Bästa sharevilleprofilerna


Shareville – smartare sparande tillsammans

Här hittar du mina 39 favoriter på Shareville indelade i 13 olika genrer.

Varför ska du gå med i ett socialt nätverk då? Det behöver förstås inte vara Shareville. Det behöver inte ens vara digitalt. Ett toppen alternativ är vara medlem i exempelvis Aktiespararna. Det finns också, numera, många olika ställen på nätet där aktier diskuteras. Däremot tror jag verkligen på att beslut blir bättre när du har bollplank, möjlighet att testa fakta och många som tillsammans kan mycket.

Shareville är alltså mitt val och jag kan varmt rekommendera det. Vill du veta mer om hur jag använder Shareville kan du läsa det här. Vill du få en överblick av vad Shareville är, så är den här korta reklamfilmen informativ.

Fast det viktigaste är nog att det är kul. Här är portföljerna du inte vill missa. Klickar du på namnet kommer du till respektive portfölj och kan börja följa om du vill.

 

Bästa svenska modellportföljer

SvD Börsplus

Mängder av analyser varav många läggs upp på Shareville. En av Sveriges vassaste börsredaktioner har en modellportfölj du inte vill missa. Den är bra blandad men redaktionen verkar särskilt gilla de sunda småbolagen som är på väg till nästa nivå.

 

2. JockeNordnet

Nordnets sparekonom Joakim Bornold följer fyra enkla regler i sina investeringar: 1) Förstå vad du köper 2) Sprid riskerna 3) Spara långsiktigt 4) Håll dig informerad. Fler storbolag i den här modellportföljen som vänder sig till den som vill ha en bra start på sparandet.

 

3. Roger Jansson

En av Nordnets skickligaste experter. Kombinerar låg risk med hög avkastning och skriver lättlästa analyser. Portföljen har i grundläget 70% aktier och 30% räntebärande tillgångar. Sedan reglerar Roger upp och ned utifrån sin marknadsbedömning. Ett exempel på det som kallas aktiv tillgångsallokering – ett av ämnena i sparskolan. Det här är ett bra val för den försiktige.

 

Bästa utländska modellportföljer

1. Millionærklubben

Varje morgon strax efter nio ger Danmarks svar på SvD Börsplus sin syn på börsen och de bästa investeringstipsen i sin fylliga podd Millionærklubben. Modellportföljerna på Shareville ger bra idéer för hela norden.

 

2. JukkaNordnet

Ok, finska är inte det enklaste språket att förstå men med förinstallerade Google translate på Shareville går det faktiskt att hänga med riktigt bra. En förklaring är att Jukka skriver lättbegripligt. Det här portföljen du följer för att enkelt komplettera ditt sparande med den spännande finska marknaden. Ett bättre sätt att få exponering mot Ryssland än att köpa direkt där enligt mitt sätt att se saken.

 

3. AndersNordnet

Det behöver inte vara svårt att vidga sitt sparande till våra grannländer. Ett bra exempel är norska pengepodden, här med ett temaavsnitt om olja. Ett annat enkelt beslut är att följa Nordnets chef i Norge Anders Skar, som har en spännande portfölj med intressanta norska bolag en svensk lätt missar. Här berättar han om sin investeringsstrategi.

 

Bästa pengamaskinerna

1 Qasdz

Det här är ett bra exempel effektiv riskspridning – hög avkastning till låg risk. Notera att kurvan nästan ser ut som ett rakt streck i grafen – imponerande! Qasdz strategi uppmärksammades redan 2014 och framgångarna har fortsatt. Genom att kombinera olika tillgångar kommer risken ned men det hindrar inte bra investeringar och ett riktigt bra resultat. Påminner om mångas favoritbolag kanadensiska försäkrings- och investmentbolaget Fairfax.

 

2 Rika Tillsammans

En personlig favorit är bloggrannen Jan Bolmeson. Han är en förkämpe för passiva investeringar men tror på det som kallas smart beta. En folkrörelse med mantrat – så blir du rik. Tanken är att det går att fördela portföljen på en bred grupp indexfonder och få bra avkastning med låg risk. Mer om varför Jan förespråkar passiva investeringar hittar du här.

 

3 Grottbjörnen

Fondspecialist som på ett enkelt sätt sprider riskerna över hela världen. Använder fördelningen i portföljen för att vikta om dit tillväxten i förhållande till marknadens förväntningar är högst. Skriver många kloka inlägg.

