architecture-1834813_1920

Läsarfråga: unga och spara till hus – hur gör vi?


Ur den välfyllda frågelådan

Två unga på väg ut i arbetslivet – hur ska sparandet till boendet se ut?

Vid någon tidpunkt, för kanske ett halvår sedan tog flödet av frågor riktig fart. Ursäkta om det blir lite väntetider och ibland att jag tar en typfråga för att svara på en hel bunt liknande. Jag tycker det är kul och gör mitt bästa för att svara på det mesta men jag hinner inte riktigt med.

Plus en sak till – jag kan bara dela med mig av mina och vår familjs reflektioner. Nästan alla frågor jag får landar i slutändan i en passning tillbaka kring vad man kan tänka på snarare än ett konkret svar. Fast så är väl tillvaron rätt ofta.

 


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

Frågan

Hej,

Först och främst vill jag tacka för all bra information du levererar
via alla dina kanaler. Mycket intressant och det har fått mig mer
intresserad för aktier och sparande.

Jag har också en frågande rörande kortsiktigt sparande. Jag har sparat
ihop cirka 60 000 kr och precis lämnat studielivet och fått ett
arbete. Jag lägger undan 10 000 kr/mån och planerar att tillsammans
med min flickvän köpa bostad om två år (hon har inget sparat men
lägger också undan 10 000 kr/mån). Hur skulle du gjort om du hade
samma förutsättningar som oss?

Mvh
Jonatan

 

Min reflektion

Hej!

Jag hade börjat med att föra en riktigt grundlig och så gott det går ärlig diskussion mellan er om hur ni ser på risk och målsättningar. För ni står mellan två olika risker. Den ena är att bostadspriserna springer ifrån er avkastning. Den andra är att ni går back på investeringarna. Vad har ni lättast att leva med?

Spara lite längre (ta lägre risk) eller åka på en smäll och få börja om? Antagligen ligger det någonstans på skalan mellan dem och gissningsvis tycker ni inte riktigt lika. Ett råd är då att ta låta den som vill ha lägre risk få lite större inflytande. För annars får ni med er en dålig konflikt framåt.

En annan viktig fråga är om ni vill spekulera i bostadspriser. Om ni väger in att priserna kommer att gå upp eller kommer att gå ner när ni väljer hur ni sparar, då är ni inne i en lite annan diskussion. Den om bostadsmarknaden. Det är genuint svårt att gissa hur bostadspriser utvecklas. För många är det ett bra val att bara spara på i lugn takt till chansen kommer. Det gör den men om det blir om två år vågar går ju inte att veta.

För de flesta är det allra mest prioriterade i er fas att säkra kassaflödet in (era löner), hålla nere kostnaderna så att ni kan spara men kanske inte att vrida upp risken så mycket. Den stora affären är trots allt att ni ska köpa bostaden. Med för mycket risk kan det bli svårt. Jag har fått den här frågan förut – vid ett av tillfällena svarade jag genom att se på familjelivet som ett bolag. I ”3 sätt att bospara” var det här ett citat:

Spekulation är egentligen något onödigt för Unga familjen AB. Verksamheten går ju med vinst. Känslan av att bli frånåkt är därför sannolikt obefogad.

Kolla gärna det inlägget. Det var också tänkt att ge lite andra perspektiv på resonemangen. Annars är några standardsvar nedanstående.

  1. Spartid på 2-5 år betyder medel risk. En begränsad del kan ligga i aktier men i så fall i t.ex. globala indexfonder. En större del ligger nog bra i ett bundet räntesparande eller liknande. Hur mycket ni vill vrida upp risken har med hur riskvilliga ni är
  2. En logik är att spara i det man vill köpa. Det vill säga köp fastighetsaktier eller liknande (men håll risknivån där ni vill ha den). De lär gå ner om räntan stiger men då sjunker kanske priset på bostäder också). Det vill säga ert sparande hänger med det ni vill köpa. Allt räntekänsligt fungerar nog här. Enkelt alternativ kan vara en del bankbok, en del obligationer och en del global indexfond.
  3. Ett helt annat sätt att tänka är att eftersom ni kommer investera löpande och den exakta tidpunkten kanske inte är hela världen. så kan ni ta lite högre risk. Ni köper ju löpande. Det talar för en billig aktieindexfond.
  4. Vill ni istället spekulera mot bostadsmarknaden ska ni antingen spara på banken eller satsa på investeringar långt ifrån den svenska bostadsmarknaden.

För att få bra dynamik och riskspridning kan det ibland vara en poäng att välja varsitt sparande. Ni kanske tänker lite olika och då kan det vara en bra metod som även sparmässigt är rätt smart (ökar oftast riskspridning).

Skulle jag undvika något så är det att försöka vara översmart med den där extra bra investeringen. För min del skulle jag tycka att det var fel fas att chansa på den där extra säkra vinnarhästen. Sedan är det som låg mig och min fru närmast att vi ville komma igång och satsade rätt hårt på att komma in på bostadsmarknaden.

Det vinglade till lite när vi åkte på några ekonomiska smällar kopplade till sjukdom och hälsa men blev riktigt bra till slut. I olika varianter ser det ofta ut så. Ta risk men bara den ni klarar av och accepterar.

Hoppas det gav några tankar.

Hälsar

 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 
 Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här