brevlåda

Läsarfråga: välja fond i PPM


Jag vill få upp avkastningen i mitt pensionssparande men undvika dyra avgifter. Hur ska jag göra? En läsarfråga som många funderar på. Jag kollar basen alla ska överväga och tre andra alternativ.

 

Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville 

Missa inte att under april har Nordnet ett bra erbjudande där nya kunder får en bonus!

 

Frågan

Hej Gottodix,

Jag skulle vilja byta min AP7 till något bättre (större risk med bättre avkastning). Vad föreslår du? Tänkte själv på Länsförsäkringar Global indexnära

Hälsningar

Famoel på Shareville

 

Slappa i SÅFA:n

Statens alternativ i premiepensionen är egentligen två fonder med olika risknivå. En atkiefond och en räntefond. De blandas på olika sätt, antingen genom dina val eller om du inte väljer utifrån din ålder. Fram till det att du fyller 56 år pengarna placerade helt i aktier. Nu vet jag inte hur gammal du är men jag väljer att utgå ifrån aktiealternativet, eftersom du nämner att du vill försöka skruva upp avkastning och risk. Förstås till ett lågt pris, vilket är rätt tänkt.

Det är intressant att studera tankarna bakom AP7 Aktiefond, som fonden heter med enbart aktier och alltså är den du automatiskt får i SÅFA-alternativet upp till det du fyller 56. Det säger mycket om vilket sparande på marginalen som staten tycker är bäst för oss alldeles vanliga pensionssparare.

Med vanlig menar jag en person som arbetat från dryga tjugoårsåldern, har sparande till tjänstepension och någorlunda normala inkomst- och förmögenhetsförhållanden. Det vill säga varken är rik eller har en mycket osäker ekonomi. Det är för den här gruppen, som jag själv tillhör, som systemet är utformat.

Källa: AP7

Källa: AP7

För oss tycker staten att den bästa påbyggnaden är att ta relativt hög risk för att få upp avkastningen. Det vill säga precis som du är inne på. AP7 Aktiefond innehåller bara aktier och har därtill en hävstång som höjer avkastning och risk. För närvarande ligger den på 1,24.

Sett till kostnad och resultat fungerar förvaltningen som en riktigt billig indexfond. Avgiften är 0,11 procent Det är inte en indexfond i strikt mening men sannolikheten att den i längden kommer att prestera på något annat sätt är låg. De skulle antagligen fondens förvaltare, liksom andra förvaltare, säga emot. Fast jag ser det egentligen mest som en brist om en fond av det här slaget inte följer index. För du som sparare vill knappast ta risken att den underpresterar, vilket ofrånkomligen är baksidan av all aktiv förvaltning.

I realiteten är det egentligen bara  hävstången som gör skillnad. I och med att den kan ändras finns det en aktiv komponent i fonden. Resultatet jämfört med index kommer på sikt helt styras av den här hävstången. Du nämner LF Global index. En riktigt prisvärd fond. I just det här sammanhanget ger den dock inget extra. Det är en ren aktiefond men utan hävstång. Lite lägre risk och avkastning än AP7 Aktiefond.

Källa: AP7

Källa: AP7

Sedan tycker jag att det är lite av det, tyvärr vanliga, fondmyglet när sjunde AP-fonden inte klart och tydligt skriver att det är hävstången som är förklaringen till resultatet i grafen ovan. Det syns mycket tydligt att matchningen mot snittet för de privata fonderna är närmast exakt med den enda skillnaden att hävstången gör att AP7 går upp mer när börsen stiger och som syns 2007-2008 går ner mer i en börsnedgång. Det är som jag återkommer till en mycket sund tanke att försöka höja avkastning och därmed risk på toppdelarna i sparandet men det är onekligen missvisande att jämföra äpplen och päron. Det borde staten hålla sig för god för.

AP7 Aktiefond är ändå ett utmärkt val just för att det är en (dold) indexfond men en mycket billig sådan. Det är också valet som också utmärkta Småspararguiden ger. De är en av mina #gillaentreprenörer som jag skrivit om här. Läs gärna det inlägget och se deras helt indexinriktade råd som ett komplement till det jag skriver här. För övrigt brukar Småpararguiden rekommendera LF Global Index utanför PPM-alternativen, så den är billig och bra den med.

