shell-1972980_1920

Ett sätt att investera aktivt i fonder


Fredagar är det uppdatering av tankarna nästa vecka i vår portfölj. Temat idag blir dock ett annat – går det att få till en bra aktiv men ändå billig fondportfölj? Jag har gjort ett försök.

 


 

Reklam: Det går alltid att följa vår familjeportfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville. Ovan min lilla modellportfölj för fondintresserade. Fram till 1 mars har Nordnet ett erbjudande där du som ny kund får 200 kronor om du sparar 2000 kronor. Allt om erbjudandet hittar du via den här länken.

 

Portföljen veckan som kommer

Den här veckan tänkte jag skriva om mitt lilla experiment med en annorlunda fondportfölj. Den är ett försök att få till en rolig och aktiv förvaltning utan att fastna i de många problem som aktivt valda fonder dras med. Det är dock inte i den här portföljen, som du också kan följa på Shareville, som vi har vårt egentliga familjesparande. Fondportföljen är bara ett litet sidoprojekt och det är små belopp vi talar om.

Vårt familjesparande ligger istället i aktieportföljen, som jag brukar skriva om här på fredagar. Jag tänkte börja med en liten uppdatering av den.

Aktieportföljen är riggad för att alltid ha lägre volatilitet än och jämförs med Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (SIXRX). I år är portföljen upp 6 procent mot index som stigit 4,2 procent. Vi gick över till aktiv förvaltning från att kört indexfonder den 1 oktober 2012, sedan dess är portföljen upp 178 procent mot index som är upp 94 procent.

I veckan genomförde jag några av de försäljningar jag här skrivit om att det var på gång i tidigare uppdateringar. Det blev vältajmade minskningar i Cellavision och Vitrolife samt en ytterligare neddragning i Handelsbanken. De båda första var helt enkelt för att aktierna låg över mina riktkurser och för att jag tyckte momentum uppåt verkade ha avtagit.

I svenska bankerna har jag justerat ned till en för portföljen mer neutral nivå, eftersom jag inte längre ser den stora uppsidan i. Faktum är att jag även oroar mig, något, för vårt innehav i Commerzbank. Jag tycker inte uppsidan i europeiska räntor finns där för närvarande och med ökande politisk risk kopplade till valen i Nederländerna och Frankrike närmast samt den amerikanska budgeten vet jag inte om det här är ett kortsiktigt bra ställe att ta risk. Det är dock en mer långsiktig investering och jag räknar inte med att göra något där i närtid.

I bostadsutvecklare Besqab minskade jag efter en rapport som såg lite svajig ut. När jag läst på var jag dock inte lika orolig. Aktien fick ändå ett momentum nedåt och det är nog först runt 190 kronor jag siktar på att plocka tillbaka det jag sålde. Ett annat bolag jag tittat på men ännu inte skrivit ned mina tankar om är Net Ent. Slutsatsen av mina tankar är att jag är mer positiv än negativ om jag blickar framåt. Möjligen skulle det kunna bli en ökning här.

Annars är det jag laddar för att volatiliteten åter tar fart och att det blir en korrektion i årets aningen snabba börsuppgång. Nu ligger portföljen med 11 procent i kontanter. Ungefär där jag vill ligga i ett neutralt börsläge. Det för att ha chansen att agera om rätt möjligheter öppnar sig. Kanske att det skulle gå att vrida upp kontantandelen lite till, där har jag dock inte bestämt mig.

 

Några sätt att vara aktiv

I veckans 3 snabba tittar jag på när forskningen tror att aktiv fondförvaltning kan vara framgångsrik. Slutsatsen från de vlogginlägget är att det finns stöd för att aktiv förvaltning kan vara värdeskapande. Problemet är att fonder generellt är för dyra och dessutom att det fortfarande finns väl många exempel på fusk i den branschen. Det gör det svårt för småspararen.

En bra lösning är att köpa en bred och billig global indexfond. Många vill dock köpa aktiv förvaltning och jag får ofta frågan kring hur jag ser på aktiv fondförvaltning. Här är några punkter kring det:

  • man måste ha respekt för att indexfonder länge slagit aktiv förvaltning och att det inte hjälper att titta på stjärnor i Morningstar, hur fonden gått historiskt eller hur det gått för förvaltaren tidigare,
  • aktiva fonder är ett dyrt sätt att köpa riskspridning, som ju är den huvudsakliga produkten i indexfonder. Ett särskilt riskabelt misstag är att kombinera flera aktiva fonder på samma marknad, eftersom du då riskerar att i realiteten äga en dyr indexföljande portfölj.
  • det finns en del i aktiv förvaltning som är värdefullt (men oftast för dyrt att köpa). Dessutom kan förstås ett eget aktivt val baserat på en genomtänkt analys landa i att en aktiv fond ser intressant ut.

