Allt du behöver för ditt sparande


Det svåraste med att spara är att komma igång och det är inte så svårt. Hela målet med den här serien är att inspirera till bra sparande och investeringar. Här beskriver jag några praktiska aspekter du behöver för att inleda resan mot ett rikare liv.

Via de här länkarna hittar du mer information för att komma igång.

Välja bank: om Nordnet och andra bra val för ditt sparande

Välja sparform: aktier, traditionell fond eller ETF

Välja konto: Investeringsparkonto (ISK), kapitalförsäkring eller aktie- och fonddepå?

 

 

3 steg så är ditt sparande igång

Det viktigaste beslutet du fattar när du investerar är faktiskt att få igång själva sparandet. Det är inte svårt och kostar ingenting. Det du behöver är

  • pengar att sätta in,
  • ett konto att ha dem på och
  • en handelsplats som erbjuder fonder och aktier.

 

Så blir du rik

Alla banker kan numera erbjuda enkla lösningar för löpande sparande i fonder och aktier. I filmen nämner jag att ett månadssparande på 1000 kronor blir en miljon efter 25 år. Det har jag räknat ut med hjälp av en utmärkt resurs hos en bloggranne Stefan Thelenius sparkalkylator. Där jag matade in 25 år och avkastningen 9 procent – vilket skulle kunna vara en typisk avkastning för en bred aktieportfölj med någon del placerad på tillväxtmarknader. I filmen använder jag 8 procent som jämförelsenivå men det är för en portfölj med enbart svenska aktier.

 

Lägg upp en sparplan och börja månadsspara

Det klassiska och kloka rådet när det kommer till sparande är att börja månaden med att, helst automatiskt, sätta av den summa du vill spara. Det har kommit många roliga komplement till detta i form av sparappar och liknande där du kan spara det du avstår från att konsumera direkt. Exempelvis swisha över kostnaden för latten på ett sparkonto istället. Oavsett hur du sparar är det viktigt att du hittar en struktur som passar dig, för de flesta inkluderar det någon form av budget och uppföljning av den egna ekonomin. Bra mallar finns bland annat här

 

Betala inte för fonder eller aktiehandel

När du väljer var du vill spara – tänk på avgifterna! Den förväntade avkastningen på svenska aktier ligger, som jag diskuterar i avsnitt två, på runt 8 procent. Av det är 3 procentenheter inflation och den lilla riskfria ränta du kan hoppas på. Kvar är fem procents avkastning kopplad till dina aktier, om du följer index. Jämfört med det är avgifter på 1,5 procent och mer skyhögt.

Numera är det inte svårt att hitta gratisfonder och courtage för aktiehandel som ligger på noll eller oerhört lågt. Utnyttja det!

 

Några slutord

Det jag verkligen vill förmedla är att fonder och aktier är kul. Det är roligt att lära sig mer om världen eller ett litet bolag i Småland och samtidigt se sina pengar växa. För dig som ser större glädje i livets andra områden är det också enkelt. Spara i gratis indexfonder.

Under alla omständigheter – låt inte sparandet, vars syfte är att göra ditt liv bättre, bli en börda. För det behöver det inte vara. Det svåraste är faktiskt att komma igång och det kräver bara en knapptryckning.

Lycka till!

 

Reklam

gottodix_2016_600x340px_v2

Häng med mig på Shareville klicka här eller gå med direkt i Sparskolans egen grupp på Shareville här.