Avsnitt 3: Vad är ett bolag värt?


Tillbaka till alla Sparskolanfilmerna.

 

I det här avsnittet

Hur värderar du ett bolag? Med ord inte bara siffror är ett svar. För mycket handlar om att förstå marknadens förväntningar och ställa dem mot dina egna bedömningar.

I det här avsnittet får du veta mer om:

  • Hur du gör en kassaflödesanalys
  • Hur risken påverkar värderingen av bolaget
  • Hur du kan använda multiplar – som p/e-tal, p/s-tal och p/b-tal, för att få en snabb bild av bolagets värdering
  • Vad du ska tänka på när du tittar på värderingsmultiplar
  • Hur du kan använda andras analyser för att förstå värderingen av ett bolag utan att räkna själv.
  • Hur bolags särart påverkar hur det värderas

 

Länkar

Det här avsnittet innehåller både grundfakta om värdering och några tips om hur du kommer vidare. Ett av mina varmaste tips i hela serien är att bekanta dig med Börsdata. Det är en fantastisk tjänst jag själv använder (men inte får betalt från). Där hittar du bland annat historiska resultat- och balansräkningar för börsbolagen, nyckeltal, värderingsmultiplar, screeners, mycket mer samt till och med räknesnurror för att testa egna värderingar. Börja där är mitt tips.

Ett exempel på hur jag använder Börsdata för att fundera kring värderingen av HM hittar du här. Sparpodden gjorde för övrigt en spännande multipelvärdering av HM. I min kommentar till den hittar du både mitt resonemang och länk till podden. Överhuvudtaget hittar du många utmärkta och lärorika analyser i blogosfären.

Jag skriver en hel del själv på Molekylär Ekonomi, sök via etiketter och se om jag skrivit något om bolaget du är intresserad av. Några jag tycker skriver riktigt bra och lättläst om bolagsvärdering är Aktieingenjören och Aktiefokus.

En annan bra bas är att ha tillgång till estimat om bolagens resultat. Här har andra länder kommit längre än Sverige. Nasdaq har en fin tjänst och även tyska Finanzen.net är bra. En bra svensk tjänst är Consesensus Estimates från Inquiry Financial. Jag använder den (men får inte betalt från dem). Tjänsten är toppen. Jag har kollat med dem och de är på gång med en tjänst anpassad för småsparare. Håll lite koll på här eller på Sparskolan Shareville så ska jag berätta mer när den kommer.

Vill du få en längre genomgång av hur en kassaflödesvärdering görs kan jag tipsa om Mattias Erikssons bok  ”Köp billigt, sälj dyrt – hur du blir miljonär på aktier” Den har jag recenserat här. I boken finns även en bra genomgång av kapitalkostnad som jag nämner som hastigast i filmen. Hur mycket framtida kassaflöden är värda beror förutom risken på hur bolaget har finansierat sin verksamhet.

I samma recension går jag igenom en annan riktigt bra aktiebok ”Den enkla vägen att lyckas med aktier” av Marcus Hernhag. Den är ett riktigt bra köp för dig som vill komma igång med aktier och kanske tänker dig att börja med multipelvärdering.

Genomsnittlig kapitalkostnad (WACC) för olika branscher har NYU publicerat här. Ta det som en utgångspunkt, för vart efter du lär dig mer vill du lägga mer tid på att få till kapitalkostnaden.Tittar du på små bolag eller på bolag med någon faktor som gör dem extra riskfyllda är det bra att lägga på några procentenheter. Jag gillar sidan Företagsvärdering, där finns det flera bra underlag. Testa dig fram och stäm av mot proffsens analyser. De hittar du oftare än du tror på nätet om du letar ordentligt.

Ett exempel som är bra att öva på är den här värderingen från Redeye av Vitrolife, specialisten på bio- och medicinteknik till IVF-behandlingar. Här hittar du allt det jag talar om i programmet, uppställt på ungefär det sätt jag använder. Vrid och vänd på den eller ladda ned någon liknande. Det är ett mycket lärorikt sätt att komma igång med bolagsvärdering. När du börjar räkna själv är det här en enkel excellmall att använda.

I avsnittet nämner jag min egen tankemodell för att titta på bolag i olika faser och den mycket spridda Gartner Hype Curve. Det här jag skrivit mer om bland annat i det här inlägget.

 

Stöd SOS Barnbyar

Bidra till en bättre värld och ge mig en puff för den här filmserien

Kom igång med sparandet (Reklam)

Allt du behöver för att komma igång med sparandet? Klicka här.

Häng med mig på Shareville klicka här eller gå med direkt i Sparskolans egen grupp på Shareville här.