Avsnitt 4: Fixa Fondportföljen


Tillbaka till alla Sparskolanfilmerna.

I det här avsnittet

Hur väljer man fond och hur ska en fondportfölj se ut? Inriktning, innehav, förvaltning och pris – det är en modell vi går igenom i det här avsnittet. Dessutom, så undviker du att drabbas av fondfusket.

I det här avsnittet får du veta mer om:

  • Underskatta inte avgifternas betydelse
  • Vad ska fonden kosta?
  • Lär dig avslöja fondfusket
  • Det den passive indexspararen ska tänka på
  • Så väljer du aktiv fond
  • Sätt samman en bra fondportfölj
  • Är det bästa fondvalet ett investmentbolag?

 

Länkar

Sparskolan Shareville kommer extramaterialet till det här avsnittet bland annat att vara en analys av Odin Fonder gjord enligt den modell jag presenterar i avsnittet. Där hittar du även min modellportfölj för fondsparande samt inom kort länkar till inlägg med exempel på hur du sätter ihop en långsiktig fondportfölj. Analysmodellen med ett frågebatteri för att kolla om fonden du är intresserad passar dig ser ut så här. Jag har gjort en exempelanalys med modellen här.

fondanalysmodellen

I filmen nämner jag att stjärnor i Morningstar inte säger något alls om framtida resultat. Det bygger på den här artikeln från Ekonomistas. Jag har kommenterat den här. Det här är för övrigt ett internationellt fenomen som den här artikeln ur Forbesvisar. Så just den uppgiften kan du i princip bortse ifrån.

Det är också en påminnelse om att historisk avkastning på riktigt har mycket lite med framtida resultat att göra. Självklart gäller det även vår egen portfölj som jag också nämner i filmen. Du kan följa den, historisk utveckling och vår handel live på Shareville här. Där hittar du även en modellportfölj för fonder. Målet med den är främst att visa ett praktiskt exempel på riskspridning. Mer info om våra investeringar finns även på min blogg här.

I övrigt tycker jag Morningstar är en bra sparresurs för dig som letar fonder. De vill av någon anledning inte att man länkar till specifika delar av deras sida, så jag nöjer mig med baslänken. Klickar du vidare hittar du bland annat p/e-tal för fonder, en stylebox som visar hur fonden investerat samt hur hög avkastning och volatilitet fonden haft. Ta som sagt stjärnorna med en stor nypa salt.

Däremot är informationen om avgifterna intressant, notera dock att priset skiljer sig mellan olika leverantörer. Billigast är det normalt sett i premiepensionen, via Pensionsmyndigheten. Deras fondinformation är också bra. Flera banker bland annat min,Nordnet, har också bra urvalssystem för och information om fonder. Var dock alltid uppmärksam på priset och eventuella dyra kombinationserbjudanden om du letar direkt via din bank.

I filmen nämner jag Investor och Ratos som exempel på vad som är möjligt. Kolla gärna hur mycket du får veta om respektive innehav, dess värdering och vad investmentbolagen vill uppnå i respektive case. Riktigt bra tycker jag.

Det som bara några få  av fonderna har är sammanställningar som underlättar för spararen eller media att göra egna analyser. Trots allt så har fondförvaltarna, förhoppningsvis, information i excelform om alla sina innehav. Det är därför inte svårt för dem att publicera exempelvis nyckeltal baserat på senaste tolv månaderna för p/e-tal, p/s-tal och p/b-tal. Portföljsnitt för de här talen skulle också säga mycket, särskilt om de jämfördes mellan fonder och över tid. Sedan har vissa förvaltare väldigt många innehav men det är en annan fråga hur de hinner med det.

En fond som har riktigt fin redovisning är Odin. Det är så jag tycker det ska se ut. Aktuell sammanställning av alla innehav och ett månadsbrev med en genomgång som inkluderar aktuella värderingar och värderingsmultiplar (som p/e-tal) både för enskilda bolag och hela portföljen.  Värda att lyfta fram som goda exempel är även Skagen Fonder, som ger bra överblick avvärderingen av sina innehav, samt Didner & Gerge som har rejäla resonemang om hur de investerar särskilt i årsrapporterna.  Hos alla dessa är det också lätt att hitta fondbestämmelser, faktablad och rapporter.

Du kan hitta alla fonders innehav per det senast avslutade kvartalet hos Finansinspektionen.

 

Stöd SOS Barnbyar

Bidra till en bättre värld och ge mig en puff för den här filmserien

 

Kom igång med sparandet (reklam)

Allt du behöver för att komma igång med sparandet? Klicka här.

Häng med mig på Shareville klicka här eller gå med direkt i Sparskolans egen grupp på Shareville här.