logga-lasarfragor

Läsarfrågan: räcker en tusenlapp för månadssparandet? 3


Många vill komma igång med aktier men undrar om deras månadssparande blir för lågt för att det ska ge något? Det är sällan fallet men det finns en rad andra startfrågor att ställa sig för att komma igång på ett smart och kul sätt. För allt handlar inte om pengar. 


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

 

Frågan

Tack för att du är så GRUNDLIG i förklaringar kring ämnet [sparande]. Hur skulle du göra om du bara har 1000 kr att spara i månaden, Är det någon ide överhuvudtaget, det kommer att ta evigheter att komma någon vart. Men jag är väldigt nyfiken och vill lära mig.

Hälsningar

Why not

 

Målet, tiden och helheten viktigare än beloppet

Beloppet som sparas har egentligen ingen särskild betydelse för sparformen. Däremot spelar de samlade förutsättningarna och målen roll. För att ge lite ram till din fråga läser jag in några antaganden.

 • Ett är att vi talar om en lång möjlig spartid. En kortare spartid hade talat emot ett högre risktagande, särskilt om pengarna ska användas till ett specifikt syfte eller om du är mån om att inte ta för stora risker.
 • Ett annat är att din ekonomi har låg risk. Det vill säga att du har ett säkert inkomstflöde till exempel i form av att du har en säker anställning eller har lätt att få jobb.
 • Det är också viktigt att ha marginaler för de händelser som kan inträffa – som sjukdomar, skador på egendom som din bostad med mera – här är förstås försäkringar av olika slag ofta en lösning.
 • Sedan spelar dina framtida intäktsflöden roll. Om de är stabila och ökande ökar de möjligheten att ta risk men det kan också finnas skäl att jämna ut inkomster mot tidigare konsumtion i livet. Det tydligaste exemplet kanske är en läkarstudent som antingen kan ta examen tidigare eller extrajobba och ta examen senare.
 • Slutligen är det förstås intressant hur det befintliga sparandet ser ut. I det här fallet tänker jag mig att du har till exempel tjänstepension men kanske inte något annat långsiktigt sparande.

Den här punktlistan med spartid, intäkter, förmögenhet, sparmål, riskbild och framtidsutsikter är standard för att fastställa en sparprofil. Många tänker på punkterna som enskilda frågor att ta ställning till men de har även effekt på hur du i realiteten kommer att kunna hantera ditt sparande.

Om du gillar det jag skriver och filmar och vill uppmuntra mig att fortsätta, så stöd min insamling till SOS Barnbyar – den gör skillnad!

Antag till exempel att du bestämmer dig för att strunta i marginaler eller ta en hög medveten risk även med den delen av sparandet. Tänk dig sedan att du råkar orsaka en vattenskada hos grannen, för att ta ett exempel jag själv varit med om. Var ska du då ta pengarna? Du blir tvungen att realisera ditt riskfyllda sparande vid en tidpunkt du inte valt. Det är en dålig sits att vara i om du till exempel är på aktiemarknaden. Särskilt om du är en aktiv placerare som försöker placera utifrån att börsen inte alltid är rätt prissatt.

Äger du däremot en passiv sparare som äger indexfond kan förstås den med stark psyke sälja när som helst, eftersom du då agerar utifrån att priset alltid återspeglar risken på marknaden. De flesta blir dock rätt psykade av att tvingas avsluta ett aktiesparande med förlust för att pengarna behövs till annat. Det kan vara svårt nog att sälja med vinst om du inte bestämt det själv.

 

Hur viktigt är det att sparandet är kul?

Det är alltså även för effektiviteten i ditt sparande viktigt att du placerar dina pengar på för dig rätt sätt. Det kan alltså vara en fördel att spara en mindre summa om det innebär att det är pengar du känner dig säker på att du på kort- och medellång sikt kan avvara.

Sedan kan det vara en poäng att titta på vad sparandet kan ge och hur det förhåller sig till dina mål. Provräkna gärna lite i Stefan Thelenius utmärkta sparkalkylator.  En tusenlapp per månad med aktiers typiska avkastning på 8-10 procent per år ger en halvmiljon på tjugo år. Kan du öka sparandet 10 procent om året så blir 1,2 miljoner istället.

En annan fråga många missar att ställa sig är vad de vill få ut av själva sparandet. Ingenting utom resultatet svarar vissa. I så fall är det ofta ett bra val med indexfonder. I din fråga ligger däremot att du vill komma igång med ett mer aktivt sparande. Det är en bra förutsättning för att börja spara. Det leder dock till en annan fråga. Vad är viktigast för dig – att spara smart eller att lära dig mer om investeringar? Det kan låta som en överflödig fråga – för ska inte inte de båda perspektiven så småningom mötas?

Jo, det förstås men jag träffar rätt många unga aktiesparare som vill pröva sig fram. Det är väl toppen i början av spararlivet när det finns lång tid att tjäna pengar på gjorda lärdomar eller förränta tidiga framgångar. Problemet är att många som börjar tidigt och tufft tappar lusten. Så det är också en fråga om introspektion. Vad vill du ha ut av själva sparandet och hur reagerar du på motgångar?

