Källa: StockPiper

Aktiesnack om BMW och 7 bolag till


BMW, Daimler, Deutsche Bank, Commerzbank, Millicom, Tele2, Loomis och Resurs Bank. En vanlig vecka bjuder på många spännande diskussioner om aktier på Shareville och andra ställen. Här sammanfattar jag några av dem


Reklam: Fram till 1 mars har Nordnet ett erbjudande där nya kunder får 200 kronor om de sätter in 2000. Du hitter mer info och värdekoden via den här länken. Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

2-10 mars kan du handla Snapchat, Facebook, Twitter & en utvald medie-ETF courtagefritt hos Nordnet

 

Giftig dipp i Deutsche Bank?

 

Först ut en fråga om Deutsche Banks nyemission – blir den som var fallet i SSAB medicinen som får åtminstone aktien att tillfriskna? Det tror bland annat Peter Malmqvist i en intervju i Dagens Industri.

 

Så här skriver signaturen Anonym:

Deutsche Bank reser kapital över helgen. Har goe herrn en kommentar på det? Läge att byta ut Commerzbank nu när plåstret äntligen är ryckt?

Vi hade, faktiskt med gott resultat Deutsche Bank för några år sedan. Det som är svårt är att varje gång man tror att allt elände är framdraget dyker det upp något nytt. Sett till finansieringen är det en balans mellan att det nya kapitalet förstås minskar risken för konkurs eller något slags framtvingad likvidation och den utspädning av det egna kapitalet som nyemissionen innebär. Inte minst som det är en nyemission som genomförs när varje euro i eget kapital bara värderas till 0,3 euro av marknaden.

intakter

Källa: StockPiper

Tittar vi på lite andra siffror, från Stockpiper, så förväntas intäkterna fortsätta falla de kommande åren. Däremot kanske det blir vinst igen i år. Utdelning kan det också bli tal om igen (varför man nu gör det ett år man samtidigt tar in medel via en nyemission). För 2017 förväntas p/e-talet landa på 19 och direktavkastningen på 1 procent.

Sedan tycker jag det är svårt att se hur affärsmodellen åter ska ge bra avkastning på eget kapital. Investmentbanksdelen har ju inte gått toppen och bredare banktjänsterna skalas ned. Återstår förmögenhetsförvaltning. Nu verkar banken kämpa på med en relativt ofokuserad strategi. Jag hade hellre sett en större nedskalning av verksamheten. Kanske enbart till förmögenhetsförvaltningen men så lär det inte bli.

Men det är helt klart ett klassiskt turn around-case. Särskilt efter Brexit och ett mer stängt USA skulle en europeisk investmentbank kunna återuppstå. Inte minst i den klassiska stilen att följa med de egna bolagen när de flyttar in på nya marknader.

Så det finns lite i båda vågskålarna. Commerzbank uppfattar jag som lägre risk men förstås mindre uppsida. Det är dock ingen riskfri bank det heller. För vår del är det nu mer att försöka följa med valfri kontinental bank uppåt med räntan hoppas jag. Så det är ingen genuint fundamental investering.

 

Sista varvet BMW?

Källa: StockPiper

Källa: StockPiper

Sedan ville en kollega på twitter bolla tankar om BMW, så här skrev han.

Hej!

Jag blev lite intresserad av att BMW och Daimler nu när Avanza gör det lättare att med tyska aktier. Vet du hur stor BMW:s finansdel är? Jag gillar att de har flera ben att stå på.

Svaret är att den finansiella delen är rätt stor. Det är ju leasade bilar, så den lyfter försäljningen på bildelen också. Det kan om man vill se det så uppfattas som en risk för uppblåst försäljning. Det problemet har dock inte funnits så länge efterfrågan är så stor och det snarare är en fördel om många väljer att leasa, eftersom BMW då även tjänar bra på finansieringen.

Mer än en femtedel av rörelsevinsten tredje kvartalet kom från finansdelen. Avkastningen på eget kapital för BMW:s finansdel ligger på 18 procent, vilket förstås är högt. Senaste rapporten kommenterade jag här

Tysklands största aktietidning Der Aktionär föredrar Daimler (som tillverkare Mercedes) men riktigt pressade sätter det hellre pengarna i e-trenden, som t.ex. E-Mobilty Depot. Vi får väl se. Konjunkturmässigt är Europa plus, även om Brexit är krångligt för BMW, Asien ett lite osäkert plus och USA av flera skäl mer osäkert.

Om två veckor kommer årsredovisningen och i anslutning till den kapitalmarknadsdagar. Den kommer jag förstås fördjupa mig i då.

Finns det tillväxt i Millicom?

milli-jfr-tele2

Källa: StockPiper

En annan investerarkollega hade den här funderingen.

Funderar på att sälja Tele2 och byta dem mot Millicom. Alternativt strunta i telekom helt och Kopparbergs nu när de kommit ned i min köpkurs. Har för mig att du har Millicom. Jag ser dem som det bästa caset i branschen, då de är i så många tillväxtländer. Hur resonerar du?

Jag ser Millicom mer som ett case i tillväxt i Latinamerika (plus delvis Afrika) samt mer konkret i deras expansion där. Mycket känsligt för oro allmänt i EM-länder dock samt förlorar på starkare dollar. Allt sådant som jag använt för att få rätt mix i hela portföljen. Tele2 är mer rörigt. Koppabergs? Ja, där har jag egentligen ingen riktig uppfattning.

Slutligen vill ja helt kort, alldeles på eget bevåg kommentera två bolagsrekommendationer som dök upp från Dagens Industri alldeles intill varandra.

Den första var Loomis. Bolaget har på ett skickligt sätt flyttat sina produkter från den snart kontantlösa ekonomin till bland annat den amerikanska marknaden. Det är inte så dumt. Där är synen på kontanter en helt annan än i Sverige. Vilket även märkts på bankomatmarknaden, som Värdepappret skrev om i höstas.

Så det är ett case jag visst kan köpa. På ett plan påminner det lite om Millicom. På ett annat gör det inte det. För i längden lär ändå kontanterna gå en tynande tillvaro till mötes. Det behöver inte vara ett hinder för en investering till rätt pris men väl en anledning att tänka efter en extra gång.

Det är lite samma visa i Resurs Bank, som också rekommenderades av Dagens Industri. Låg värdering, lönsamt och på många sätt välskött. Problemet är att krediter på köp i SIBA-butiker och i andra fysiska butiker är en farlig nisch att vara i. Fast de kan väl börja låna ut till näthandel. Var inte så säker på det. Där väntar Klarna och många andra konkurrenter.

Även här är jag för all del nyfiken men också försiktig. Det är alltid krångligare att investera när någon lampa lyser rött.

 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här