Avsnitt 9: Lär dig använda bolagets siffror


Tillbaka till alla Sparskolanfilmerna.

I det här avsnittet

Vad driver värdet i ett bolag? I det här avsnittet tittar vi bland annat på Dupontmodellen. Dessutom kolla vi in din första aktievärdering och redovisningsfällorna du vill undvika.

  • I det här avsnittet:
  • Fyra byggstenar för att förstå hur ägare och bolag tjänar pengar.
  • Dupontmodellen
  • Enkla värderingsmodeller för försäljningsinriktade bolag och tillgångstunga bolag
  • Redovisningsfällor

 

Länkar

En bra praktisk genomgång av Dupontmodellen tillämpad på Clas Ohlson tillsammans med en del annat matnyttigt hittar du i den här föreläsningen från Stockholms Universitet utlagd på youtube. Inlägget om redovisningsfällor som jag nämner i filmen hittar du här.

Den enkla värderingsmodellen för investeringar i försäljningsorienterade bolag har jag bland annat använt på HM i det här inlägget. Kopplat till det inlägget kan även den här uppdelningen i tio grafer om vad HM-aktien kräver för resultat för att för att försvara sin värdering. Den andra formeln för tillgångstunga bolag har jag bland annat använt i det här inlägget om fastighetsbolag. Dupontmodellen skriver jag mer om i det här inlägget, här är en tillämpning och ytterligare exempel på bolagsanalyser av olika slag har jag här.

Slutligen nämner jag en av mina favoriter för att hitta fakta om börsbolag – Börsdata. Det är en av mina #gillaentreprenörer – bolag jag gillar och gärna puffar för utan att jag får betalt. Kolla in dem om du är intresserad av att vrida och vända på aktier eller företagsdata.

 

Stöd SOS Barnbyar

Bidra till en bättre värld och ge mig en puff för den här filmserien

 

Kom igång med sparandet – reklam

Allt du behöver för att komma igång med sparandet? Klicka här.

Häng med mig på Shareville klicka här eller gå med direkt i Sparskolans egen grupp på Shareville här.