, andra gånger som runt amerikanska valet gav det inte så mycket.

Det som hänt är att vår portfölj transformerats i nästan varje större börsrörelse. Det har vi tjänat mycket pengar på. Jag tror det är så att jag behöver bearbeta vår portfölj löpande för att vi alltid ska ha de innehav jag tror på.

Poängen för mig är att snabbt få handlingsutrymme i svåra börslägen. Det i sin tur hänger ihop med att jag är aktiv på börsen. Drar du den frågan vidare går det förstås att fråga sig om det finns någon poäng att vara aktiv. Varken stock picking, trading, makrostrategier eller vad du vill har ju något stöd i forskningen i förhållande till index. Så svaret blir väl att det verkligen går att ifrågasätta alla aktiva strategier men om jag ska vara aktiv så är det nog ungefär som vi gjorde nu som jag behöver göra.

Reaktionen på goda och dåliga nyheter hör definitivt till de val som var och bör göra själv och utifrån sina egna förutsättningar och tankar kring sitt investerande. Det finns många risker med att inte ha sitt eget svar på hur man agerar vid problem. Ett är att man under stress ibland kanske i panik fattar beslut på grunder man inte behärskar. Hela poängen med tydligt inövade beteenden och arbetssätt hos grupper som brandkår eller militär är vara förbered på att fatta beslut under press. Det går att vara kreativ i svåra situationer men det går inte att vara det på ett sätt du inte har någon erfarenhet av.
Så den som till vardags kör en strategi byggd på att köpa och behålla aktier, ska förstås fortsätta med det medan till exempel den som är en trader säkert kan agera helt annorlunda. Jag är till vardags aktiv med inställning att alltid göra mitt bästa för att vi ska ha den portfölj jag skulle vilja ha om jag ombetts investera pengarna på nytt. Då blir mitt upplägg så här. Sedan är jag, som trogna läsare vet, skeptisk även till min egen förmåga att på sikt bibehålla de goda resultat vi haft. Forskningen är vad den är. Det är dock lite en annan fråga. Jag ska nog lite lite som någon annan ändra strategi, vilket i mitt fall vore att sluta vara aktiv, mitt i en börsoro.

Jacob Henriksson, Gottodix

 Här hittar du de senaste filmerna

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.