ancient

Läsarfråga: aktier på 3 års sikt – vilka ska jag välja? 1


Hur resonerar jag i ett lite längre tidsperspektiv? Inte köp och behåll utan på några års sikt? Det är på många sätt den svåraste fråga som finns. Men den är verkligen inte ointressant.


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

 

Frågan

Tjena!

Blivit inspirerad av dig här på Twitter och undrar bara vilka bolag du tror mest på på 2-3 års sikt och varför? Tänkte att de hade varit kul o höra och kolla närmre på dem 🙂

Tack för svar!

 

Det enkla svaret

Jag tillhör dem som har stor tilltro till människors förmåga att tänka själva. Visst går vi bort oss ibland och visst spelar känslorna oss spratt. Det är väl dock mer för att vi inte tänker oss för än för att vi tänker fel. En fråga som denna handlar mycket om att göra medvetna val – både i val av strategi för investeringarna och i de möjligheter och risker man söker i valet av aktier.

Utan den inledningen hade skolbokssvaret på frågan varit att med ett sparmål på 2-3 års sikt talar mycket för en relativt låg riskprofil.

Det bygger på det rimliga antagandet att en stor osäkerhet i slutresultatet är något dåligt. Den som sparar länge får en större riskspridning över tiden och kan därför ta högre risk vid varje enskild tidpunkt. Bra och dåliga år jämnar ut sig i längden.

Utifrån resonemanget om spartid så drar svaret mot något i stil med globala indexfonder plus att helt enkelt spara en del på bankboken. Är det ett sparande till ett visst ändamål, som boende kan man anpassa metoden lite efter det. Det skriver jag mer om här.

En svår fråga

Nu förstår jag att det inte var den här vinkeln frågan avsåg utan hur jag ser på investeringar i det här tidsperspektivet. Svaret är att jag tycker det är en svår tidsram att arbeta med. Jag har många av mina tankar på ungefär den här sikten men de möjliga utfallen är många och jag försöker mest följa hur alternativen rör sig. Det gäller både stort och smått.

I det stora tror jag att vi i något tidsperspektiv nu är på väg över toppen i en mycket ovanlig konjunkturcykel. Om  2-3 år kommer, nog, räntor och inflation ha fått upp en viss fart. Den senare troligen mer än den förra. Värderingarna på börsen och för den delen bostadsmarknaden kommer kanske röra sig in i en rejäl övervärdering. Det är i vart fall det centralbankerna tror och ändå väljer att gå in i, eftersom de är mer rädda för att inte ta sig slutligen ur deflationsekonomin.

Nu mattas konjunkturen i USA, vilket syns bland annat på bilförsäljningen, men det finns nog kraft kvar ett tag till. Dessutom ska vändningen rulla igenom ordentligt i Europa och tillväxtländerna borde ha återhämtning kvar.

Det här går i så fall att surfa med ett bra tag. Jämförelser kan exempelvis vara slutet på 80-talet, då för övrigt en liknande dipp i oljepriserna 1986 och förändringar på finansmarknaden (då avreglering, nu reglering) utgör likheter.

krasch

En annan definitiv blipp på min radar är Kina. Jag kan inte se att den ekonomin på sikt löser sina problem utan att det påverkar omvärlden. Möjligen finns även skuldkriser och mindre troligt men inte omöjligt något slags kris kopplad till euron. Det är en närmast helt öppen fråga hur kronan och dollarn rör sig i det här tidsperspektivet. Jag räknar med att kronan stärks och att dollarn på lite sikt nog försvagas.

Det senare beror dock mycket på vad som händer med handelshindren – där är min gissning att det inte blir så mycket åtgärder. Vilken väg Ryssland väljer och hur Brexit landar är andra svåra frågor, där jag är optimist i båda.

shiller-pe

Källa: Multpl.com

I något tidsperspektiv kommer dock räntorna att hinna ikapp och om inflationen. Dessutom kommer överutbud, åtminstone på en del marknader, växlas över till ett mer normalt överhettat underskott på exempelvis arbetskraft. Det kommer vid någon tidpunkt, troligen de närmaste åren, en större korrektion i tillgångspriser. Det är nästan svårt att tänka sig en annan utgång när en period med ultralätta räntor ska redas ut.

Hela den här genomgången för att visa att det är många högst relevanta faktorer på tre års sikt men mycket svårt att låsa vid entydiga svar. Det är alltid ett relevant men svårt tidsperspektiv. Den här gången är det i det närmaste hopplöst svårt. Den som köper på lång sikt kan våga strunta i de här riskerna och den som är mer kortsiktig kan styra om löpande.

Flera branscher i stora omställningar

Lite typiskt för en sen konjunkturfas är också kraften som många branschomställningar har för närvarande. Digitalisering av försäkring, bank, handel och industri. Omställningen av bilindustrin. Den stora genteknikrevolutionen, 3d-skrivare, biometri, hela den sociala medierevolutionen med mera.

Allt är det tecken på att ekonomin ställer om och allt har varit beroende av ovanligt billigt kapital. Bolag som Amazon, Netflix och Tesla för tankarna till Nifty Fifty på sjuttiotalet. Visst det är fina bolag men oerhört mycket är inprisat. I mina ögon orimligt mycket. Själva har vi till och från oerhört höga värderingar på innehav som Vitrolife och Cellavision.

Vägvalen

Så här ser det ofta ut på börsen. Runt 2011-2013 var det skuldkrisen som pressade världen, för att ta ett exempel. Skulle jag peka ut hur vi, just nu, tänker i det här tidsperspektivet så är det jag ändå lägger störst vikt vid att:

  • inflationen och räntan stiger men den förra snabbare än den senare
  • kronan kommer att stärkas
  • konjunkturen i USA vänder ned men Europa håller emot ett tag till och tillväxtländerna går ok
  • branschomställningarna fortsätter trots allt

I det här klimatet är det nog fortsatt intressant med till exempel försäkringsbolag. Importerande bolag borde gynnas så länge den svenska konjunkturen håller. Länder som Indien och Braslien samt för övrigt Latinamerika skulle jag kunna tänka mig får fart. Sedan går det ju alltid att hitta enskilda bolag, exempelvis som kan ta del av en återhämtning i Europa.

Enskilda aktier? Det vågar jag nästan inte ge mig in på. I vår portfölj hoppas jag på Commerzbank (som har hög risk) och Millicom. De har flera av kvaliteterna ovan. Sedan får väl HM och Clas Ohlson visa hur de kan leverera om de får medvind ett tag. Sedan gäller det att vara väl medveten om att vi snart kommer att segla nära kanten igen. Det är väl frågan om vilka riskerna man vill ta.

Men som sagt. Det är mycket, närmast lekfulla spekulationer, i det här tidsperspektivet.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här


En tanke om “Läsarfråga: aktier på 3 års sikt – vilka ska jag välja?

  • Robert

    Mitt råd är att ligga likvid och köpa vid kraftiga kursdyk och sälja vid väntad förtjänst då det långsiktiga är totalt passè, lycka till!

Kommentarer är stängda.