paella-75803_1920

Tankar om den enkla men roliga fondportföljen 4


Jag har som väl framgått ett samarbete med min bank Nordnet (mer om det här). Ett önskemål de hade var om jag kunde ge min syn på en sund nybörjarportfölj. Jag vill egentligen inte ge konkreta råd men jag landade i ett exempel på hur en rolig, enkel och billig portfölj kan sättas ihop.

Reklam: Det går alltid att följa min enkla men roliga fondportfölj live på Shareville

 

Billig men rolig går det?

Jag siktade på att det här skulle vara ett kul och billigt alternativ för den som vill ha bra spridning på sina risker men få in lite av de aktiva element som rena indexfonder saknar. Sedan ville jag på ett enkelt sätt lösa att Stockholmsbörsen är lite för smal med sin övervikt av finans- och verkstadsaktier.

En varierad portfölj ger dig inte bara lugn och ro. Bra riskspridning är även viktigt för att du ska få rätt betalt för den risk du tar. I investeringar får du på lång sikt bättre betalt om du tar hög än låg risk. Exempelvis om du äger aktier istället för har pengarna på banken. Däremot får du inte betalt för att ta onödig risk. Har du två aktier i helt olika branscher som ger samma avkastning, så kan du få samma avkastning men med lägre risk om du äger båda än bara den ena. Det är ju mer osis om båda går åt pipan, än att bara den ena göra det. Vill du kan du då istället äga två aktier med lite högre avkastning och ändå blir risken inte högre än om du bara ägt en av aktierna med lägre avkastning och risk.

Det är helt enkelt lönsamt att blanda sin portfölj bra. Det gäller särskilt i en passiv portfölj, eftersom den aktive investeraren per definition tror sig ha mer rätt än marknaden om priset på aktier. Den som tror sig veta att en enskild aktie är alldeles för billig ska förstås köpa den men trots att jag hållit på med aktier i många år har jag faktiskt aldrig varit tvärsäker på en enda investering. Så smala aktiva investeringar är en svår väg att ta som du som kör en bred portfölj slipper.

Du vill blanda så mycket det går med så lite arbete som möjligt. Allt som varierar hjälper dig. Länder, branscher, trender, olika typer av tillgångar, storleken på bolagen med mera. Jag brukar tipsa om något jag kallar blandarhanden. Du ska på rak arm kunna säga minst fem sätt som din portfölj är blandad. Klarar du det, då brukar det bli bra. Så hur har jag gjort i det här exemplet?

 

Börja med Norden stort och smått

På ett sätt går det att säga att jag försökt bygga upp det bästa av två världar. Bredden ger en sund investering och kryddan i form av några aktiva val ger smaken kan man säga. Basen har jag lagt med en stor nordisk del, eftersom det är den vanligaste utgångspunkten för de flesta. Jag kör gratis indexfonder för Norge och Danmark. I Sverige har jag istället valt två investmentbolag – Investor och Öresund – samt en specialist på att äga och utveckla små underleverantörer – AQ Group.

 

Lägg till några globala bolag du gillar

Det här ger en bra riskspridning men också inslag av aktiv förvaltning till en låg kostnad. Från USA tar jag med sociala jätten Facebook och får på så sätt del av en vår tids största trender. Jag tar även med specialisten på produkter kopplade till baksidorna av vår moderna livsstil, utdelningsarisokraten Jonhson & Johnson.

 

Bredda med indexfonder för några utvalda marknader

Slutligen har jag kryddat mixen med råvarufonder och exponering mot tillväxtmarknader med hjälp av några utvalda ETF:er. En för aktier och en för obligationer, så fick jag med en blandning till. Börshandlade fonder, som ETF:er också kallas, är bra för portföljen dels eftersom de är billiga i en långsiktig portfölj, dels för att det stora utbudet gör det möjligt att få precis den mix i portföljen som du själv vill ha. De ger också en helt annan riskspridning är enskilda aktier, vilket passar den här passiva portföljen extra bra.

I det här exemplet har jag använt ETF:erna främst för att skapa en variant på det som kallas en allvädersportfölj. Det vill säga få med sådant som annars kan falla utanför den vanlige investerarens synfält och som ytterligare kan få ned risken och förhoppningsvis upp avkastningen.

Jacob Henriksson, Gottodix

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.


4 tankar om “Tankar om den enkla men roliga fondportföljen

  • admin Inläggsförfattare

   Det är 9 procent i en räntefond på tillväxtmarknader och 10 procent i en råvarufond. Resten är aktier och aktiefonder. Jag ville inte dra ner avkastning/risk allt för långt men ändå få till en bra riskspridning.

   • JanV

    Hej !
    Hur många olika innehav innehåller portföljen, förutom de ovan fem redovisade.
    Tack för en intressant sida om sparande ! /Jan

    • admin Inläggsförfattare

     Här är innehaven
     AQ Group AB
     Facebook, Inc.
     Investor AB ser. B
     Johnson & Johnson
     db x-trackers DBLCI – OY Balanced
     db x-trackers MSCI World Index UCIT
     iShares Core MSCI EM IMI UCITS ET
     iShares EM Local Govt Bond UCITS ET
     Öresund, Investment AB
     Nordnet Superfonden Danmark
     Nordnet Superfondet Norge

Kommentarer är stängda.