brevlåda

Läsarportföljen: bank, fastigheter & investementbolag – vad mer? 2


Rejält med investmentbolag, bygg, bank och fastigheter i veckans läsarportfölj. Vad tycker jag om det? Tja, det fungerar men det finns ju alltid utrymme för nya vinklar. Sju förslag om nästa tillskott följde med frågan. Vilket tycker jag passar bäst in i helheten?

 

Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville. Ovan min lilla modellportfölj för fondintresserade

Missa inte att under april har Nordnet ett bra erbjudande där nya kunder får en bonus!

 

Frågan

Hej Gottodix!

Jag chansar och ställer en fråga till dig här på Twitter! Jag är 28 år och har sparat i aktier i snart ett år. Jag tycker det är jättekul och nu har en hel del utdelningar börjat trilla in i min utdelningsportfölj. Jag har tänkt spara på lång sikt, 15-30 år.

Portföljen idag:

Hemfosa, H&M Swedbank Nordea Industrivärden Investor Skanska Kinnevik Sagax D

Till min fråga: Vilken/vilka av dessa aktier hade du valt att lägga utdelningspengarna på?:

Nobina Mtg Sjr Ework Unlimited travel group Beijer Alma Bilia Jag vill ha bra direktavkastningen och det ska helst vara tillväxtbolag. Har du, om du inte gillar mina förslag, andra förslag på bra tillväxtbolag att ta in i min portfölj?

Med vänlig hälsning,

Alex

 

Grunda med investmentbolag

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

När jag föreläste i Uppsala nyligen var det tillsammans med Magnus Andersson. Han skriver läsvärda Fundamentalanalysbloggen. Den väg han valt som investerare, som han föreläste om, är som stockpicker med värdeinvestering som bas. Dessutom har han en förkärlek för stora bolag i många fall med starka varumärken.

Magnus förknippas med och skriver om bolag som Apple, lyxspecialisten LVHM och Netflix. I sin föreläsning berättade ha att han gärna har max 5-6 bolag i portföljen, eftersom han vill få maximal avkastning på det han ser som felprissättningar i olika aktier. Så mycket så, konstaterade han, att han inte har något emot att avstå från riskspridning i portföljen. Fokuserad värdeinvestering är rubriken hann själv sätter på sin investerarstil.

Jag har som jag konstaterar i första avsnittet av Sparskolan – Pengamaskinen – inget att invända emot att någon som anser sig vara säker på att marknaden satt väsentligt fel pris på en aktie investerar avgränsat i den. Personen kommer få lite sämre betalt för den risk som tas än någon som investerade med bra riskspridning men om priset är tillräckligt fel satt spelar det förstås inte så stor roll.

Jag för min del investerar enligt skolboken. Precis så som jag en gång i tiden lärde mig på Handels. Det innebär att jag inte frivilligt avstår att få betalt för risk och därför alltid håller en bra riskspridning i min portfölj. Det är ju också så exempelvis Aktiespararnas gyllene regler är strukturerade. Det finns några undantagssituationer när avkastning och risk inte följs åt men det bär lite för långt att gräva i det i det här inlägget.

Mer om felprissättningar på marknaden och hur en investerare kan förhålla sig till det finns i avsnittet om Bra beslutsfattande i Sparskolan. Fast det räcker kanske att konstatera att den som, likt mig, ligger i mittfåran av investerare inte frivilligt avstår från en god riskspridning. Den som inte gör det läser nog inte min blogg.

Ungefär så här kommenterade jag i mitt föredrag i Uppsala Magnus genomgång. Det ledde till en intressant diskussion, där jag bland annat fick en fråga om jag skulle kunna tänka mig att minska antalet bolag i vår portfölj (just nu 20 stycken). Det skulle jag absolut och jag ser poänger med att koncentrera sitt aktiva investerande till ett fåtal bolag. Det jag skulle göra i så fall vore att låta investmentbolag eller indexfonder utgöra en rejäl grund i portföljen. Gärna runt 50-60 procent.

Med den basen går det att lägga till nästan vad som helst och fortfarande ha en rimlig riskspridning. Det här är också mitt råd till nybörjare som vill testa lite aktiv aktieförvaltning. Lägg den ovanpå ett i övrigt sunt och brett sparande. Sedan kan portföljen få växa med fler aktiva inslag vart efter du känner dig tryggare med att sköta dina egna investeringar.

