Källa: Börsdata

4 steg för att kolla din utdelningsportfölj med Börsdata (Läsarfrågan) 6


Fungerar min utdelningsportfölj? Hur kan jag kolla det? Det undrar en läsare. En lösning kommer från den fantastiska tjänsten Börsdata. Med fyra enkla steg får du en bra överblick.

 


Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville. Ovan min lilla modellportfölj för fondintresserade

 

Frågan

Hallå!

Jag heter Andreas och är 23 år. Först skulle jag vilja säga att jag uppskattar din blogg väldigt mycket och blivit inspirerad att börja spara!

Jag har precis kommit på att jag ska börja spara pengar och börja investera dessa. I början var jag inne på fonder men har mer och mer kommit in på det här med utdelningsaktier.

Har läst på ganska mycket och varit runt på diverse bloggar och min strategi är att köpa stora och bra bolag som har en fin utdelningshistorik och då kommit fram till denna lista [se min bearbetning nedan]

Jag tänkte hålla mig kring 15 bolag för att få en bra översikt och planen är att köpa varje månad. Jag skulle hemskt gärna vilja få din åsikt gällande portföljen. Är det något bolag som jag missat eller är det något bolag som inte är bra?

Med vänlig hälsning

Andreas

 

Kolla utdelningsportföljen

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata

Det här var en fråga och en portfölj som gav ett bra tillfälle att svara på en av de vanligaste frågorna jag får. Jag försöker få till en sund aktieportfölj men hur vet jag om jag lyckats? I det här fallet dessutom inriktad på den populära nischen utdelningsinvesteringar.

Jag tänkte i fyra enkla steg visa att Andreas portfölj verkar fylla de syften han vill uppnå alldeles utmärkt. Vi börjar med att lägga in bolagen som en lista i Börsdatas screener. Här kan du ha din portfölj inlagd och löpande få en överblick över hur allehanda nyckeltal utvecklas. Sedan finns allt annat bra med Börsdata, som jag skrivit om tidigare.

Det här är en tjänst som är en av mina #gillaentreprenörer – dvs. saker jag puffar för utan att få betalt. Helt enkelt för att jag tycker om entreprenörer och kreativitet. Det finns förstås andra sätt att göra uppställningen ovan.

Aktiespararna har också bra verktyg – bland annat i sin Hitta Kursvinnare. Den som inte vill vara riktigt så här ambitiös kan nöja sig med att se det som frågor som kan vara bra att ställa sig – exempelvis när du ser att rapporter eller årsredovisningar är ute.

Mycket data finns ofta via exempelvis din bank. Själv har jag förutom börsdata några andra tjänster som StockPiper och flera utländska som jag kompletterar med. Så det finns att ta av. Data är numera överraskande lätt att hitta.

Jag kör dock mitt exempel genomgående med Börsdata för att det ska vara lätt att följa.

Jag tänkte i svaret hålla mig till hur portföljen är sammansatt och vad typiska frågor kan vara. Jag tänkte alltså inte blanda in resonemang om bolagsvalen.

 

Steg 1 Kolla att dina bolag mår bra

Börsdata ger oerhört många möjligheter att vrida och vända på data. Här har jag valt några enkla. Ökar försäljningen, ökar vinsten och hur ser avkastningen på eget kapital ut över en lite längre tid?

Fina siffror i de här tre kategorierna brukar borga för kvalitet. Hade jag byggt ut modellen lite till hade jag nog tagit med rörelsemarginaler, operativt kassaflöde (hur mycket pengar själva verksamheten genererar), investeringar och skuldsättningsgrad. Det är dock lite överkurs. När jag väl kommer igång med Börsdata kan jag i ärlighetens namn titta på en massa olika variabler.

Tittar vi på Andreas portfölj, så ser det bra ut över hela linjen. Det finns några minustecken för vissa bolag, som Andreas kan vilja läsa på lite mer om. Det samma gäller för olika extremvärden som för Swedish Match. Där har ju något intressant hänt. Det kan vara bra att ha koll på. Överlag är det dock svårt att invända mot att det här är en vettig portföljsammansättning.

 

Steg 2 Kolla att du har en utdelningsportfölj

Andreas har som ambition att investera i utdelningsaktier. Ett rimligt test är då att kolla direktavkastningen och hur det ser ut med utdelningstillväxten?

Svaret är att det verkar se riktigt bra ut. Utdelningen ligger visserligen ungefär som börsen som helhet men det kan väl vara bra så. Särskilt som den för närvarande är på en hälsosamt hög nivå. Även föt det som kan vara den svaga punkten för en utdelningsinvsterare – tillväxten -ser det bra ut. Utdelningarna har vuxit med över 10 procent om året de senste åren.

