brevlåda

Läsarfråga: sälja hela portföljen på en gång eller i delar?


En läsare funderar på att avveckla sin aktieportfölj. Nu undrar hon – hur görs det bäst? Allt på en gång eller bit för bit. Dessutom – ska man behandla sina vinnare och förlorare olika?

 

Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville. Ovan min lilla modellportfölj för fondintresserade

 

Frågan

Hej,

tack för alltid intressanta inlägg! 🙂

Jag har en fråga till dig: säg att jag har ett tjugotal aktier, vissa med positiv avkastning, vissa med negativ, men att jag totalt sätt är plus i portföljen.

Säg att jag vill ta mig ur börsen, vad är då den bästa taktiken? Sälja allt omedelbart eller sälja allt under t.ex. en månad. Och vilken taktik bör jag ha, bör jag sälja dem med positiv avkastning först eller tvärt om?

Vänligen

Josefin

 

Spekulera inte är huvudregeln

Oftast dyker den här frågan upp i andra änden av sparandet. Det vill säga du har ett belopp att investera, ska du köpa vid ett eller flera tillfällen?

Här gäller något som skulle kunna kallas avreseprincipen. Skickar du iväg dina pengar tidigare så hinner avkastningen längre till dess det är dags att ta ut pengarna.

Lite mer teoretisk uttryckt så ska du ta högre risker ju längre det är till dess det är dags att använda pengarna. En möjlig invändning då är att men tänk om jag köper för dyrt? Så kan det bli men likväl det motsatta.

Aktiva investerare kan spekulera i att börsen svänger eller ha en åsikt om när det är dyrt eller billigt. Jag använder ju kassan som ett instrument för att spekulera i vår portfölj. Det är dock lika rätt eller fel i början, mitten eller slutet av sparandet. Kurserna kan ju alltid gå både upp och ned.

 

Det är ALL IN som gäller – nu slår vi hål på den gamla myten om uppdelade investeringar

Forskningen visar att för det mesta är det fel att spekulera. Det har Småspararguiden skrivit om. Det beror på att du som investerare antar att börsen stiger.

Sedan svänger börsen upp och ned också men den effekten är mindre och inte tillräckligt stor för att riskutjämningen spridda köp ger ska överväga den avkastning du siktar på.

 

Annorlunda på slutet

När du närmar dig tidpunkten för att använda pengarna ser det lite annorlunda ut. Då spelar volatiliteten större roll. Vill du säkra ett visst resultat, exempelvis en pension, kan det då vara läge att vrida ned risken gradvis.

Nu har du tänkt dig att avveckla rätt snabbt – på upp till en månad. För en genomsnittlig portfölj är väl det utmärkt. Hade det varit ditt livssparande och pengar du skulle använda under en längre period så hade det här varit viktigare att tänka igenom.

En genomsnittlig månad på börsen så svänger det någon procent upp eller ned. Med det lugna börsläge det är just nu så vet du ju också att för närvarande är priserna rätt stabila. Det är inte som om du ställde frågan mitt under finanskrisen.

Så faktiskt är ett svar att det här beslutet spelar inte så stor roll. Avtvingad ett svar om hur jag skulle göra för vår del så tror jag att vi hade sålt hela innehavet på en gång.

Med två viktiga reservationer.

Skattefrågan

Den första är att om du handlar över ett årsskifte och har en gammaldags aktiedepå, då behöver du väga in skatteeffekter så att du kvittar vinster och förluster smart.

Numera är investeringssparkonto och kapitalförsäkring vanligast. Där faller den aspekten bort.

Allmänt sett är jag alltid skeptisk när andra aspekter än investeringen kommer i centrum för köp- och säljbeslut. Många har suttit i åratal i usla fonder med höga avgifter för att de inte velat lösa ut beskattning av vinster.

Nästan alltid tycker jag rätt sätt att tänka i skattefrågor är att ställa sig frågan – vad är det bästa sättet ur skattesynpunkt att göra det jag vill göra. Inte vad ska jag göra för att minimera skatten.

Jag gissar att det här är ett sidospår för dig.

 

Den aktive investeraren

Den andra reservationen är om du har en uppfattning om vilket pris du vill ha för att sälja. Är du en aktiv investerare så har du åtminstone delvis frångått tanken att marknaden alltid sätter rätt pris. Du kan ändå se till att du har bra riskspridning och utgå från att i längden fungerar marknaden effektivt. Det är så vi investerar. Jag kör enligt skolboken men styr på marginalen utifrån olika tankar jag har om vår portfölj.

Det där med aktiv förvaltningen går det att vrida och vända på, vilket jag ju gjort vid många tillfällen. I det här sammanhanget tänkte jag ta en annan vinkel. Med största sannolikhet är det fel tillfälle att byta strategi precis när du avslutar en portfölj. Precis som det är fel tillfälle att göra det när börsen går i spinn, till exempel vid en snabb nedgång.

Hur du är som investerare är en fråga som passar bättre för en skön långpromenad en solig vårdag än är något du ska börja vrida i mitt när du ska fatta viktiga beslut.

Så mitt svar är hur brukar du göra med innehaven? Har du köpt och behållit alla utan att lägga särskilt mycket tid på tajming, då låter det bäst att osentimentalt sälja rubbet utan någon särskild plan. Tycker du dig däremot ha en bra känsla för vad du borde kunna få för dina aktier. Kör på det. Var dock försiktig med kända psykologiska fällor som loss aversion och anchoring.

Allmänt sett är vi psykologiskt lockade att ta hem vinster och ruva på förluster. Om något så stödjer forskningen att man ska göra tvärtom – låta vinnarna springa färdigt men snabbt plocka bort förlorarna. Det kan därför vara lite farligt att tänka i termer av aktier med vinst respektive förlust.

Du är en säljare som ska försöka kränga dina grejer till högstbjudande. Är du duktig på det kan du försöka få ut den där extra kronan ur varje aktie. Det är ganska svårt men är det din stil som investerare ska du förstås köra den konsekvent hela vägen in i kaklet. För de flesta, även aktiva, funkar det bäst att inte spela alltför mycket med tajmingen.

Så för att sammanfatta:

  • är det inte ditt viktigaste beslut – det handlar troligen mer om vad du trivs med att göra,
  • ser du på dig själv som en passiv eller inte särskilt aktiv investerare kan du sälja av under en koncentrerad period,
  • har du bra känsla för vad dina aktier borde vara värda på kort sikt kan du försöka få ut det men var försiktig med psykologiska fällor som anchoring

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här