 

Riskspridningen i Alex portfölj

Alex har tre investmentbolag i sin portfölj. Det ger en stor frihetsgrad att investera resterande del av portföljen lite friare (förstås beroende på hur stora de olika innehaven är, vilket inte framgick). I dagsläget är resten av portföljen koncentrerad kring bank, fastigheter och bygg samt kläder via HM. De valda investmentbolagen förstärker den kombinationen, där det är Kinnevik som via Zalando håller uppe andelen som ligger i detaljhandeln.

Det är med andra ord en portfölj med en tydlig vinkel. Sannolikt är det en relativt räntekänslig portfölj. Det är också relativt tungt exponerad mot den svenska ekonomin. Det är även genomgående storbolag, utom via investmentbolagens innehav.

Jag skulle inte säga att en portfölj med så stor andel investmenbolag måste öka riskspridningen men visst går det att fundera lite kring andra bolagsstorlekar, kanske något från övriga Norden, Europa eller USA. Branschmässigt finns det många andra delar av ekonomin att ta en titt på.

Alex är själv inne på att addera lite mer tillväxt i portföljen. Kanske det, nu har i och för sig bolagen som Alex redan äger gått relativt bra och faktiskt haft helt ok tillväxt. Med det sagt att jag tror att Alex kan rulla på sin portfölj med ett rätt stort lugn. Är det här bolagen och branscherna Alex tror på, så är det bara att köra på.

Tillskotten

Sedan har ju Alex föreslagit sju andra bolag. Vilket av dessa ska han välja? Jag vill inte ge konkreta köp- eller säljråd. Den som vill kan hämta inspiration av vår portfölj men även där tycker jag det egna beslutsfattandet är viktigt att understryka.

Det finns många problem med att haka på andras analyser.Däremot går det väl direkt att se att Alex föreslagna bolag tillför portföljen en del, både vad gäller bransch och storlek. Det uppfattar jag som positivt

När det gäller de enskilda bolagen är det här några saker jag skulle fundera kring. Beijer Alma är ett typiskt industribolag. Här skulle jag titta på konjunkturen, priset och att orderingången ser bra ut. Bilia har bevisat att det är ett fint bolag men hur är det med den svenska bilförsäljningen – har den toppat snart?

Bemanningsbolagen SJR och eWork gynnas även de av en fin konjunktur och ser nog gärna lite inflation, så att det blir lättare att höja priserna till kund inte bara de anställdas löner. Det bolag jag själv har lite i ögonvrån är SJR. Jag är dock rätt ovillig att kliva utanför de största listorna. Det ger nya utmaningar som det vill till att man behärskar. Det samma gäller för Unlimited Travel Group.

I MTG skulle jag framför allt sätta mig in i övergången från linjär till strömmad teve. Vad betyder det på sista raden för MTG, som har en fot i båda lägren? När det gäller kollektivtrafikbolaget Nobina skulle jag nog läsa på att det inte var något struligt och i övrigt nästan helt gå på vad aktien kostar. För det känns inte som något tillväxtcase eller för den delen en överdrivet farlig investering. Det skrivet utan en närmare titt på bolaget.

Så för att sammanfatta det är inte så noga. Alla tillskotten tillför olika kvaliteter i portföljen. Det är också genomgående vettiga bolag, så det talar också för att Alec ska välja ut ett – gärna det som du tycker att du behärskar bäst.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook här och Twitter här.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

 


2 tankar om “Läsarportföljen: bank, fastigheter & investementbolag – vad mer?

    • admin Inläggsförfattare

      Morgan Stanley satte ju sin riktkurs till 160 kronor i mars förra året. Så en del tror ju uppenbarligen åt det hållet. För min del tror jag att något mer dåligt i så fall måste hända. Om det bara rullar på som nu och vinsterna trots allt växer har jag svårt att se det. På nuvarande vinst innebär det ett p/e-tal på 13. Känns för lågt för ett fortfarande mycket lönsamt bolag på en het börs. För vår del har jag sedan ett tag tillbaka 250 som riktmärke för HM och skulle nog kunna tänka mig att vi ökar om vi får aktien ned mot 200 (förstås givet det som är känt just nu).

Kommentarer är stängda.