Avsnitt 6: Spara till pension


Tillbaka till alla Sparskolanfilmerna.

 

I det här avsnittet

I det sjätte avsnittet tittar vi till pensionen. Det är kanske 25 år eller mer vi talar om. Hur får du grepp om den delen av din ekonomi? Det behöver inte vara så svårt.

Sverige har ett genomtänkt pensionssystem. Vi har löst många problem andra länder brottas med och medborgarna har många möjligheter att själva påverka sin ålderdom och hjälpas åt inom familjen. Ganska finurligt utformat, synd bara att så få verkar förstå det. Fast du får räkna med att gör du inget själv så är basläget en rejäl lönesänkning.

I det här avsnittet får du veta mer om:

  • Hur mycket du får i pension
  • Hur du hittar och lagar hål i pensionen
  • Hur mycket du måste spara för att gå i pension tidigare eller få en pension som närmar sig din slutlön
  • Hur säker din pension är
  • Hur du kan se på hela din ekonomi samlat när du sparar till pensionen

 

Länkar

pensionsmynd

Det här avsnittet är byggt kring den utmärkta informationen på Pensionsmyndighetens sida och tjänsten Minpension.se. Det finns många andra bra källor till information men eftersom Pensionsmyndighetens material håller hög klass har jag valt att inte krångla till det. För alla tycker inte exakt lika om exempelvis förväntad avkastning eller livslängd.

På pensionsmyndighetens sida hittar du debattartikeln ”Ny tumregel: Pensionen blir 75 procent av sista lönen” och tabellen ovan. Myndigheten förespråkar att du arbetar längre, eftersom du lever längre, men det är självklart ditt val. På hemsidan finns all information om att överlåta pension, vara företagare, om du jobbat mindre med mera som jag nämner i filmen. En bra ingång att börja med är ”Spara till pension”.

I filmen har jag utgått från de här basantagandena och via minpension.se kollat den förväntade andelen av slutlönen för både mig och min fru. Jag har räknat på hela pensionen, dvs. jag har justerat för att de första åren efter pension betalas vissa tjänstepensioner ut direkt. Lägg ihop inkomst-, premie- och tjänstepension så är det ungefär 23 procent av din lön som sparas. Förväntan om avkastning är ett eget kapitel men 2-3 procent över inflationen som nämns i filmen ligger i linje med beräkningarna i Min Pension. Det räcker till 63 procent av slutlönen för modellpersonen vid 65 år. I filmen fyller jag helt enkelt på så att det stiger till 75 procent. Om jag räknar med dubbla avkastningen (men även högre risk) behöver jag bara spara hälften så mycket. Siffrorna bakåt jämförde jag med hur mycket jag redan samlat ihop.

Balanseringen eller bromsen som den kallas i folkmun och media är beskriven här.

Sparskolan Shareville presenterar jag lite mer kring själva beräkningen. Där berättar jag också lite mer om några enkla sparval, exempelvis det avgiftsfria månadssparande i ETF:er som Nordnet gör reklam för nedan.

 

Stöd SOS Barnbyar

Bidra till en bättre värld och ge mig en puff för den här filmserien

 

Kom igång med sparandet – reklam

Allt du behöver för att komma igång med sparandet? Klicka här.

Häng med mig på Shareville klicka här eller gå med direkt i Sparskolans egen grupp på Shareville här.