Aktietävlingen


Sex olika personligheter på aktiemarknaden möts i en tävling där det inte räcker att pricka högst avkastning under året.

Vinner gör den som bygger en hel portfölj av bra aktier – allt utifrån tanken att på sikt är det inte enstaka raketer som avgör avkastningen utan att kunna göra flera bra val.  Därför vinner den som när aktierna placerats i avkastningsordning får lägst platspoäng på sina aktier.

 

Tävlingen 2017 (uppdaterad 6 juli)

tavlingen-juli-2017

 

 

 

Tävlingen 2017 (uppdaterad 21 januari)

 Tävlande SIXRX 31/12
Örby Industrier 22%
Affärsmodellen 12%
Gottodix 10%
Rockräven 5%
Aristokraten -6%
Solbulle -7%
Snitt 7%

Vi är ett gäng investerare som samlar oss till en årlig börstävling. Tidigare års resultatet hittar du här. Det är en rolig konstellation investerare. Det är sex helt olika synsätt som möts i tävlingen. Fem är erfarna börshajar och den sjätte är min fru Affärsmodellen, som istället har en gedigen erfarenhet av att driva affärer främst inom fastighetssektorn.

Det roliga är att vi tänker så olika och att var och en med sin metod lyckats med sina investeringar genom åren. Det är allt från ultratråkiga värdeinvesteraren Solbulle till, i mina ögon, halvtokiga men imponerande skickliga eventinvesteraren Rockräven. Det här gör att tävlingen dels ger en belysning av hur olika stilar fungerar, vad som får dem att ticka och gå, dels visar vilket börsklimat vi är inne i.

Huvudtävlingen är att välja ut fem aktier. De placeras vid årets slut i avkastningsordning och den med lägst platspoäng vinner. Vinkeln är att försöka gynna flera bra aktieval framför enstaka raketer.

Inför året har den här samlingen rätt olika syn på börsåret. Det är 29 procentenheter mellan högsta och lägsta gissning för SIXRX det kommande året. En oroande indikator är att både fingertoppskänslige Aristokraten och alltid trulige Solbulle ser en nedgång på börsen i år. Själv ser jag året mer som ett vanligt men inte överhettat uppgångsår. Min gissning blir därför stabila 10 procent upp.

 

Ställningen ut ur första kurvan

1 Veteranen Örbyindustrier tar täten

Örby Industrier Avkastning Platspoäng
Cellavision 16,9% 1
Hexagon 6,9% 9
Vitrolife 4,4% 12
Note 0,0% 19
Telia -0,8% 20
Totalsumma 5,5% 61

Förra året vanns tävlingen av en av de två i gruppen med allra längst erfarenhet. Örby Industrier har hängt med sedan sjuttiotalet i både upp- och nedgångar. Klassiska svenska storbolag, som Volvo och Ericsson brukar vara favoriter. I året föll dock valet på ett gäng jag är väl bekant med.

Örby Industrier ville åt det han tror blir en studs upp i värderingen av tillväxt på börsen och tog helt fräckt två bolag ur vår portfölj – Cellavision och Vitrolife – för att illustrera sin tanke. Ett liknande resonemang tillsammans med att röran som omgärdat bolaget lägger sig ligger bakom valet av Hexagon. Uppdragstillverkaren Note är ett intressant bolag och förstås en chansning på en bättre konjunktur. Telia slutligen är helt enkelt bedömningen att bolaget kan frigöra större värden än marknaden tror på. Det kan om det vänder ge en hävstång även i värderingsmultiplar, särskilt om det går att få igång tillväxten.

Det här är fem bolag vi haft i portföljen vi olika tillfällen. Det ska bli spännande att följa. Det har åtminstone börjat bra.

 

2 Värdeinvesteraren som alltid i vinnarhålet

Solbulle Avkastning Platspoäng
Sectra 12,4% 3
Fagerhult 9,0% 6
Saab 4,7% 11
Nibe 1,5% 17
Securitas -3,1% 25
Totalsumma 4,9% 62

Värdeinvesteraren Solbulle har haft en otrolig resa genom tävlingen. I princip genomgående slår valen index och några riktiga genomklappningar har det inte blivit en enda gång på tre år. Mycket imponerande. Hemligheten är ett rigoröst fokus på risk. I princip köper Solbulle aldrig aktier han anser har onödiga risker. Det går före värderingen, uppsidan och momentum i aktie eller marknad. Ett fascinerande perspektiv på investeringar som jag funderat på att belysa mer i något inlägg.