 

Bästa aktieraketerna

1 Skyrocket

Jag vet att många älskar att leta vinnare i den allra svåraste klassen – de ännu inte etablerade. Det är en svår nisch men varje stil har sina specialister. En som lyckats bra är mikrobolagsspecialisten Skyrocket. I det här flödet finns många bra kommentarer om bolagen du inte kände till. Allt baserat på följande sunda grundinsställning.

”Framför allt tittar jag på hur resultat och försäljning utvecklas och försöker utifrån det bedöma om bolaget kan börja ge positivt kassaflöde utan att behöva göra fler nyemissioner. Just efter sista emissionen brukar vara bra att gå in, men det är inte alltid lätt att avgöra om en emission är den sista. Den allra största nyckeln till kursdubblare är dock att behålla sina vinnare.”

 

 

2 Smart Money Trader

En annan stockpicker av rang. Prickade bland annat uppgången i amerikansk bioteknik och portföljen gick som en raket. Även här är det plattan i mattan men en och annan livlina finns det trots allt. I ”Så byggde Smart Money trader portföljen som stigit 530%” beskriver han sin strategi.

 

3 Athlete

Använder en koncentrerad portfölj med snabbfotad handel för att maximera avkastningen i varje case. En rejäl hävstång när det fungerar, som det gjort här. För resultatet är nästan sex gånger pengarna på tre år. Här berättar han om sin strategi.

 

 

Bästa traders

1 IT4 Ever

Underbarn som varit igång med aktier sedan tolv års ålder. En trader med bra baskunskaper och fantastiskt resultat. Det berättar han om i ”12-årig ”Text-TV-trader” förvandlade 20 000 till förmögenhet”. En lång intervju där du även hittar hans strategi samt vad han läser och lyssnar på för att hänga med.

 

2 Fregatt

Det här är en lika skicklig som trevlig swing trader. Det sistnämnda är nog så viktigt när det gäller att följa någon i ett socialt nätverk. Resultatet talar för sig själv och säkert har bakgrunden som proffessionell sportsbettor påverkat investerarstilen. I det här inlägget berättar han om hur han använder belåning i sin aktiestrategi.

 

3. TraderUtanByxor

Möjligheten att live följa en daytrader är det många som letar efter. En som tidigt var med på Shareville och nu är tillbaka är TraderUtanByxor. Här stängs normalt alla positioner samma dag och ofta redan efter någon timme.

 

 

Bästa sunt förnuft

1 Sophiejennifer 

Resultatet sedan starten i mitten av 2015 talar för sig själv. Sparklubbens, som Sophiejennifer håller ihop, lyckas placera i bra bolag även i motvind. Ett av skälen att jag gillar just den här portföljen är att den visar hur bra det kan bli när man använder Shareville till att lyssna på många men fortfarande vet hur viktigt det är att ytterst är det man själv som ska använda diskussionerna till kloka beslut. Smart att bereda investeringarna i en sparklubb.

 

2 Old dog

Gammal är äldst. Danska Old Dog ser vidare perspektiv på investeringar som andra missar. Det är både roligt och lärorikt att diskutera frågor som psykologi i börsnedgångar eller självbedrägeriet när man blir förälskad i sitt favoritbolag. Dessutom får du in bra inlägg om danska börsen i ditt flöde.

 

3 Östgöta Invest

En tänkande varelse är även Östgöta Invest. När börsen toppade förra våren drog han ned exponeringen och har därmed sluppit nedgången som följde. Det var inte ett blint lyckokast utan Östgöta Invest ser många risker i den skulddrivna ekonomi vi haft de senaste åren Läsvärd.

 

Bästa utdelningsaristokraterna

1 z2036
”Pension och ett bilköp väntar vid målet” var rubriken när Dagens Nyheter intervjuade Stefan Thelenius. Mannen bakom en av Sveriges bästa aktiebloggar – z2036. Där hittar du bland annat sparkalkylatorn jag använder i Sparskolan. Det Dagens Nyheter uppmärksammade var Stefans envetna och framgångsrika sparande i utdelningsaristokrater. Letar du efter de bästa utdelningsaktierna ska du börja här.

