burn-money-1463224_1280

Köp inte blandfonder eller strukturerade produkter


Tyvärr säljs det en hel del blandfonder och så kallade strukturerade produkter. Det är dyrt, dåligt och du vet inte ens riktigt vad du får. Undvik dem. Vill du få ned risken i sparandet finns det en enklare och väsentligt billigare lösning.

 


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

 

Småspararens dilemma

Vi småsparare brottas med en tuff utmaning när vi investerar. Underläget vi har i information och ibland i kunskap.Det här ger två rimliga reaktioner. Den ena är att leta upp och vända sig till experter. Den andra är att söka sätt att få ned den upplevda osäkerheten.

Lite till mans drömmer vi om att träffa den där investeringsdoktorn som ordinerar mirakelmedicinen som gör att vi tjänar bra med pengar men slipper all jobbig risk. Tyvärr är det ju som jag utvecklar i Sparskolan så att du får betalt för att ta risk. Tar du ingen risk, så får du ingen avkastning. Det vill säga, du kan få den numera extremt låga riskfria räntan men mer än så blir det inte.

Det finns tyvärr många exempel på att säljare av finansiella produkter missbrukar småspararnas dilemma.

 

Förakta inte kunskap

Löften om guld och gröna skogar ger till och från fonder, media och även vi bloggare. Det tar formen av historiska grafer med fantastisk avkastning eller magiskt skimmer runt en förvaltare. Det kan också handla om raketråd på aktiemarknaden, som köp det eller det fantastiska oupptäckta bolaget. Till den här genren hör faktiskt också alla investeringsstrategier vi bloggare gärna skriver om. Värdeinvesteringar, utdelningsaktier eller bull-N-bear är metoder som en del lyckas med men inget som i sig självt rätt upp och ned slår index.

Observera att jag aldrig hävdar att jag har någon förmåga att överträffa index framåt i tiden. Syftet med mitt bloggande är bara att dela med mig av mina tankar och reflektioner. Den som tycker att det jag skriver är vettigt kan hämta inspiration eller hitta länkar till fakta. Våra portföljer är transparenta och går att följa live och löpande men även här hoppas jag bara kunna vara en av de många inspirationskällorna som finns till ett vettigt sparande. Det här gör jag alltid mitt bästa för att vara tydlig med.

Så fort någon antyder att de har ett säkert sätt att hitta vinnarhästen i nästa lopp ska man dra öronen åt sig. Det finns också ett rimligt krav på alla som vill sprida sitt synsätt att vara öppna och tydliga med att forskningen talar för index och att marknaden inte bjuder på gratisluncher. Det är undantagen som måste motiveras. I Sparskolan sätter jag upp kriterierna att du som agerar aktivt, själv eller via en fond, måste kunna formulera vad tror du är fel i marknadens pris, hur vet du att det är fel och vad är det värt.

Det är svårt och därför är det inte så konstigt att en del lockas att blanda bort korten och spela på sitt rykte eller dra fram någon gammal graf som visar att de vid någon tidpunkt jämfört med något index överpresterat. Det är däremot inget underligt att välja att försöka. Min erfarenhet av analytiker, journalister och bloggare är att de allra flesta är ambitiösa, uppriktiga i sina slutsatser och i många fall skickliga.

Det är klart att det på det här området, liksom alla andra, är klokt att ta in reflektioner från kunniga individer. Så länge man inte avhänder sig sitt eget ansvar för sparandet. Dina pengar, dina beslut är en bra regel. Det är inte ens nödvändigtvis fel att betala för kunskap, råd eller förvaltning. Problemet är att priset är alldeles galet för högt, exempelvis för de flesta aktivt förvaltade fonder.

 

Problemet med skumma blandningar

Jag tror alltså att de flesta som pratar med sparare ändå är uppriktiga i sitt uppsåt. Det är bara prislappen som är orimlig och ibland självinsikten som brister. Ingetdera är egentligen sådant den som sparar kan klaga på. Köper jag något alldeles för dyrt är det väl mer mitt fel än handlarens.