I år är han inte särskilt positiv. Det är han visserligen aldrig men utsikterna är i Sobulles ögon sämre än på länge. Det är intressant för vad det säger är att en som fokuserar på risker ser mer av den varan i år än på länge. Det finns, enligt Solbulle, för många politiska och ekonomiska problem som rör sig lite för nära bristningsgränsen. Han tror att det ur ett riskperspektiv finns större nersida än vad det finns möjligheter uppåt.

Så här resonerar han med egna ord om sina aktieval:

Sectra: Sannolikt sista året för min del. Inte längre samma framtidshopp men bör puttra på och navigera igenom ekonomisk och politisk osäkerhet med stabila intäkter och utdelningar. Ingen kommer starta handelskrig, sätta strafftullar eller utfärda nationalistiska jönsigheter kring system för röntgenbilder.
Securitas:Tror att ett IS under press lokalt ökar sina dåd globalt. 2017 kan nog bli värre än 2016, ingen är säker någonstans och om något kan hända var som helst medför oron att även bevakningsbehovet följer med överallt.

Saab:Stabilt företag i en växande marknad.

Fagerhult: Gillar företag med nischad specialistkompetens i en växande bransch som är tydliga, tjänar pengar, har låg yttre riskpåverkan och verkar ha en bra ägarstruktur.

Nibe: Samma anledning som Fagerhult fast lite sämre. Inte lika tydliga och deras nyemission och förvärvsplaner är inget jag gillar. Dels utifrån ett riskperspektiv och dels för att jag som en amatör på området omöjligt kan göra någon vettig analys kring dess fördelar och nackdelar. Tvekade om jag skulle välja Kabe igen istället men motorbranchen känns som den är på väg in i en period av osäkerhet. Dieselförbud? När kommer eldrift på bred front? Bränsleceller? Risken är att många avvaktar i väntan på att framtiden ska bli tydligare.

 

3 Min strategi i årets tävling

Gottodix Avkastning Platspoäng
AQ Group 9,1% 5
Mekonomen 8,8% 7
Storebrand 4,0% 13
Clas Ohlsson 3,5% 14
AstraZeneca -3,1% 24
Totalsumma 4,5% 63

Jag är ju något slags top-down-investerare eller möjligen är mainstreaminvesterare en bra benämning. Min beslutsprocess bygger ju på det jag lärde mig i skolan och är rätt inspirerad av exempelvis upplägget stora investmentbanker har. Titta på trender och konjunktur för att hitta intressanta delar av ekonomin att investera i. Lägg mycket tid på bolagets kvalitet, undvik risker och jobba mycket med riskspridning. Gör sedan ditt bästa för att köpa och sälja till rätt pris både fundamentalt och utifrån mer tradingbaserade aspekter. En allt-på-en-gång-strategi där målet är att så mycket som möjligt ska se åtminstone ganska bra innan jag slår till och köper. Grönt ljus i alla delar brukar jag ha som devis eller försök undvika beslut som leder till nya svåra beslut.

I tävlingen försöker jag lyfta fram investeringar som vid årsskiftet uppfyller de här kriterierna. AQ Group är en fin specialist på att förvärva mikrobolag och göra dem redo att sälja till stora svenska industrikoncerner. Alltid ett bra bolag men priset är förstås svårt. Mekonomen har medvind av att bilparken moderniserats de senaste åren och nu snart börjar kräva mer service igen. Viktigare är kanske att det finns ägarintressen som kan komma att köpa ut bolaget från börsen. Clas Ohlson är en chansning på starkare krona, Storebrand på högre ränta och i AstraZeneca chansar jag på att Durvalumab ger uppsida medan bra direktavkastning ger ett visst skydd på nedsidan.

 

4 Affärsmodellen tar sikte på säkra behov

Affärsmodellen Avkastning Platspoäng
G4S 16,1% 2
Invisio 7,5% 8
Tobii  1,5% 18
Novo Nordisk -3,0% 23
Orexo -4,8% 26
Totalsumma 3,5% 77

Affärsmodellen är en outsider i det här sällskapet. Hon kan riktiga affärer bra men på börsen lägger hon ingen tid. Det var mitt intresse som gjorde att vi gick över från indexinvesteringar till aktiv förvaltning för fem år sedan. Det här ger henne en annan infallsvinkel än resten av gruppen.