Även här kan enstaka rader ge intressanta inspel till fortsatta tankar. Notera exempelvis att HM bara haft en utdelningstillväxt på 0,5 procent per år de senaste fem åren. Det räcker inte även om direktavkastningen är acceptabla 4 procent.

 

 Steg 3 Kolla värderingarna

Nu är det dags att kolla att du inte betalar för mycket. Andreas siffror för p/e-tal ligger rimligt och runt börsens på knappt 16. Priset per försäljningskrona och för eget kapital är starkt beroende av vilken typ av bolag det är i portföljen. Med tillväxt och bra avkastning på eget kapital är det åtminstone inte siffror som provocerar.

Även här kan det vara en spännande övning att titta på siffrorna som sticker ut. Som det lite höga p/e-talet för Alfa Laval. Kombinera det med att försäljning och vinst minskat senaste året och det p/e-talet på 30 säger är att marknaden tror att vinsten snart kommer att normaliseras.

Så här långt ser det bra ut i Andreas portfölj. Analysen blir förstås mer spännande när man börjar dyka i olika siffror som sticker ut eller när man gör om testet med jämna mellanrum och kan jämföra utvecklingen över tid. Mitt tips är att avsluta varje rapportsäsong med att uppdatera den här screnningen av den egna portföljen.

Steg 4 Kolla riskspridningen

branschfordelnin

Källa: Börsdata

Det som återstår nu är att kolla att riskerna i portföljen är tillräckligt spridda för att du ska få rätt betalt för den risk du tar. Vi börjar med att titta på branschfördelningen Börsdata ger.

Det ser väl bra ut? Nio olika branscher plus investmentbolag. På marginalen går det att notera att det är många delar som har rätt stor exponering mot Sverige och konsumtion. Det behöver inte vara ett fel men det är sannolikt ett lika viktigt (medvetet eller omedvetet) val för resultatet som inriktningen på utdelningsaktier.

storlek

Källa: Börsdata

Jag kostar på mig en upprepning – poängen med genomlysningen är att den ställer rätt frågor. Är det här den vinkel Andreas vill ha? Från ett rent riskspridningsperspektiv är den åtminstone ok.

Det här gäller även när jag fortsätter med en titt på bolagsstorlekar. Det är mest stora bolag, som det oftast blir i en stabil utdelningsportfölj. Bra att vara medveten om men helt ok om det är ett aktivt val.

I vår portfölj gör jag några uppdelningar till. Jag har förutom ovanstående uppdelningar med några riktigt stora internationella bolag. Rätt mycket tid lägger jag även på att få rätt mix mellan tillväxt- och värdebolag. Dessutom har vi bolag från olika marknader (Norden, USA och Tyskland är mitt urval). Jag vrider också på vår valutaexponering så att den blir som jag vill ha den. Det här är överkurs alltihop men kan kanske ge tankar om andra sätt att blanda.

Det är en parentes men möjligen en lite kul detalj men mycket av det aktiva i vår förvaltning är justeringar i inriktningen på den risk vi tar. Jag är dock alltid mån om att hålla en bra riskspridning. Andreas ligger på 15 aktier och vi har 15-20 så det är rätt lika.

 

Slutord

Svårare än så här behöver det inte vara att kolla portföljen. För Andreas del ser det bra ut. Det finns en del aktiva val inte bara om bolag utan om hur hela portföljen är vinklad. Är de medvetna och avsiktliga så är det absolut inget problem.

Sedan väcker siffrorna ovan en massa nyfikenhet, åtminstone hos mig. Varför ser det ut så? Vad beror den där detaljen på? Mycket i investeringar handlar om att börja ställa sig rätt frågor, snarare än att mekaniskt styra utifrån vissa nyckeltal. Det har Andreas alla förutsättningar att kunna göra – med hjälp av Börsdata!

 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här


6 tankar om “4 steg för att kolla din utdelningsportfölj med Börsdata (Läsarfrågan)

 • AktieFamiljen

  Nu blir jag väldigt sugen på att prova kombon Börsdata och Excel. 2 fantastiska produkter.
  Tack för ett informativt och intressant inlägg. Som alltid. 🙂

  AktieFamiljen

  • admin Inläggsförfattare

   Tack!
   Du har ju flera fina inlägg i ämnet själv (tips till andra som läser kommentaren).

  • admin Inläggsförfattare

   Tack!
   Precis son förra kommentaren vill jag passa på att tipsa andra om att du har en hel del läsvärda inlägg om utdelningsinvesteringar själv 🙂

 • Thomas Johansson

  Härligt, det här är modern kunskap. Jag hoppas det är OK att jag använder dina inlägg och bloggen i undervisning (jag kör nybörjarkurser i aktiekunskap för lokalavdelningen i Aktiespararna).
  Thomas

  • admin Inläggsförfattare

   Javisst! Jag är ju också stolt medlem i Aktiespararna. Jätteroligt att kunna bidra.

Kommentarer är stängda.