Jämfört med Småspararguiden har jag en något mer öppen inställning till andra alternativ än de absolut billigaste. Min inställning kan sammanfattas i att alla måste inse att aktiva fonder eller ett eget aktiesparande kräver aktiva beslut. Dessutom måste man på riktigt förstå effekten av att avgifter gröper ur avkastningen. Slutligen behöver man ta ställning till att riskspridning ger bättre avkastning för en viss risk. Det är bara den som verkligen hittat enskilda vinnaraktier som kan överprestera med ett litet urval av aktier. Den som med de här premisserna gör ett medvetet val tycker jag lugnt kan gå vidare.

Nu verkar du vara inne på att välja billiga alternativ med bra riskspridning, då är frågan ännu mer marginell. Fast i princip gäller förstås att varje krona du betalar i avgift ska tas tillbaka i högre avkastning, vilket visat sig vara svårt för de flesta fonder sett över längre tidsperspektiv.

 

3 alternativ om du vill spela med risken

Vilka är då alternativen? Jag ser tre möjliga vägar.

Den första, som är svår och har forskningen emot sig, är att försöka höja avkastningen genom verklig aktiv förvaltning. Det är inget vi överväger för vår egen del i våra pensionsval men alla ska förstås fatta egna beslut. I en sådan PPM-portfölj bör förvaltningskostnaderna totalt ligga på max 0,5-1 procentenhet för att den inte redan från början ska vara chanslös mot indexalternativet.

Det som kan få höja snittet upp emot en förvaltningsavgift på 1 procent är småbolags- och tillväxtmarknadsfonder. Det eftersom analys- och transaktionskostnader är högre för de här investeringsgrupperna. Det kräver helt enkelt mer att hitta och handla i bra bolag i Vietnam än på en genomlyst välfungerande aktiemarknad i en mogen ekonomi. Samtidigt är avkastningen högre på svårare marknader. Med det sagt spelar avgifterna förstås stor roll även här. Ett sätt att få till en rimlig mix är att lägga grunden med exempelvis LF global index och sedan lägga på någon småbolagsfond och någon tillväxtmarknadsfond.

Det andra alternativet är att köra en egen mix av indexfonder eller det som kallas smartbetafonder med riktigt låg avgift. Smartbetafonderna har en fastställd inriktning men handlar inte aktivt för att spekulera i marknadsrörelser. Det går att se AP7 Aktiefond som ett slags smartbetafond, där det är hävstången som ska stå för det smarta. I en sådan här portfölj vill du gärna få ner snittet för förvaltningskostnaden emot nivåer på 0,5 procent eller lägre. För att få upp avkastningen och risken är det även här viktigt att få med småbolags- och tillväxtmarknadsinriktningen.

Vår fondportfölj på Shareville, som mest är ett försök att visa på en rolig men vettig förvaltning innehåller indexfonder jag tycker hyggligt möter de här kraven. Den har jag skrivit om i det här inlägget. Värt att notera är att så fort du själv börjar mixtra med sammansättningen så ökar kraven på att du hänger med i innehaven. Köper du en Pakistanfond, så behöver du hålla lite koll på Pakistan..

Det tredje alternativet som är min favorit är att krydda själv ovanpå pensionssparandet. Antagligen har du som de flesta en bra bas i din samlade pensionsportfölj. Har du därtill något annat långsiktigt sparande får det gärna vara i aktier eller en aktieindexfond som Länsförsäkringars. För vissa med tillräckligt bra ekonomi och rimliga lån är det också värt att snarare spara i aktier än amortera mer. Du imiterar och förstärker då den hävstång som är tanken med AP7 Aktiefond.

Det här är nog en överraskande tanke för många. Självklart ska man tänka igenom sina val utifrån sina preferenser. Frågan var dock hur man kan höja risk och avkastning. Då kan faktiskt hävstången vara en nog så bra metod som att söka sig till mer riskfyllda investeringar, vilket är det andra alternativet. Du kan alltså i teorin och på en välfungerande marknad få samma avkastning genom att köpa en bred global indexfond och ha en viss belåning som om du skuldfri köper till exempel en småbolagsfond. Du får en kostnad för lånet i det ena fallet men för bland annat högre avgifter i det andra.

Allt det här var ändå bara alternativ. För det finns inget direkt trängande skäl att välja bort statens alternativ. SÅFA som den heter när fördelningen du får styrs av din ålder fungerar utmärkt. Vi har den i våra pensionsportföljer. Sedan förvaltar jag istället vårt eget sparande aktivt och ja, vi har även en del bolån som ger vår ekonomi en hävstång.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook här och Twitter här.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här