Avsnitt 2: Så mycket får du betalt


Tillbaka till alla Sparskolanfilmerna.

I det här avsnittet:

Hur styr du risken så att du får rätt avkastning på dina pengar? Mycket handlar om att känna till hur du kan använda olika typer av tillgångar för att få den portfölj som passar ditt sparande.

I det här avsnittet får du veta mer om:

  • Vad får du betalt för när du sparar
  • Hur hög avkastning du kan förvänta dig att ditt sparande ger
  • Hur du kan resonera för att hitta vilken risk du vill ta
  • Hur fondavgifter snabbt kan kosta mer än hälften av din förväntade avkastning
  • Vilka typer av tillgångar du kan spara i och hur det påverkar din risk
  • Hur tillgångsallokering kan vara en metod för aktiva investerare att spekulera i marknadens utveckling
  • Hur investeringsklockan och andra typer av tillgångsautomater fungerar
  • Vilken typ av fonder du kan använda för att investera i olika tillgångar

 

Länkar 

I avsnittet nämner jag avkastningskravet på aktier på Stockholmsbörsen. Den som vill läsa mer om det kan titta i den här rapporten om ”Riskpremien på den svenska aktiemarknaden 2016” från konsultbolaget PWC. En mer lättillgänglig genomgång i ämnet har Günther Mårder gjort på Nordnetbloggen i inlägget ”Vad är en rimlig avkastning på aktier”.

Den som vill få en annan infallsvinkel på fördelning mellan olika tillgångsslag och avkastning över tiden kan exempelvis läsa det här inlägget av Framtidsfeministen på Nordnetbloggen. Den som är intresserad av exempel på tillgångsautomater kan titta på portföljerna Qasdz eller Rika Tillsammans har. Du hittar dem bland de 39 modellportföljerna från Shareville. Vill du lära dig hålla koll på investeringsklockan, så har Aktiespararna skrivit om det på ett lättillgängligt sätt.

Det finns traditionella fonder där du via din bank köper och säljer andelar hos en viss fondförvaltare. Sedan finns det fonder som istället handlas via börsen, så kallade ETF:er. Även här har finns en bra genomgång av den oefterhärmlige Günhter Mårder i ”Vad är en ETF”.

För min del tycker jag inte formen för fonden är det viktigaste utan vad den innehåller, vem som förvaltare den, på vilket sätt (passivt eller aktivt) samt vad den kostar. Båda vanliga fonder och ETF:er är oftast vettigt utformade men det finns en del fällor. Det återkommer vi till i längre fram i serien. Några mer praktiska aspekter kring fondvalet och skillnaden mellan traditionell fond och ETF har jag skrivit om i ”Allt du behöver för ditt sparande”.

Stöd SOS Barnbyar

Bidra till en bättre värld och ge mig en puff för den här filmserien

 

Kom igång med sparandet – reklam

Allt du behöver för att komma igång med sparandet? Klicka här.

Häng med mig på Shareville klicka här eller gå med direkt i Sparskolans egen grupp på Shareville här.