 

2 Tegelviken

En nestor på Shareville som även hade platsat på listan för sunt förnuft är Tegelviken. Han deltar i många diskussioner och värnar alltid långsiktighet och eftertanke. Det avspeglas i portföljen där förkärleken för trygga kvalitetsbolag är det första som slår en.
3 Frivid42
Ett fenomen i sociala medier var bloggaren Frivid42. Skulle han klara av målet att gå i pension före 42 års ålder och ändå ha råd att leva ett trevligt liv med sin familj? Jodå, strecket drogs redan före fyrtioårsdagen. Nu kan du följa hur han förvaltar sin tidiga pension live via Shareville.

 

Bästa värdeinvesterarna

Värdepappret

Specialister på värdeinvesteringar, oftast i spännande bolag du annars inte hade hittat. Jag skriver om makroekonomi i deras tidning och kan inte annat än älska graden av nördighet det här gänget har. Det är en alldeles särskild charm att få tänka klart och skriva till punkt. På Shareville hittar du deras modellportfölj där varje innehav tröskats framlänges och baklänges av den genomseriösa redaktionen. De skriver även i Nordnets veckobrev och det finns prenumerationserbjudande för bankens kunder.

 

2 Aktiefokus

Kenny Granath är med i redaktionen för Värdepappret men driver även tillsammans med Martin Birkeldh den prisbelönta sidan Aktiefokus. Även här är djupet och engagemanget på en nivå som verkligen imponerar. Det är inte ovanligt med inlägg med formuleringar som ”när jag ringde VD:n och frågade”. Ett måste för den som letar små oupptäckta värdebolag.

 

3 Olof Andersson

En läsare av Värdepappret som platsar på listan helt på egna meriter är Olof Andersson. Långa tidsperspektiv och kunskap om ett antal utvalda bolag har gjort att han har en stor följarskara på Shareville. Det och resultatet förstås.

 

Bästa europeiska aktier

1 Mzungu

Det här är det briljanta med Shareville. Var hittar du annars någon som är påläst och kan diskutera tyska aktier med dig? Vid mer än ett tillfälle har jag uppmärksammats på viktiga nyheter av Mzungu. Portföljen och resultatet imponerar också. Det här visar att Shareville kan fungera som en digital aktieklubb när det är som bäst!

 

Ørretportefølje_2030

Kunskapen svämmar nästan över hos den här norska investeraren. Den stora och breda portföljen hade även passat bland utdelningsaristokraterna. Många och välskrivna kommentarer tillsammans med en uppsjö nyttiga länkar inte bara om norska utan även många amerikanska aktier hittar du här. Plus ett fint resultat.

 

MJBHansen

Jag har fått så många danska vänner på Shareville att jag inte visste vem jag skulle välja till den här listan. Bland annat är jag med i dansk grupp på Shareville som heter Dream Team – roligt och ett billigt sätt att lära sig mer. Den startades av MJBHansen – ännu en genomtrevlig bekantskap, som skriver klokt och investerar smart.

 

 

Bästa småbolagaktierna

1 N-Invest

Närmast besatt vid småbolag vars p/e-tal är för lågt är Linköpingsbon N-invest. I bakgrunden finns också en gedigen kunskap om företagande. Det märks för trots en lång aktielista med spännande småbolag är avkastningen allt annat än slätstruken. Påläst, rolig och lite vass är han ett självklart inslag i de flestas flöden.

 

2 Witty Nam-nam

Vi är några stycken som lärt känna varandra genom att vi hängt med i Vitrolifes fantastiska tillväxtresa. Witty är en i gänget och kommentarerna visar att han har bra koll på mer än det bolaget. För nu är ju Vitrolife redan upptäckta – konsten är att hitta nästa kursraket.

 

3 Mica

Ett bra exempel på att bygga portföljen kring sitt aktieintresse. Grafen har haft sina hopp men för det mesta uppåt. Inget för fegisen således.

 

Petad är Bentota, som numera är borttagen

En populär kanin som skuttar runt mellan morotslanden. En swingtrader som även hade platsat i den kategorin. Specialiteten är att ha en bred portfölj av bra bolag och att alltid försöka handla i medvind både på hela marknaden och i enskilda aktier. Roligt skrivet är det också. Det här var kontot på Shareville Kavastu som Kavastu använde men nu alltså tagit bort.