Det Affärsmodellen vill åt är bolagen med produkter vars underliggande efterfrågan finns. Favoriten är alltid Novo Nordisk som med sin diabetsmedicin arbetar med ett av samtidens större problem. Det gör även specialisten på läkemedelsberoende, Orexo. Även om Affärsmodellen är medveten om att bolaget haft några motiga år tycker hon det platsar på det problem bolaget siktar på att lösa. Teknikbolagen Invisio, specialist på kommunikationsprodukter, och Tobii, med sina lösningar för att följa ögonrörelser, är andra exempel på produkttunga bolag i Affärsmodellens smak. Slutligen fick det i år, av liknande skäl som Solbulle, bli ett säkerhetsbolag. Affärsmodellens val föll dock på G4S.

 

5 En finsmakare på börsen

Aristokraten Avkastning Platspoäng
Concordia 10,8% 4
Getinge 6,4% 10
Alfa Laval 3,1% 15
Sampo -1,7% 22
Bonava B -9,5% 28
Totalsumma 1,8% 79

En som tänker aktier lite likt mig fast tvärtom är Aristokraten. Han tumlar ständigt börslistorna för att hitta nya guldkorn. Har kört trading i perioder men har med åren gått över i åtminstone något längre investeringshorisonter. Här finns riktigt stora doser feeling för börsens rörelser både i stort och smått. Dessutom en näsa för att hitta bolagsfakta andra missar, som vem som gör vad i och runt bolagen. En sådan där aktielirare som alla vill känna.

I år har han som flera andra tävlande hakat på räntetemat med en chansning på Sampo. Fast han har kompletterat med bostadsutvecklaren Bonava, som snarast lär gå åt andra hållet om räntorna stiger. Tankerrederiet Concordia är väl en ganska tydlig gissning om att den branschen hämtar sig. Alfa Laval var en konjunkturgissning men har ju hastigt och lustigt därtill blivit ett intressant strukturcase. Uteslut inte att Aristokraten hade något på känn, även om han inte nämnt något i den riktningen. Slutligen är Getinge ett typiskt bolag som kan klara högra räntor ok.

 

6 Rock N Roll hela vägen

Rockräven Avkastning Platspoäng
Nordea 2,2% 16
Anoto -1,3% 21
Kancera -5,9% 27
MedicPen -19,0% 29
Concent -45,1% 30
Totalsumma -13,8% 123

Sist men inte minst är tävlingens hårdaste investerare. Vinnare vissa år, genom golvet andra. Det är tufft att vara eventinvesterare i en tävling där du bara får göra ett val om året. För Rockräven är specialist på att hitta händelserna som driver värdet i aktierna ordentligt. Varje år är det här du hittar kursdubblarna och ibland flera gånger om. Samtidigt är det också här genomklappningarna finns. Det är rock N roll helt enkelt.

Så här skriver Rockräven om sina val:

Banksektorn har mer att hämta i en ränteuppgång. Den bank som har mest återhämtning kvar är Nordea. Nordens enda europeiska storbank. Kancera är avknoppning från Astra Zeneca.Det har mycket intressant läkemedel som bygger på RoR teknik + cellteknik. Anoto har nu en koreansk VD och har avtal med olika företag om tekniken. Cocscent var ett omskrivet byggföretag  som etablerat sig i Stockholm och Norrköping. Har haft problem med bland annat avhopp och revisorer och försäljning av centrum i Haparanda. Nu är nya revisorer på plats.

Önskar alla tävlande ett framgångsrikt 2017 trots alla moln – Trump, Brexit, val i Frankrike och Tyskland

Må så bra hälsar Rockräven!

 

Med de välvalda orden släpper även jag iväg årets tävlingsfält. Håll tummarna för att jag vinner 🙂

 

 

Tävlingen 2016

Förra årets val presenterades i inlägget ”29 aktier för 2016”. Så här gick det.