Mycket av det här har jag beskrivit i flera tidigare inlägg och i Sparskolans avsnitt 4 Fixa Fondportföljen. Nedan tänkte jag lista några sätt att få till en aktiv vinkel på portföljen för den som vill det.

 

1 Leta upp billiga men bra aktiva fonder

Svårt men lyckas du betala under 1 procent för en aktiv fond på en mogen marknad och sedan stegvis mer vart ju svårare marknaden är att handla på, så kan det vara ett alternativ. Notera dock att det är portföljer byggda kring aktiva fonder som har allra svårast att mäta sig med indexfonderna.

Det är här diskussionen blir som allra knepigast. För uppenbarligen och helt rimligt vill varje företagare få så bra betalt som möjligt och fonder är inget undantag, då är det lätt att blåsa upp betydelsen av historiska resultat eller ibland göra slarviga jämförelser. Med tanke på hur omfattande forskning det finns måste rådet vara att aldrig betala dyrt för aktiv förvaltning, även om en till synes skicklig förvaltare lockar.

 

2 Kombinera aktiv och passiv förvaltning

Ett sätt att få ned kostnaderna är att bygga riskspridningen du behöver kring billiga indexfonder och sedan på någon marknad välja en aktiv förvaltare. Det kan exempelvis vara för svårare geografiska marknader eller för småbolag. Viktigt att tänka på i det här alternativet är att inte överlappa de aktiva valen alltför mycket, då blir det som sagt en dyrare indexfond av alltihop.

 

3 Bygg en egen fondportfölj med inslag av aktiva innehav

Slutligen har vi det som jag försökt illustrera med min lilla modellportfölj. Den ska bara ses som en illustration av ett annat tankesätt kring en portfölj som sköter sig själv, har bra riskspridning men ändå har aktiva komponenter.

 

Innehaven i fondportföljen

Målet med min portfölj är att den ska vara lite intressant att följa men ändå ok att äga ur risksynpunkt. Det finns inslag av aktiva val i den men min tanke är att låta den vara ett experiment som får ligga utan att jag handlar i den, så får vi se hur den går på sikt. Det är egentligen först vid nyår i år som den blev helt färdig (observera att stjärnorna ännu inte säger något för den här fonden, det är kopplade till att jag tidigare använde kontot till IPO:er och fick hög avkastning på små investeringar).

Basen har jag lagt med en stor nordisk del, eftersom det verkar vara den vanligaste utgångspunkten för de flesta. Jag kör gratis indexfonder för Norge och Danmark. I Sverige har jag istället valt två investmentbolag – Investor och Öresund – samt en specialist på att äga och utveckla små underleverantörer – AQ Group. Det här ger en bra riskspridning men också inslag av aktiv förvaltning.

Till det har jag lagt en globalfond och så en fond med obligationer och en med aktier på tillväxtmarknader. Alla är ETF:er, dvs. billiga börshandlade fonder. Kanske hade det varit roligt att här stoppa in en aktiv fond som ersättare exempelvis för aktierna på tillväxtmarknader. Det skulle kunna illustrera lägen där traditionella aktiva fonder kan vara ett bra alternativ. Jag får se om jag gör den justeringen framöver.

Sedan tog jag även med en råvarufond, även den en ETF. Därmed blir hela portföljen något av en allvädersportfölj. Även om den sammantaget är så tungt viktad mot aktier att det ändå får sägas vara där fokus ligger.

Slutligen har jag lagt in två amerikanska jättar i portföljen Facebook och Johnson & Jonhson. Det kanske överraskar men det jag ville visa är att aktier i den här typen av bolag, i en i övrigt väldiversifierad portfölj, passar bra in i en enkel sparportfölj.

Tillsammans blir det här en portfölj som kommer avvika från index (förhoppningsvis uppåt) med låg volatilitet och framför allt med låga förvaltningskostnader. Planen är att inte handla med den här portföljen utom vid mycket enstaka tillfällen. Vi får väl se hur experimentet faller ut.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!