Värre är det med produkter som skönmålar avkastningen, döljer priset och vars villkor är svåra att förstå. Det är den här delen som gör mig arg och ledsen att läsa om. Dolda indexfonder är ett exempel. Dyra blandfonder och ännu värre olika så kallade strukturerade produkter med hiskeliga prislappar är helt enkelt bedrövligt.

Ett aktuellt exempel är att ”Nordea mörkade fondrisker” som Dagens Industri avslöjade häromdagen. Banken har sålt aktieindexobligationer där själva produkten är att antingen får du pengarna tillbaka eller också får du del av en kursuppgång på den brasilianska börsen. Bankens rådgivare verkar, enligt DI, inte varit medvetna om att investeringen hade en valutarisk. Den är exempelvis inte nämnd i bankens 16-sidiga informationsmaterial. Den mer seriösa fondförvaltaren Blackrock med varumärket Ishares var däremot tydliga med valutarisken i sina ETF:er.

Priset för Nordeas produkt var 2 procent i courtage samt 1,2 procent årligen. Den som hängt med i fem år har dragit på sig en kostnad på 8 procent. Därtill kommer nu en, oväntad, valutaförlust på runt 40 procent. Det här tar banken inget ansvar för, eftersom de exakta villkoren framgick av en 122-sidig bilaga med produktens exakta villkor.

 

Gör så här istället

Ofta blir det så här när sparare som vill minska risk köper blandprodukter. Det blir dyrt, ger sämre avkastning och hål i det tänkta skyddet gör att du ändå tar mer risk än du tänkte dig.

Vill du få ned risken i ditt sparande utöver det en bra riskspridning ger, så finns det en enkel metod. Spara en del i korta räntor (bankboken) eller amortera om du har lån. Men då får jag ju sämre avkastning? Ja, det kostar att inte ta risk men du slipper åtminstone betala extra för ditt val.

Det finns även mer avancerade alternativ som att köpa en säljoption på den marknad eller aktie du vill begränsa nedsidan av din risk i. Vill du få hela uppsidan går det också att använda derivat- eller hävstångsprodukter. Det är inte så enkelt det heller men det är åtminstone betydligt billigare.

 

Skärp er Nordea!

Jag kan tycka lite synd om allt duktigt folk i finansbranschen. Det är som sagt skillnad på att ta för bra betalt och att luras. De flesta gör sig bara skyldiga till det förstnämnda. Det tycker jag är en självklar diskussion mellan konsumenter och producenter vad det en handlar om. Jag gillar ICA och kan reta mig på men har inte så mycket emot Telia fast deras priser var hiskeliga innan konkurrensen på deras marknader förbättrades.

Däremot fusket – vad håller ni på med banker? Hur kan Swedbank tycka att det är ok att åka dit för att ha haft dolda indexfonder och Nordea sopa sin minst sagt finstilta information om de nu aktuella produkterna under mattan?

Varför ska aktörer som beter sig så överhuvudtaget få någon plats i samhällsdebatten? När någon säljer sockerpiller på postorder blir det ju inte inbjudna som experter i nästa avsnitt av Plus. Tyvärr tror jag inte de här problemen upphör förrän vi som samhälle visar att vi inte accepterar fusk. Rent krasst är det nog så att Nordea inte ska kunna bygga sitt varumärke genom att skicka fram skickliga personer i vissa sammanhang och fuska i andra.

Om vi behandlade Nordea som andra bluffbolag skulle de nog hända mer än det gör idag. Jag menar inte att hela Nordea är ett bluffbolag men i det här fallet är det väl rätt uppenbart. När då banken inte ens tar ansvar när problemen kommer upp till ytan är det nog så man måste se det. Det är ju så vi brukar betrakta bolag som hamnar på svarta listor för dåligt beteende.

Jag är verkligen förundrad över att det här eländet fortsätter och att bankerna inte själva gör något. För i grunden är jag inte alls negativ till storbanker. De är samma blandning av bra och dåliga personer där som på andra ställen. Det är inte heller så att det här problemet är lika stort överallt. SEB och Handelsbanken förekommer mer sällan i den här typen av historier, så vitt jag kunnat se.

Så därför borde det rimliga kravet till Nordea vara – men herregud, skärp er!

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 
 Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här