combination-lock-1224702_1920 (1)

Lördagskrönikan: in, ut & teckna Volati till portföljen


Det är stora börsfrågor som snurrar i huvudet för närvarande men livet ska levas i nuet också. Här är vad jag gjort i veckan som gick och mina planer för den som kommer.

 

Viktiga vägval


Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville

 

Temat på börsen just nu är dollarn. Uppgången verkar ha brutits och med det har börsen lugnat ned sig. I år är börsen upp 7 procent (sixrx). Det är femte året på raken med fin avkastning och sju av de senaste åtta åren har gått plus. Det är klart sådant formar föreställningar om hur en normal börs beter sig.

Nu verkar ju räntorna obönhörligt vara på väg uppåt. Det behöver inte innebära ett ras. Om vinsterna följer med skulle det till och med kunna gå bra. Det är dock många om och men i de formuleringarna.

Nåja, för vår del är portföljen nu upp 12,7 procent i år och 157 procent sedan starten 1 oktober 2012. Innan det körde vi indexplaceringar. Kul att det går bra. Den som vill följa portföljen live kan alltid göra det via den här länken.

 

Veckans handel

Det principiellt viktigaste beslutet i veckan var att vi sålde JP Morgan.

Det här hade jag funderat igenom ordentligt. Jag tror det har gått lite för snabbt uppåt för räntor och dollar ett tag. Nu är räntehöjningen i december helt inprisad. Visst kan 10-årsräntan rusa vidare till upp emot 3 procent men jag tvivlar. Vi ska nog dit men med en omvärld som fortfarande drar åt andra hållet lär det ta en bit in på 2017. Dessutom blir det svårare för bankerna att hänga med uppåt när det rusar på i den takt det gjort nu.

Sedan har jag justerat innehavet i Vitrolife. Nu är innehavet mätt i antal aktier tillbaka där vi började men då stod aktien i 40 kronor, så det var ett tag sedan. Vi har på vägen swingtradat närmast hejdlöst och fått mycket bra betalt för det. Kul att att portföljen har sina succéer.

När jag nu återställde innehavet till vår tänkta basnivå blir det, det sista återköpet efter den senaste uppgången och den efterföljande nedgången. Nu kräver ytterligare aktivitet från min sida att det känns värt att agera kortsiktigt eller förstås om det kommer något nytt om bolaget eller marknaden (det gör det rätt sällan i Vitrolife).

Angående trenden nedåt har jag egentligen lika lite uppfattning om var den bottnar som jag hade om hur högt trenden uppåt skulle nå. Det beror nog mycket på större frågor som hur räntorna utvecklas och hur det påverkar viljan att betala för höga multiplar som Vitrolife har

 

Teckna Volati?

Alla älskar börsnoteringar, åtminstone just nu. Fast den här veckans imponerade väl inte riktigt?
 
Nu är det dags för en av de mer efterlängtade – bolagsförädlaren Volati. Alla både i media och på bloggar är eld och lågor. Det kan man ju alltid fundera på vad det beror på. Men visst är det ett fint bolag till ett vettigt pris på en het marknad.
 
Så vad mer kan man begära? Några risker ser jag dock, som vad ska man med den lite svajiga konsumentdelen till? Läs mer om det på Molekylär Ekonomi.
 

Övrigt nästa vecka

Jag är nu nära att fila ned Investor, HM och BMW ett snäpp vardera. Närmast ligger det att göra kompletteringsköp i Novo Nordisk och Autoliv, som båda är små poster i portföljen Jag har även fingrat på en till komplettering i Doro men där vet jag inte vad jag landar i.
Lite har jag börjat fundera på att plocka upp AQ Group igen. Det är ett riktigt fint bolag, om än lite dyrt. Jag noterade att Affärsvärlden tyckte det.
Andra tankar? Strategiskt fortsätter omdisponeringen hemåt. Nu har vi dragit ned amerikanska och tyska bolag till ett minimum (lägsta sedan jag började placera aktivt). Jag tycker helt enkelt att kronan är alldeles galet prissatt. Där vill jag inte sitta på Svarte Petter om det vänder.
Försäkring, särskilt livdelen, och faktiskt europeiska banker är andra ämnen jag läser på om just nu. Lite mer om den överraskande spännande försäkringsbranschen hittar du i mitt senate inlägg för Värdepappret, som kan läsas gratis här.
Slutligen. Ni missar väl inte att komma och se mig live nästa vecka. Det ska bli jättekul att träffas och diskutera igen. Det var ett tag sedan. Två andra kul nyheter är att jag ska vara med hos Aktiespararna i Västerås samt i Feminvestpodden. Bådadera blir riktigt kul!
Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser  Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!
 best-fest-twitterbild-text
Läs mer och anmäl dig genom att klicka här.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här