Avsnitt 7: Världsekonomin på 5 minuter

Tillbaka till alla Sparskolanfilmerna.

I det här avsnittet

Hur hänger allt ihop och behöver du bry dig? Den här gången tar vi det stora greppet om dina sparande. Vad ur omvärlden påverkar dina investeringar mest?

I det här avsnittet får du veta mer om:

• Hur ser grundmodellen för utbud, efterfrågan och finansiering ut?
  • Hur fungerar ekonomin just nu och varför har vi minusräntor?
  • Hur en top-down-investerare använder makronyheter.
  • Hur du kan få en enkel överblick över det i omvärlden som påverkar just dina investeringar.
  • Vad som händer när Riksbanken ändrar räntan.
  • Hur sambandet mellan börs och ränta ser ut.
  • En modell för att veta vilka makronyheter som är viktiga för dina investeringar.

Länkar

Vill du ta få en överblick av grunderna i nationalekonomi är numera Vår Ekonomi av Klas Eklund standardverket. En annan värdefull resurs är sidan Ekonomistas. Det här ju även ett av mina egna huvudintressen, så kanske vill du hänga med i de många inläggen om makro på min blogg Molekylär Ekonomi. Där hittar du bland mycket annat, via etiketten makrobedömning, en kvartalsvis genomgång av hur jag ser på ekonomin just nu. En proffsvariant av samma typ av makrobedömning återfinns i banken SEB:s Investment Outlook. Växer ditt intresse tycker jag bland det mest läsvärda överhuvudtaget är IMF:s rapporter, som deras World Economic Outlook.

I filmen nämner jag hur en ränteförändring påverkar ekonomin. Det har Riksbanken skrivit mer om här.

Stöd SOS Barnbyar

Bidra till en bättre värld och ge mig en puff för den här filmserien

Kom igång med sparandet – reklam

Allt du behöver för att komma igång med sparandet? Klicka här.

Häng med mig på Shareville klicka här eller gå med direkt i Sparskolans egen grupp på Shareville här.