Jag ska ge dig två aktiva alternativ. Det tredje är att löpande köpa en gratis eller billig indexfond men det låter inte som att det är ditt mål för sparandet.

 

Två roliga portföljer för den aktive nybörjaren

För att det inte ska bli för segt (du är ju intresserad och vill komma in i aktietänkande om jag förstår dig rätt) kan en bra modell vara runt hälften i stort investmentbolag och resten i en av följande två alternativ.

 

Alternativ 1 – lär dig bygga en portfölj enligt skolboken

I det här alternativet är ditt mål att lyckas bättre än börsen, till exempel mätt med indexet SIXRX. För din tusenlapp köper du förutom ett investmentbolag någon aktie till varje månad. Du lägger tid på att få välja bolag du tror på och försöker bygga en portfölj med bra riskspridning. När du kommit till 10-15 aktier så har du en fin portfölj och kan börja öka i de olika bolagen. Förslagsvis håller du dig till Aktiespararnas Gyllene regler.

Den här metoden passar dig som likt mig vill investera enligt skolboken men som också tycker investeringar och aktier är roligt och spännande. Med den bra riskspridning din portfölj får kommer du antagligen att prestera rätt nära index, så du behöver inte vara särskilt orolig för att göra fel. Om du vill kan det vara roligt att gå med i Aktiespararna och kanske delta i aktiediskussioner till exempel på Shareville. En stor vinst med det här sättet att investera, som ju är min egen metod, är att du stegvis lär dig massor och därtill får många trevliga bekantskaper.

 

Alternativ 2 – testa livet som stock picker men med skyddsnät

Det andra alternativet passar den som vill bli specialist eller kanske till och med vara en stock picker. I det här fallet köper du ett eller några få bolag utöver ditt investmentbolag. Du har genom investmentbolaget fortfarande en rimlig riskspridning men ju mer du koncentrerar dig på att hitta bolag som är för billiga, desto svårare får du att få rätt betalt för den risk du tar.

Det här med risk skrev jag nyligen ett eget inlägg om, som kan vara intressant att ta en titt på. Känner du att fokus på att hitta bolagen där marknaden tänkt fel är för dig men inte är säker på om du klarar det, så är det faktiskt ett rätt så bra tillfälle att testa din teorin innan du har alltför mycket pengar att förlora. Oroa dig inte, om du är en av mycket få skickliga stock pickers så kommer tillfällena även längre fram i din karriär.

Det roliga i livet som stock picker är att du verkligen fördjupar dig i ett eller några få bolag. Du lever med din investering och kommer så småningom kunna mer om de flesta om den marknad ditt bolag är aktivt på. Spännande men var dock medveten om att med det här alternativet, så kan det gå åt pipan med en stor del av ditt sparande. Många av de småsparare jag kommer i kontakt med som känner sig riktigt knäckta har försökt och misslyckats med få aktier.

 

Det praktiska

Det går numera att jobba med miniportföljer, eftersom du får gratis aktiehandel via Avanza och Nordnet. Hos den senare ligger som bekant min portfölj alltid live via deras tjänst Shareville. Jag har ett reklamsamarbete med Nordnet, som du hittar mer om här. Det innebär att för de som blir kund hos dem via mina sidor får jag en ersättning. Jag är en nöjd kund hos Nordnet men flera av de andra alternativen verkar också bra. Hit hör till exempel Aktieinvest. Där finns även möjligheten att månadsspara i hela portföljer med små belopp. Om jag fattat det rätt är även Nordea billiga numera.

Oavsett vad du väljer är det alltså transaktionskostnaderna numera så låga att det går att investera aktivt även med små belopp. Slutligen – allt det här är skrivet utifrån att du ville komma igång med aktier. Jag är alltid en varm förespråkare av indexfonder för alla som bara vill ha ett bra sparande.

/Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 


3 tankar om “Läsarfrågan: räcker en tusenlapp för månadssparandet?

 • Karl-Petter

  Hej Gottodix,

  Alltid lika intressanta läsning på dina blogginlägg samt dina ”vlogg”-inlägg ska jag tillägga!

  Jag brukar sällan göra kommentarer här men tänkte att jag ska passa på en solig dag som denna.
  Jag använder mig väl enligt modell 1 (sedan november 2016).
  Sparar 10-15 procent av min nettolön som jag avsätter till min portfölj med en sparhorisont på cirka 15-20 år!

  Så jag sparar cirka 3000 kronor per månad som jag försöker sprida ut någorlunda jämt över dessa bolag som jag själv tror på (Jag har försökt tagit bolag med bra direktavkastning för att kunna investera utdelningarna i respektive bolag).
  (Hade gärna bifogat en print nu – men skriver istället nedan)

  1 Castellum
  2 Ericsson B
  3 HM B
  4 ICA Gruppen
  5 Investor B
  6 MTG B
  7 NetEnt B
  8 StarBreeze
  9 Handelsbanken B
  10 Swedish Match AB

  Tar gärna emot konstruktiv kritik på mitt tillvägagångssätt!

  Fortsätt med ditt arbete, det uppskattas väldigt mycket.

  Soliga hälsningar,
  Karl-Petter

Kommentarer är stängda.