 

Huvudtävlingen

1:a plats

Örby Industrier Avkastning Platspoäng
Boliden 70% 4
SAS -43% 28
SSAB 186% 1
Volvo 40% 11
Öresund 43% 10
Totalt 59% 54

Tävlingens industrialist fick till slut det börsår han väntat på. Råvaror var årets vinnare och det var förstås svårstoppat att ha med både Boliden och SSAB bland valen. Volvo får väl delvis ses som en gissning i samma riktning. Kompletteringen med Öresund var en spekulation i svensk konsumtion som gick hem medan chansningen på SAS visar vådan av att sätta händerna på fallande knivar.

 

2:a plats

Solbulle Avkastning Platspoäng
Kabe 60% 6
SAAB 33% 12
SkiStar 28% 14
Sectra 15% 15
Securitas 13% 17
Totalt 30% 64

Tävlingens dominant sedan starten var fenomenal även i år. Det här är en värdeinvesterare som sätter risken i fokus vid val av aktier. Undvika nedsidan går alltid före att hoppas hitta den lägst värderade aktien eller den med störst potential. Under de här tre åren har ingen aktie backat och de flesta slagit index. I år blev det alla fem som gav bättre avkastning än börsen. De har även portföljen som alls bara gör ett val om året gjort de tre åren vi haft tävlingen. Imponerande!

 

3:e plats

Gottodix Avkastning Platspoäng
Lundin Petroleum 62% 5
D. Carnegie & Co 51% 7
Bilia 14% 16
Millicom -3% 21
Immunicum -38% 27
Totalt 17% 76

Själv fick jag nöja mig med en tredjeplats i år. Det var chansaktien som sänkte skeppet. En bra illustration av hur vanskligt det är att försöka krydda portföljen. En rolig detalj är att i år gick den här tävlingsportföljen som jag satte ihop på fem minuter förra årsskiftet lika bra som vår riktiga familjeportfölj. En påminnelse om att inte bli för kaxig.

 

4:e plats

Rockräven Avkastning Platspoäng
SSAB 186% 1
Robert Friman International 91% 3
Taurus Energy -7% 22
Lifeassays -17% 25
Precise Biometrics -48% 29
Totalt 41% 80

Gruppen har en specialist på börsens allra svåraste bolag. Eventinvesteraren Rockräven är expert på att se värdet bland bottenfiskarna och turnaroundkandidaterna. Det är en väldigt dålig nisch att vara bra på att tajma händelser i bolag i en tävling där du bara får välja en gång om året. Desto mer imponerande är den fina avkastningen Rockräven ofta prickar.

Första året blev det magplask men de två senaste har gått desto bättre. Det är här man hittar de tresiffriga kursrusarna. Rockräven överklagar regelmässigt rangordningen utifrån platspoäng. Det är lätt att förstå men han illustrerar också poängen med tävlingsupplägget. Målet är fem bra aktier inte enstaka raketer.

 

5:e plats

Aristokraten Avkastning Platspoäng
Haldex 50% 8
NCC 47% 9
MTG 32% 13
Diös Fastigheter 3% 18
Miris Holding -73% 30
Totalt 12% 78

En annan som aldrig är främmande för att kalla på domaren är tävlingens aktiekunnigaste deltagare. Få slår Aristokraten på fingrarna i kunskap om vilka aktier, snarare än bolag, som är köpvärda vid en viss tidpunkt. Precis som Rockräven hämmas han dock av att bara få välja en gång om året. Fingertoppskänslan på topp tre var det emellertid verkligen inget fel på. Synd bara att fastigheter tappade greppet under året och att årets sämsta aktie i tävlingen återfanns här.

 

6:e plats

Affärsmodellen Avkastning Platspoäng
Beqab 2% 19
Autoliv -2% 20
Clas Ohlson -9% 23
HM -13% 24
Elos Medtech -20% 26
Totalt -8% 112

Ok, min fru Affärsmodellen är i yrkeslivet expert på affärer snarare än investeringar men nog får årets resultat sägas vara lite överraskande? För backa bandet till förra årsskiftet och nog hade det här sett ut som en riktigt stabil portfölj? Det blev dock inte de här konsumtionsaktiernas år och tuffast var det för leverantören till Novo Nordisk – Elos. Det är bara att ta nya tag. Portföljen kan väl också få vara ett exempel på att det är svårt att göra säkra val bara med säkra aktier. Bra riskspridning är ett bättre hjälpmedel.

