brevlåda

Läsarfråga: länktips för att komma igång med aktier


Frågan – hur tänkte du?

Det är ett jämnt högt flöde av frågor i olika forum. Vilket är jättekul. Det är för kontakten med andra sparare som jag bloggar och vloggar. Det är dock lite svårt att hänga med. Jag gör mitt bästa men ibland får jag klumpa ihop frågorna lite, som idag. När ett exempel på en återkommande fråga får bli ett samlingssvar på frågor några andra också ställt.

Jag får en hel del mer allmänna frågor om hur jag lägger upp våra investeringar. Ett exempel är dagens läsarfråga. Det är svårt att svara kort på, Hela mitt bloggande och vloggande handlar ju om det. Ett svar är att kolla vår strategi men visst kan jag ge en del andra tips om hur man kommer igång också.

Hej Gottodix.

Förstår om du inte har tid och svara på allt du får och i så fall önskar jag dig god jul och gott nytt år. Har du en stund över och vill svara på lite frågor så skulle jag bli glad 🙂

 

Såg [på Shareville] att du köpte Trelleborg. Du skrev att den sista pusselbiten var räntan, vilka var de andra? Har du någon dokumentation på hur du gått tillväga från start och vilka tankar som fått dig att tro det är en bra affär?

 

Testade skriva in den i Börsdata och fick en massa statistik men det enda jag garanterat förstår är vinstmarginalen. Vilka andra är intressanta för detta bolag och vad betyder dem för framtida tankar?

 

Har du någon bok lista över vilka böcker man borde läsa för att förstå grunderna samt vidareutveckla sig inom aktiehandel?

Hälsningar Tobias

 

Svar

Hej,

breda men relevanta frågor, vilket gör att de kan vara lite svåra att svara kort på. Det finns många bra ingångar för att komma igång. Några av mina tips med aktier Marcus Hernhag, Lundaluppen, Aktiefokus och (numera något äldre) inlägg på 4020. Det finns hur mycket bra som helst på deras sidor. En spännande men mer inriktad på portföljallokering och indexinvesteringar är Rika Tillsammans. Missa inte heller alla bra verktyg och kloka inlägg hos bloggrannen z2036. Vill du kolla utländska guldgruvor kan jag tipsa om SeekingAlpha och Investopedia. Fast som sagt det finns så otroligt mycket att välja på. Fler tips hittar du bland annat under etiketten strategier på Molekylär Ekonomi.

Tar jag ser sedan några tips från mina egna inlägg och från min samarbetspartner Nordnet kan följande vara bra. Jag har ju en egen Sparskola med 10 filmer som är tänkta som en kraschkurs i det man går igenom på ekonomlinjer men i en förhoppningsvis trevlig form. Alexander Gustafsson har bra utbildningsfilmer på Nordnet. Vill du prata med andra nybörjare och ställa frågor finns min grupp Sparskolan på Shareville. En annan bra grupp där är Aktiedagis.

Fast som sagt det finns mycket bra från många källor om du letar på nätet och förstås hos andra banker också (men håll dig till dem med låga och helst inga avgifter). Mycket handlar om att ta det steg för steg. Har du en bra riskspridning, exempelvis genom gratisfonder eller investmentbolag i botten, så går det att bygga vidare från det utan att det behöver bli alltför komplicerat. Kolla gärna in veckosparandet i aktier som bloggaren Aktienovisen har.

När det gäller köpet av Trelleborg hittar du en del resonemang i det här inlägget:

http://gottodix.blogspot.se/2016/12/trelleborg-genom-konjunkturskuggans-dal.html

Funderade också på andra modellmässigt tydliga inlägg jag skrivit. Här är tre om HM. Det första handlar om bolagets strategi, det andra är en genomgång av siffrorna i bolaget och det tredje är en avstämning mot just vinstmarginal och omsättning (som du nämner). De är rätt gamla och inte helt aktuella när det gäller pris – det kommer ju hela tiden nyheter om bolaget. Särskilt försäljningstillväxten har visat sig bli allt svagare.

http://gottodix.blogspot.se/2015/11/lasarfraga-hur-ska-jag-vardera-hm.html

http://gottodix.blogspot.se/2015/09/hm-i-10-grafer-vad-kraver-aktien-for.html

http://gottodix.blogspot.se/2015/09/haller-hms-strategi-for-kineser-och.html

 

När det gäller böcker brukar jag tipsa om de två jag recenserar här:

http://gottodix.blogspot.se/2015/10/basta-svenska-aktieboken-recenserar-tva.html

 

Hoppas det gav lite inspiration.

 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

 Kolla gärna in Molekylär Ekonomi också. Där handlar det senaste inlägget om hur jag ser på Riksbankens räntebesked och hur det påverkar börsen.

 Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook! 

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här