 

 

Bästa hållbara strategi

1 Feminvest

Ett spännande projekt som visar potentialen i sociala nätverk är Feminvest som förutom modellportfölj och hemsida har den intressanta Feminvestpodden. Det här är ett helt nätverk av skickliga kvinnliga investerare som samlats i det dubbla syftet att inspirera till bättre sparande och jämna ut en av de större könsskillnader som fortfarande finns. Den mellan hur män och kvinnor förvaltar sina pengar.

I den här listan är gruppen främst med för att projektet är en spännande strategi för att höja avkastningen, oavsett vilket kön du som följer dem har. För det första har nätverket bra inblick i vilka bolag som tar jämställdhet på allvar – den som tror att sunda bolag har bra värderingar blir förstås nyfiken. För det andra är hela upplägget ett bra exempel på verkligt sociala investeringar. En digital aktiesparklubb. Dessutom en där de inblandade verkar ha sinne för bra affärer.

 

2 Philip Scholtzé

VD:n för unga aktiesparare har lagt upp några riktigt bra modellportföljer. Aktiespararna har tänkt mycket kring det här med bra investeringar för småsparare, som du kan läsa mer om här. En del i det är att kvaliteten i bolaget bland annat bygger på en sjysst ledning och bra behandling av minoritetsägare. I portföljerna på Shareville har Philip tillämpat det bästa av de egna råden. En bra start för vem som helst.

 

3 Framtidsfeministen

En av ambassadörerna för Feminvest är Sandra Lindqvist eller Framtidsfeministen som är hennes alias på Shareville och Nordnetbloggen där hon skriver. Sandra lever som hon lär och har en portfölj med bolag som tar jämställdhet på allvar. Hur det gått? När detta skrivs plus 15 procent senaste året jämfört med ett index som ligger en bra bit under nollan.

 

Bästa branschkunskapen

1 Sokrates

”Jag har byggt upp och fokuserar min portfölj på mindre tillväxtbolag, gärna Göteborgsbaserade, där jag förstår företagets affärsmodell och produkt.” Så beskriver Sokrates inriktningen för sin portfölj. Djup sakkunskap lönar sig. Det här är ett spännande konto att följa för den som letar tillväxtraketer. I den här intervjun beskriver han bland annat fördelen det kan vara att vara utbildad ingenjör när man ska förstå tillväxtbolags potential.

 

2 Karinbanan

Det här är en av mina verkliga favoriter på Shareville. Även hon civilingenjör men här är inriktningen bioteknik. Jag tror att ska man investera i det som kallas förhoppningsbolag, så är det den här kunskapsnivån som krävs. Ja, eller att man tar rygg på någon av Karins kaliber förstås. Jag har intervjuat henne här.

 

3 RobGum

Fast är du av rätta virket går det att investera i svåra bolag även utan den allra djupaste specialistkunskapen. Det fungerar även att vara en aktieräv av bästa märke. Det är RobGum, han har gjort det remarkabla att hänga med svängarna i räkodlaren Sino Agro och inte tappa fattningen. En otrolig historia i sig som jag skriver om här. Ännu en lärorik bekantskap på Shareville.

 

 

Bästa inspiratörerna

1 Günther Mårder

Det är inte många som bidragit så mycket till bättre sparande som Günther. Numera VD på Företagarna men för investerare är nog första associationen tiden på Aktiespararna eller kanske ännu mer som ena halvan i Nordnets dynamiska duo i Sparpodden under många år. Det är inte bara begrepp som #sparadkrona som förknippas med Günther – han har även en riktigt intressant modellportfölj på Shareville.

 

2 EvaNordnet

Nordnets Sverigechef Eva Trouin är en annan person på Shareville som inspirerar många. Inte minst genom sitt envetna arbete för att bra investeringar inte ska styras av kön. Den här portföljen är inte så dum att följa för den som vill få inspiration till ett enkelt men aktivt sparande.

 

3 Jan Dinkelspiel

Den andra halvan av Nordnets dynamiska duo var inte bara en spelevink i Sparpodden under många år. Jan är också en riktigt rolig investerarprofil att följa. Det här är en entreprenör hela vägen ut i fingerspetsarna och inte minst en social figur som till fullo förstår hur Shareville bäst används. Fiskenätet är alltid ute och letar nya tips bland användarna. Läsvärt och roligt.