 

Gissa börsindex

Avkastning Fel
Stockholm, inkl utdelningar (SIXRX) 9,65%
1. Affärsmodellen 10% 0,35%
2. Rockräven 7% -2,65%
Snitt 6% -3,52%
 3.Örby Industrier 16% 6,65%
4. Solbulle 2% -7,65%
5. Aristokraten 2% -8,15%
6. Gottodix 0% -9,65%

Revansch för Affärsmodellen i grenen gissa börsåret. Det blev ju riktig bra till slut. Här kom jag verkligen fel förra året. Jag gick in med tron att det skulle hålla ett tag men sluta sidledes. Istället brakade det direkt, tog sig sedan sidledes och lyfta andra halvåret. Det är svårt det där med börsen 🙂

 

 

 

 

 

 

Tävlingen 2015

 

Poäng Avkast-ning % Jfr 1 månad (p.e) Kommentar
Afärsmodellen 101 -7,8% +3,4 pe Ngex fortfarande sänke
Gottodix 77 +3,4% +17,1 pe Cybercom såldes, Netinsight lyfte
Solbulle 48 31,7% +13,3 pe Säkerhet var inte fel i portföljen
Rockräven 36 104,9% +5,9 pe Glider in i mål
Örby Industrier 82 +1,2% +6,4 pe Cellavision drog
SIXRX 15,1% +4,1 pe Knappt sju procent upp på en månad…
Portföljen 27,9% +9,2 pe Medvinden håller i sig

Gissning av förändring av börsindex (sixrx) till 31 dec:

Affärsmodellen gissar +18%

Örby Industrier gissar +16%

Gottodix gissar +10%

Rockräven gissar +6%

Solbulle gissar +2%

 

Tävlingen 2014

Karaktärerna som tävlar

Solbulle: En äkta värdeinvesterare som gillar aktier med historik och fin utdelning. Deltar med Gunnebo, Saab, Sectra, Skistar och Trelleborg.

Örby industrier: Har fyrtio års erfarenhet av Stockholmsbörsen och satsar på klassiska svenska bolag, gärna inom tillverkning och råvaror. Deltar med Cellavision, Elekta, SKF, SSAB och Volvo

Affärsmodellen: Specialist på att leta bolag med en bra idé och smart modell för att genomföra den. Deltar med Ica, JM, Meda, Ngex och ÅF

Gottodix: Satsar i tävlingen på tillväxtcase med (förhoppningsvis) låg nedsida. Deltar med Beijer Electronics, Cybercom, Net Insight, Orexo och, Railcare Group

Rockräven: Har alltid fingret redo för att vrida upp förstärkaren när nästa stjärna letar sig uppåt på topplistorna för avkastning. Deltar med Aerocrine, Karo Bio, Metallvärden, RnB och Sandvik

 

Börsen 2014 – slutställningen
Poäng Avkastning Kommentar
Solbulle 38 18,0%  Securitas +44% och fyra av fem på plus!
Affärsmodellen 55 6,6%  Tre vinnare i ICA, JM och ÅF räckte inte
Gottodix 62 44,2 %  Prickade Railcare. Det förlåter mycket.
Örby Industrier 64 1,75%  Nådde aldrig högvarv men slutade på plus
Rockräven 105 -51,7%  Ledde fram till i somras
SIXRX 15,8%  Ännu ett snällt börsår
Portföljen 30,8 %  Snittat årsavkastning över 30% i 3 år

Rättad 151231

Bästa gissning av börsindex:

  1. Örby Industrier (gissade +11,72%)
  2. Affärsmodellen (gissade +20,00%)
  3. Solbulle (gissade +7,26%)
  4. Rockräven (gissade +6,00%)
  5. Gottodix (gissade +5,16%)

Solbulle: Deltog med Gunnebo, Sectra, Securitas, Skistar och Trelleborg.

Örby industrier: Deltog med Boliden, Lundin Petroleum, SAS, SSAB och Volvo

Affärsmodellen: Deltog med Aspiro, Ica, JM, Karolinska Development och ÅF

Gottodix: Deltog med AAK, Lundin Petroleum, MedCap, Railcare Group och Tribona

Rockräven: Deltog med Life Assays, PA Resources, Precise Biometrics, RnB och Stockwik Förvaltning